Anne Sütü Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Faydaları, Saklama Koşulları, Arttırma Yolları
Yazıda Neler Var?
Anne sütü bebeklerinizin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için en önemli besin. Her bebeğin, annenin sütü yeterli derecede geliyor ise en az altı ay anne sütü alması gerekir. İlk altı ay alınan bu mucizevi besin çocuğun hem beden gelişimi hem de beyin gelişimi bakımından çok önemlidir. Ve eğer bebek doyuyor ise sadece anne sütüyle beslenmesi yeterli olacaktır.
Bebeğin ilk emzirmesindeki süt bebek için oldukça yararlıdır. İlk süt ile bebek tüm enfeksiyonlara karşı korunmaya başlar. Anne sütü sterildir, anne gaz yapan besinler tüketmedikçe bebekte gaz sorunu yaşanmaz, sindirimi kolay bir besin olduğu için kabızlık daha seyrek görülür. Bilindiği üzere mama desteği verilen bebeklerde kabızlık, şişkinlik, gaz problemlerine sıkça rastlanmaktadır. O sebeple en sağlıklı gıda bebek için anne sütüdür. Belki de en güzel tarafı da anne ve bebek arasında pozitif bir bağ kurmasıdır.
Anne Sütü Besin Değeri Nedir?
Anne sütünün besin değeri annenin sağlıklı beslenmesiyle, tükettiği sağlıklı besinler ile doğru orantılıdır. Anne sütünü arttıran en önemli besin tabii ki sudur. Annenin emzirme döneminde özellikle sıvı tüketimine dikkat etmesi gerekir. Günde en az üç litre su tüketilmesi anne sütünün artışı bakımından önemli olacaktır.
Annenin emzirme döneminde besin değerinin yüksek olması için vitamin içeren yeşil sebzeler, süt ve süt ürünleri, süt arttırıcı bitki çayları tüketmesinde yarar vardır.
Anne sütünün kalori değerine bakacak olursak; 100 gram anne sütünde 69 kcal kalori bulunmaktadır. Bu miktar sağlıklı bir bebeğin beslenmesi için yeterli bir miktardır.
Anne Sütü Rengi Normalde Nasıldır?
Anneler sütün rengine göre sağlıklı mı sağlıksız mı? Diye hep bir endişeye kapılırlar. Bu renk emzirme dönemlerine göre farklılaşır aslında. Anneler özellikle sütün rengindeki farklılığı sütlerinin az olduğuna bağlarlar. Ancak bu tamamen yanlış bir fikirdir.
Oysaki yeni doğum yapmış bir annenin sütü başlangıçta koyu sarı iken, emzirmenin ilerleyen dönemlerinde sütün rengi beyazlaşmaya başlar. Başlangıçtaki koyu kıvam ise seyrelir.
Anne Sütü Faydaları Nelerdir?
Anne sütünün bebeğe olan faydaları saymakla bitmez. Vereceğiniz ek besin, mama vs. hiçbiri anne sütünün yerini ne yazık ki tutmaz. Sağlıklı bir gelişim için ilk altı ay anne sütü şarttır. Anne sütünün faydalarını sıralayacak olursak;
- Vitamin değeri yüksek olan anne sütü sayesinde bebeğin bağışıklığı güçlü olur.
- Bebeğin fiziksel gelişiminin yanı sıra zekâ gelişimini de etkiler.
- Demir eksikliği olmasını engeller.
- Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan anne sütü sayesinde kemik yapılarını güçlendirir.
- Belki de en iyi faydalarından birisi de anne ve bebek arasında muhteşem bir bağ kurmasıdır.
- Ek besin gerektirmeden bebeğin tüm besin değerlerini almasını sağlar.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilerleyen yaşlarda obezite görülme riski daha düşüktür.
- Anne sütü alan bebeklerde kabızlık, gaz şikâyetleri de daha az olduğu için bebek daha huzurlu ve mutludur.
Anne Sütünü Arttırıcı Yöntemler
Belki de annelerin en çok araştırdığı konulardan birisi de anne sütünü arttırma yöntemleridir. Anneler hep sütün yeterli gelmediğini düşünerek, çeşitli besinlerle sütü arttırmak için birçok formül üretirler. Peki, gerçekten anne sütünü çeşitli yöntemler ile arttırılabilir mi?
Uzman bir doktora gittiğinizde size söyleyebileceğiniz ilk tavsiye, bol bol sıvı tüketmeniz olur. Belki de en çok süt yapan besin sudur. O nedenle günde en az üç litre su tüketmenizde sütün artması için fayda vardır. Sadece su da değil, gazsız olan içecekler, süt artmasına katkı sağlayan bitki çayları, taze sıktığınız meyve suları da anne sütünün arttırılmasında katkı sağlayacaktır. Sağlıklı olan tüm sıvı besinler aslında anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Ancak tüketeceğiniz bitki çayları doktorunuzun tavsiye ettiği çaylar olmalıdır. Bebeğin sağlığına etki edecek bitki çaylarından uzak durmak gerekir. Aksi takdirde bebeğe yan etki yapabilecek çaylar zararlı olacaktır. O nedenle emzirme sürecinde seçilen bitki çaylarına dikkat etmek gerekir. Kulaktan dolma bilgiler ile tüketilmemelidir.
Zararlı alışkanlıklardan özellikle emzirme döneminde uzak durmak gerekir. Alkol, sigara, kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Hem anne hem de bebek sağlığı için çok önemlidir.
Bebek ilk doğduğu dönemlerde ne yazık ki anneler oldukça uykusuz gecelere maruz kalabilirler. Yorgun düşmek de sütünüzün azalmasına yol açar. O nedenle belirli aralıklarla dinlenme molaları verilmelidir.
Ilık bir duşun da beden de rahatlama sağlayacağı için süt arttırma da katkısı büyüktür. Tüm bunların yanı sıra anne stresli ortamlardan uzak durmalıdır. Stres anne sütünün azalmasında hatta tamamen kesilmesinde büyük rol oynar.
Anne Sütü Saklama Koşulları ve Saklama Süresi
Çalışan annelerin en çok sorguladığı sorulardan birisi de anne sütünün bozulmadan ne kadar süre saklanabileceğidir. Çalışan anneler çoğunlukla sütü sağarak derin dondurucu da muhafaza ederler. Derin dondurucular eksi 18 ayarında ise ortalama olarak 3 ay boyunca saklanabilir. Günlük tüketim içinde içerisi soğuk olan ambalajlarda 24 saat anne sütünü saklamanız mümkündür. Ancak saklanacak ortamın mutlaka yeterli soğukluğa sahip olması gerekir. Aksi takdirde anne sütü bozulur.
Anne Sütü Isıtılır mı?
Anne sütü diğer tükettiğimiz pastörize sütler gibi ocakta kaynatılmaz. Ancak önceden sağılmış sütler ılıklığını yitireceği için mutlaka içi sıcak su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir. Bu şekilde sütü ısıtma yöntemi sağlıklıdır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan mikro dalga fırınlar ani ısıtma için tercih edilmektedir. Ancak mikro dalga ısıtma yöntemi anne sütü ısıtma yöntemi için uygun değildir. O nedenle mikro dalga ile ısıtılmamalıdır.
Anne Sütü Neden Azalır?
Anne sütünün kesilmesindeki en yaygın olgu tabii ki strestir. Sevdiğiniz birinin ani ölümü, mutsuzluk, huzursuzluk ani stres yaratan nedenlerdir. Ani stres durumları vücut hormonlarını alt üst eder ve bunun olumsuz etkisi olarak anne sütü kesilebilir.
Emzirme süreci düzenli aralıklarla yapılması gereken bir süreçtir. Şehir dışına çıkma durumu, bebekten ayrı kalma gibi verilen aralıklarda kesilme olur. Düzensiz emzirme sütün kesilme sürecini hızlandıracaktır.
Annelerde en çok görülen sağlık sorunu emzirme döneminde kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği görüldüğü dönemlerde annenin destekleyici olarak et, süt, tavuk, balık gibi besinleri bolca tüketmesi gerekir. Aksi takdirde kalsiyum eksiliği anne sütünün yavaş yavaş azalıp kesilmesine sebep olur.
Meme ucunda oluşan iltihaplanma da göğüs ucunda tıkanıklığa sebep olacağı için bebeğin emmeyi bırakmasına neden olur.
Anne Sütü Kabızlık Yapar mı?
Anne sütü bebeğin alabileceği en sağlıklı besindir. Bu şekilde beslenen bebeklerde kabızlık sorunu oranı oldukça düşüktür. Genellikle ek gıdaya geçişlerde ya da mama tüketen bebeklerde daha sık kabızlık sorunlarına rastlanmaktadır. Unutulmamalı ki bebeğin aldığı anne sütünden annenin tükettiği besinler bebeğe geçebilmektedir. O sebeple annenin tükettiği besinler de gazlı olmamasına dikkat etmesi gerekir.
Anne sütü hem vitamin değeri yüksek hem de içeriğindeki besinler ile oldukça sağlıklıdır. Anne sütüyle beslenen çocukların bağışıklığı güçlü olduğu için dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı da daha dayanıklıdır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:L’action Paris Kirpik Güçlendirici Bakım Maskarası