Sağlık

Alkol Koması Belirtileri Nelerdir? Alkol Koması Dozu

Alkol koması kimileri tarafından hafife alınsa da büyük olumsuzluklara neden olmaktadır. O kadar etkilidir ki kişilerin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Düzenli ve sık alkol kullanan kişiler, alkol koması belirtilerini az hissedebilir ve bu yüzden de alkol komasına girdiğini fark edemeyebilir. Kişilerin gereğinden fazla alkol tüketmesi, alkol komasını da beraberinde getirmektedir. Kişilerin içtiği alkol önce kana karışır daha sonra beyine ulaşır. Alkol, beyinde bulunan iki sinirin birbiri arasında bağlantı kurmaya yarayan kimyasal maddeyi olumsuz etkiler. Bunun sonucunda da saldırganlık, dengesizlik, konuşma zorluğu gibi durumlar meydana gelir. Kişi tarafından alınan alkol miktarına oranla solunum durması ve tansiyon düşüklüğü yaşanmaktadır.   

 

Kanda artan alkol miktarı birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Kanda artan alkol miktarı öncelikle bilinç kaybına neden olmaktadır. Kişi, yaşadığı olayların bazılarını hatırlayamayacağı duruma gelebilmektedir. Hareketleri zayıflar, normal yaşama aykırı şekilde hareketler sergileyebilir. Kişinin konuşmasında bozukluklar meydana gelir ve ne söylediği anlaşılmaz. Zamanla uykusu gelir.

Alkol koması belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; hastada ilk olarak solunum yavaşlar. Daha sonra hasta sık sık kusmaya ve ardından nöbet geçirmeye başlar. Deri renginde gözle görülür değişmeler, yüzde morarma meydana gelir. Vücut ısısı, tansiyon düşer ve şok durumu yaşanır. Görme bozukluğu başlar. Bu durumların yaşandığı hastalara müdahale edilmediği zaman sonu ölüme kadar gidebilir.    

 

Alkol Koması Dozu  

Alkol komasının dozu, kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik göstermektedir. Bu eşik düzenli olarak alkol kullanan kişilerde daha yüksektir. Bazı kişiler 200, bazı kişiler ise 300 promil ile alkol komasına girebilmektedir. Uzmanlar ise 300 ile 500 promil alkol tüketen bir kişinin yoğum bakıma yatması gerektiğini, 500 promilden fazla alkol tüketenlerin ise hayatını kaybetme noktasına geldiğini belirtiyor.

Alkol alımının vücuda yansıttığı etkileri ise şöyle sıralayabiliriz. 20 promil alkol tüketen kişilerde sıcaklık hissi, bununla beraber yüzde kızarma, kendine güven, algı yavaşlaması, aşırı konuşma gibi etkiler gözükmektedir. 

  • Kişi 50 promil kadar alkol alırsa refleks kaybı, kontrol güçlüğü, algılamada yavaşlama ve dikkat bozukluğu gözükmeye başlar.
  • 100 promilden sonra ise çift görme etkisi gözükmektedir. Bunun yanında yürüme bozukluğu ve kontrolsüz hareketler etkisini giderek artırmaktadır.
  • 150 promilde ise kişi artık ayakta duramayacak hale gelir, kusma ve sızma belirtileri gözükmektedir.
  • 200 promil ise yavaş yavaş tehlikeli belirtilerin başladığı sınır olarak görülebilir. İdrar tutamam, solunum zorluğu, terleme, hipertansiyon ve bilinç kaybı yaşanmaktadır.
  • 300 promil ise hayati risk taşıyan sınır olarak görülmektedir. Bu sınırda kişi hayatını dahi kaybedebilmektedir.  

 

Alkol Komasında Neler Yapılmalı?  

Alkol koması belirtileri  gösteren kişilere yapılacak ilk müdahale oldukça önemlidir. Kişi, yarı koma durumunda  ve söylenenlere az da olsa cevap verebiliyorsa, onunla sürekli konuşarak komaya girmesi önlenebilir. Daha sonra kişinin bir şekilde kusması sağlanmalıdır. Böylece midede bulunan alkolün dışarı atılması sağlanabilir. Ayrıca kişiye soğuk bir duş aldırmak iyi gelecektir. Bilinci yerindeyse bol bol sıvı tüketilmesi ve mümkünse kahve içirilmelidir. Böylece böbrek yoluyla alkolün atılması sağlanabilir.

 

Alkol komasına giren kişiler muhakkak yan yatırılmalıdır. Kusma ihtimalini takip edip, kusma durumunda ağızda kalanlar boşaltılmalıdır. Böylece solunum yollarına kaçması ile boğulması önlenmiş olacaktır. Kişilerin temiz hava ve oksijen alması önemli olduğu için dışarıya çıkarılmalıdır. Bu noktada vücut sıcaklığının düşmemesi için önlemler alınmalıdır. Ardından hasta kesinlikle bir hastaneye götürülmeli ve tıbbı yardım alması sağlanmalıdır.  

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Procsin Güneş Kremi İnceleme: Abartıldığı Kadar Var mı?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu