Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer?
Yazıda Neler Var?
Ağız kokusu problemi bütün insanların ortak derdi gibi bir şey… Hepimiz biliyoruz ki ne kadar özen gösterirsek bir iki diş fırçalama rutinini atladığımızda bu sorun gün yüzüne hemencecik çıkıveriyor. Ağız kokusunun ardından dişte sararmalar, çürük ağrısı hatta diş kaybı beraberinde geliyor. Hem sağlık açısından hem de dış görünüşün en özen gerektiren kurallarından biri olan diş temizliği…
Çünkü neden mi? Diyelim ki ilk buluşmaya gittiğinizde önce eller sonra gülümsenin ardında dişlerin beyazlığı ve temiz bir koku hepimiz için oldukça önemlidir. Bunun tam tersi kabul edelim oldukça itici bir durumdur. Ağız kokusu neden olur? Beraber bir inceleme yapalım. Ağız kokusunun en büyük etkeni hepimizin bildiği üzere dişlerimizi özenle fırçalamamız ve kontrollere gitmememiz… Peki neden?
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu, ağız hijyeninizi sağlamamanız veya bazı sağlık nedenlerinden dolayı ortaya çıkabilir. Gün içerisinde yediğimiz yemek kalıntılarının bakteriler birleşerek mikroorganizmalar oluşur. Bu mikroorganizmalar zamanla diş taşı oluşturur ve sonucunda ağızda koku oluşabilir. Aynı zamanda düzensiz diş fırçalama sonucu diş çürüğü oluşur ve ağız kokusuna neden olur. Diş plağı ve teli kullananlar da genellikle diş eti iltihabı oluşur ve kokuya neden olur.
Ağız hijyenini her ne kadar sağlasanız da bazı sağlık sebepleri de bu duruma sebep olabilir. Bu sebepler geçici veya kronik hastalıklar olabilir. Bu hastalıklar genellikle mide ve bağırsak, solunum yolları ve akciğer hastalıkları, ağız mantarı ve iltihaplanmaları ve böbrek rahatsızlarıdır. Bademcik iltihapları, reflü, burunda et olması, diyabet, sinüzit gibi rahatsızlıklarda sıkça rastlanır. Dişleriniz için elinizden geleni yapıyor ve hala ağız kokusu rahatsızlığınız varsa doğruca doktora gözükmeniz sizin için en iyisi olacaktır.
Ayrıca uzun süreli açlık durumunda kan şekeri düştüğünden yağ yakımı sırasında salgılanan keton maddesi ağzınızda koku yapabilir. Uzun süreli aç kaldığınızda, diyet yaparken ve oruç tutarken ağzınızda koku oluşabilir.
Ağır kokulu gıda maddelerin tüketiminde turşu, sarımsak, soğan gibi maddelerin sindirimde mide kokuyu 72 saat nefesinize yansıtır. Özel günlerinizde tercih etmemeniz sizi ve çevrenizi oldukça mutlu edecektir.
Alkol ve tütün ürünlerinin uzun süreli kullanımda diş boşlukları arasına dolarak sararma ve koku yapar. Hem sağlığınıza hem görüntünüze zararlı bir durumdur.
Ağız kuruluğu da kokunun bir diğer sebeplerinden tükürük bezleri ağzınızın içini yeniler ve temizler. Bu yüzden su tüketimine dikkat etmenizde fayda var.
Çay ve kahve tüketimi sonucunda sararma ve ağız kokusu oluşur. Bu yüzden özellikle bu içeceklerden sonra dişlerinizi fırçalamanız ve bol su içmenizi öneririm.
Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
- Öncelikli olarak ağız kokusu düzenli şekilde diş fırçalayarak ağız hijyenini sağlayarak üstesinden gelebilirsiniz. Günlük olarak dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve antibakteriyel ağız gargarası yapmak ağız hijyeninizi sağlar.
- Günde en az iki kez ve derinlemesine diş etlerini kanatmayacak sertlikte diş fırçası ile yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Diş macunu ve fırça seçimi ağız bakımı için oldukça önemlidir. Mutlaka doktorunuzdan tavsiye alarak tercih etmelisiniz.
- Diş ipi ile günde bir defa diş araları temizlemeli ve aralarda kalan yemek kalıntılarını temizlemelisiniz. Dilinizi de fırçaladıktan sonra günde 2 kez ağzını gargara yapabilir, gargaranın yanında ağız bakım suyu kullanabilirsiniz.
- Diş plağı kullanıyorsanız gün içinde çıkarmalı ve bakım suyuyla temizlemelisiniz. Diş teli kullanıyorsanız tel aralarını fırça ile özenle temizlemelisiniz.
- Protez diş kullanıyorsanız geceleri çıkararak, gündüz kullanıma temizleyerek hazırlamalısınız.
- Yılda iki kez diş muayenesi ve bakımına gitmelisiniz. Diş taşı temizliği, çürük, diş eti iltihabı, diş eti mantarı gibi sorunları tedavi ettirmelisin.
- Aromalı sakızlar ve şekerleri gün içinde kullanarak ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.
- Tütünlü madde ve alkol kullanımı tercih etmeyerek ya da ardından hemen ağız hijyenini sağlayarak önleyebilirsiniz.
- Uzun süre aç kalmamak ve su tüketimine dikkat ederek ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz.
- Gıda maddelerinde sarımsak, soğan, turşu gibi keskin kokular tercih etmemelisiniz. Keskin kokuların yanında süt, ayran, peynir gibi süt ürünleri ve çok şekerli yiyecekler de koku yapabilir.
- En fazla altı ay olmak üzere üç ya da dört ay aralıklarında diş fırçanızı değiştirmelisiniz. Diş fırçanızın hijyeni için kapak kullanmalı ve seçimini yaparken doktorunuza danışmalısınız.
Sabah Uyandığınızda Burnunuza Gelen O Koku: Sabah Ağız Kokusu!
Sabah gözlerinizi açtınız ve güne başladığınızda ilk hissettiğiniz şey ağzınızda bir tat ve o koku! İnanın bu çok normal ve herkesin yaşadığı bir durum… Gece yatmadan her ne kadar dişlerinizi fırçalasanız ve ağız takım sularıyla hijyeninizi dört dörtlük sağlamış olsanız da bunun olması metabolizmanızın çalışması sonucudur. Neden mi? Gece boyu siz uyusanız da organlarınız çalışmaya devam eder. Sindirim sistemi çalışır ve gıdaların sindirilmesi sonucu bir gaz oluşur. Bu gaz güne başladığınızda koku ve tat olarak size kendini hissettirir. Eğer ki gece yatmadan ağız hijyeninizi sağlamazsanız kokunun beraberinde bakteriler gıda kalıntılarından bir mikroorganizma oluşturur, sararma ve çürük oluşumu başlar.
Ağız Kokusu Hayatımıza Etkisi
Hepimiz biliyoruz ki bu durumun nerden bakarsak bakalım hiçbir olumlu yanı yok. Aksine özgüvenimizi zedeleyen, insanlarla ilişkimizi olumsuz etkileyen bir faktör. Çoğu kişinin ortak derdi ama başkasında olmasına da bir o kadar tahammülümüz yok. Çocuk yaşlarda ağız bakım eğitimi alarak günlük rutinlerimizden olup ve asla aksatmamız gereken bir alışkanlığımız olmalı… Çocukların bunu alışkanlık haline getirmesi için anaokulunda ilk öğretilen eğitimlerdendir. Ebeveynler olarak, çocuklar söylediklerimizi değil yaptıklarımızı öğrendikleri için bu konuda onlara örnek olmalıyız. Küçük yarışmalar, tatlı oyunlarla ağız temizliğini eğlenceli hale getirebiliriz. Diş doktoruna çürük şikayeti ile gitmek hepimiz için hala korkma sebebi olabiliyor. Bu yüzden diş hekimine yıl içerisinde mutlaka kontrole gitmeliyiz ve günlük hayatımıza gülümseyerek devam etmeliyiz.
Ağız Kokusuyla Başa Çıkamadığınızda Doktora Gitmelisiniz
Ağız hijyeniniz için her şeyi yaptınız ama özgüven kaybettiren bu kokudan kurtulamıyorsanız en iyi çözüm bir an önce doktora gözükmek! Ne yaparsanız yapın ağzınıza gelen o tat geçmeyebilir. Nefes alırken ağız kokunuzu hissettiğinizde çevrenize karşı özgüven eksikliği de yaşarsınız. Bunun sebebini öğrenmek için diş hekimine gidip tedavi olmalısınız.
Yılda iki kez diş doktorunuza muayene olarak özel diş bakımınızı yaptırmalısınız. Dişinizi temizleterek diş taşlarınızdan arındırmalı, çürüklerinizi muayene ettirmelisiniz.
Eğer tüm hijyenleri sağladığınızda ağız kokusuyla başa çıkarmıyorsanız diş doktorunuza bu rahatsızlığınızdan bahsetmelisiniz. Diş muayenesi sonucunda diş taşı ve çürüğünüz yok ise dilinizin arkasından bir sıvı alarak gerekli testleri yapar. Çünkü tükürük bezlerinde koku daha belirgin haldedir. Test sonucunda ağız kokusunun diş bakımı ile ilgili bir ilgisi yok ise diğer organlarınızla alakası olabilir. Böbreklerinizde, ciğerlerinizde, mide ve bağırsaklarınızda hatta kalbinizden gelen bir rahatsızlığın yansıması olabilir. Çünkü bütün organların giriş yeri olan ağız aynı zamanda nefes ile çıkışıdır. Herhangi bir hastalık buna sebep olabilir. Durum böyleyse diş hekiminiz sizi dahiliye doktoruna yönlendirerek gerçek nedenin ne olduğunu öğrenebilmenizi sağlar.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:L’action Dudak Dolgunlaştırıcı