Dizi - Film

Zevosis Nostalji Serisi Gururla Sunar: En İyi Yeşilçam Filmleri

Yeşilçam filmleri çekildiği dönemin kısıtlı sinema tekniklerine rağmen günümüzde hâlâ yoğun talep görüyor. Buna sebep olarak dönemin toplumsal duygularını izleyiciye dolaylı yoldan lanse etmek yerine direkt olarak aktarmayı tercih etmiş olmalarıdır kuşkusuz. Bu yazımızda sizler için bir döneme damga vurmuş bu filmleri derleyerek hafızalarınızı tazelemeyi, bir nostalji resitali yaşatmayı amaçladık.

İşte mutlaka izlemeniz gereken en iyi Yeşilçam filmleri:

 

  • Hababam Sınıfı (Ertem Eğilmez – 1975) IMDB: 9.5

Türkiye’deki öğrenci hayatını farklı bir yönle alan Hababam Sınıfı filmi, haylazlık ve tembellik konusunda oldukça başarılı olan öğrenci grubunun yaşantısını izleyiciye aktarır. Gördüğü ilgi sonrası film serisine dönüşmüş olan bu proje, aynı zamanda Ertem Eğilmez’in de ilk sinema deneyimidir. Film içerisindeki öğrencilerin sivri zekalı ve hayli kurnaz oluşu, okul kadrosuna oldukça zorluk çıkarır. Öğretmenler bu haylaz öğrenci gurubu karşısında artık neredeyse pes etmiş durumdadır. Fakat bu durum beklenmedik bir gelişme karşısında son bulur.

Özel Çamlıca Lisesinde hükümdarlık kuran Hababam Sınıfı, okula yeni atanan müdür muaviniyle sarsılır. Yeni müdür muavini Mahmut Hoca, geçmiş yıllardaki deneyimleri sayesinde bu haylaz öğrenci topluluğuna dize getirmek adına bir dizi önlemler alır. Her iki tarafın amansız mücadelesi film boyunca izleyicinin nabzını oldukça yüksek tutar.

Hababam Sınıfı filmi, Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli eserinden filme uyarlanmış olup 1975 senesinden günümüze dek tekrar tekrar sevilerek izlenmektedir. Son olarak bu filmi Netflix platformunda da izlemeniz mümkündür.

 

  • Tosun Paşa (Kartal Tibet – 1976) IMBD: 9.1

Film, 19. Yüzyıl Mısır döneminin toplumsal yaşamını mizah diliyle izleyiciye aktarmaktadır. Dönemin birbirine düşman olan iki ailesi, İskenderiye’de bulunan ve çok değerli olduğu bilinen Yeşil Vadi adlı araziye sahip olmak için birbirleriyle amansız mücadeleye girerler. Bu ailelerden birisi Tellioğlu, diğeri ise Seferoğulları’dır. Bu değerli vadinin kime ait olduğunu siyasi otorite karar veremeyince, aileler arası mücadelenin dozu da artar. Bölgenin en kıdemli yöneticisi konumunda bulunan Daver Beyin kızının gönlünü çelmek, onun damadı olmak için kıyasıya mücadele ederler. Daver Bey seçimini Seferoğulları tarafına yapınca Tellioğulları da uşakları olan Şaban’ı dönemin en cevval ve rütbeli paşası olan Tosun Paşa kılığına sokarak Daver Bey’in aklını çeler. Fakat sonrasında gelişecek olan bir dizi olay sonrası her iki ailenin de planları Arap saçına döner ve ölüm ile burun buruna kadar gelirler.

Filmde Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şey gibi usta oyuncu kadrosu vardır. Ayrıca Tosun Paşa filmi, çekildiği dönemde eski dönem temalı ilk film niteliğiyle Yeşilçam dünyasında özel bir yere sahiptir. Günümüzde Netflix, BluTV gibi platformların vazgeçilmezi olan Tosun Paşa’nın seyir süresi 90 dakikadır.

 

  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (Ertem Eğilmez – 1976) IMBD: 9.0

İlk filmin ülke genelinde geniş yankıda bulunması ardından yeniden toplanan kadroya bir kez daha Ertem Eğilmez yönetmenlik koltuğunda eşlik etti. İlk filmde Mahmut Hoca tarafından okuldan atılan Hababam Sınıfının haylaz öğrencileri, bir kez daha sinsi bir plana başvururlar. Sahte diploma ile Mahmut Hoca’yı kandırırlar. Ve böylece Çamlıca Lisesine geri dönerler. Öte yandan 25 yaşına gelen Ferit, namı diğer Damat Ferit baba olmuş, bebeğe bakacak kimse olmadığı için mecburen okula getirmiştir. Hal böyleyken akıllarda tek bir soru oluşur. Bu bebeğe Çamlıca Lisesinde nasıl bakılabilecektir? Film, mizahının yanında bu sorunsalın yarattığı yüksek tansiyon ile devam eder.

Serinin ilk filmi ile aynı oyuncu kadrosuna sahip olan Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminde Kemal Sunal’a Tarık Akan ve Şener Şen eşlik etmektedir. En iyi Yeşilçam filmlerinde özel yere sahip olan Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminin süresi 1 saat 31 dakikadır.

 

  • Süt Kardeşler (Ertem Eğilmez – 1976) IMBD: 9.0

Şaban ve Ramazan bahriyeli iki sıkı dosttur. Film yıllardır sahipsiz olan bir konakta geçer. Bu konağı sahibi olan Melek Hanım, süt oğlunu karıştırır ve Ramazan ile Şaban’ı evin içine alır. İki dostun eve girmesiyle olaylar ilginç bir hal almaya başlar. Melek Hanım, konağın sinirli abisi olan ve gözleri iyi görmeyen Hüsamettin Bey’e Ramazan’ı damadı olarak tanıtarak evde kalmasını sağlar. Fakat büyük bir sorunları vardır. Gerçek damat Bayram, eve geri döner. Bu da yetmezmiş gibi ortaya Gulyabani adında esrarengiz ve bir o kadar da korkunç canavar musallat olduğu dedikoduları yayılır.

Filmin geniş kadrosu kendi döneminde büyük yankı uyandırmasına neden oldu. Bu filmde Kemal Sunal ve Şener Şen’e usta oyuncu Adile Naşit eşlik etmiştir. Dönemin usta yönetmeni olan Ertem Eğilmez Süt Kardeşler filmi ile bir kez daha başarısının tesadüf olmadığını bizlere ispat ediyor.

 

  • Hababam Sınıfı Uyanıyor (Ertem Eğilmez – 1997) IMBD: 8.9

Serinin 3. devam filmi niteliğinde olan Hababam Sınıfı Uyanıyor, bir kez daha Ertem Eğilmez önderliğinde çekilmiştir. Bu filmde Özel Çamlıca Lisesinin en haylaz ve nam salmış sınıfı olan Hababam Sınıfına yeni bir öğrenci katılır. İsmi Ahmet olan bu öğrenci, Hababam öğrencileri tarafından kültürel olarak köylü diye nitelendirilir ve alay konusu olur. Film boyunca Ahmet’i kendilerine benzetmek için türlü oyunlarla mücadele verirler. Fakat bilmedikleri bir şey vardır ki Ahmet, son derece duygusal ve bir o kadar da inatçı bir çocuktur.

Serinin bu filmin Tarık Akan olmadan yoluna devam etmiştir Hababam Sınıfı. Ayrıca diğer filmlerin aksine verdikleri sosyal mesajlarla izleyicinin gönlünde ayrı bir yer edinmişlerdir. Bu filmi izlerken Ahmet’in duygusal iç dünyasını kendi içinizde hissedeceksiniz.

 

  • Şaban Oğlu Şaban (Ertem Eğilmez – 1977) IMBD: 8.9

Askerlik dönemi yansımasıyla başlayan filmde Şaban ve Ramazan sakarlıklarıyla komutanları Hüsamettin’e oldukça zor anlar yaşatırlar. Askerlik görevleri bittikten sonra sivil hayatta bu iki dost çalgıcılık yaparak hayatlarına devam ederler. Fakat bir gün çalgıcılık yaptıkları yerde Kanto yapan Nigar’a aşık olmaları, hayatlarında dönüm noktası olur. Bir gece tesadüf eseri ünlü suç lideri Kadırgalı Eşref’i yakalamış olmaları, Nazır Paşa tarafından gizli polislik ile görevlendirilmelerine sebep olur. Hikaye bundan sonra soluksuz bir hal alır ve olaylar peşi sıra gelmeye başlar.

Bir Arzu Film klasiği olan bu kült filmde Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen ve Ayşen Gruda rol almıştır. Çekildiği dönemde büyük ses getiren bu film günümüzde hâlâ yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Netflix platformunda da izleyebileceğiniz bu filmin yayın süresi 1 saat 30 dakikadır.

 

  • Selvi Boylum Al Yazmalım (Atıf Yılmaz – 1978) IMBD: 8.8

Sanırım hepimizin izlerken kendinden bir parça duygu bulduğu bir filmdir Selvi Boylum Al Yazmalım. Kültleşmiş bu filmde kamyon şoförü olarak yaşamını idame ettiren İlyas, bir gün uğradığı köyde karşılaştığı Asya’ya sırılsıklam âşık olur ve kısa süre içerisinde evlenip köye yerleşir. Samet isminde bir de çocukları olur. Mesleği gereği devamlı uzun yola çıkan İlyas, mecburen Asya ile Samet’i evde yalnız bırakır. Bu yolculukların birinde Asya, İlyas’ın kendisini aldattığını görür. Bunun neticesinde çocuğunu alıp kendini yollara vurur. Duygusal çöküntü içerisindedir. Fakat yolda karşılaştı Cemşit, onlara kucak açar, kol kanat gerer. Uzun süre birlikte yaşarlar. Bir gün hiç ummadıkları bir anda karşılarına İlyas çıkar. Asya büyük bir ikilem ile karşı karşıyadır artık. Hayatının aşkı olan İlyas ile ona en zor zamanında yüreğini açan Cemşit’in arasında kalmıştır.

Romantik duygusal film alanında ilk defa büyük yankı uyandırmasına neden olan bu filmin başarısında muhakkak ki oyunluk başarısı vardır. Kadir İnanır ve Türkan Şoray bu filmde deyim yerindeyse kariyer oyunculuklarına imza atmışlardır.

 

  • Hababam Sınıfı Tatilde (Ertem Eğilmez – 1978) IMBD: 8.8

Serinin bu filminde Özel Çamlıca Lisesinin okul müdür, kazancın çoğalması amacıyla ilk defa okula kız öğrencileri de alır. Okula kabul edilen 4 kız Hababam Sınıfına verilir. Fakat büyük bir sorun vardır. Zira bu 4 kız Hababam Sınıfı öğrencilerinden daha da haylaz çıkmıştır ve erkeklere karşı savaş açarlar. Yine de tüm oyunları başarısızlıkla sonuçlanır. Durumları lehlerine çevirmek için erkeklerin içinden gözlerine bir ajan kestirirler. Bu ajan elbette Şaban’dır. Bu sırada okuldan maç izlemek bahanesiyle kaçan Hababam Sınıfı yolda Mahmut Hoca’yla karşılaşırlar. Ve bu defa Mahmut Hoca’nın cezası oldukça farklıdır. Onları bir izcilik kampına gönderir.

Özellikle oyunculuk performansıyla Kemal Sunal’ın öne çıktığı bu filmde ona kadın oyunculardan Ayşen Gruda eşlik ediyor. Hababam Sınıfı Tatilde, kesinlikle serinin kaçırılmaması gereken bir film.

 

  • Züğürt Ağa (Nesli Çölgeçen – 1985) IMBD: 8.8

Yeşilçam’da eleştirel yaklaşımın zirve yaptığı filmlerden biri ve hatta en önemlisidir Züğürt Ağa. Dönemin köylerinde işleyişi ve göç sorunsalını ele alır. Şener Şen bu filmde Haraptar köyünün ağası konumundadır. Fakat zaman içerisinde gelişen olaylar ile kendi köyünde itibarını yitirir. Buna en büyük etken olarak yağmurların yağmaması ve devamında gelen kuraklık sebep olmuştur. Bu durum karşısında sessiz kalmayarak örgütlenen köy halkı ile baş edemeyeceğini anlayan ve elinde avucunda hiçbir şey kalmayan köy ağası şehre göç etmek zorunda kalır. Sonrasında Züğürt Ağanın göç edişi ve büyük kentte yaşadığı sosyoekonomik sorunlar mizahi bir dille izleyiciye yansıtılır. Şehir hayatında tek meziyeti olan çiğ köfte yapımı ile yalnız başına hayatını devam ettirmeye çalışan Züğürt Ağa, aslında ne derece iyi bir yüreğe sahip olduğu görülür.

Türk drama film türünde büyük yankı uyandıran bu filmin baş rolünde Şener Şen oynamıştır. Ona dönemin usta oyuncuları olan Erdal Özyağcılar ve Füsun Demirel eşlik etmiştir. Eğer siz de Züğürt Ağanın bu zorlu ve bir o kadar da duygusal yolcuğunu merak ediyorsanız muhakkak 1 saat 41 dakikanızı ayırın.

 

  • Kibar Feyzo (Atıf Yılmaz – 1978) IMBD: 8.7

Feyzo askerden döner dönmez büyük sevdaya tutulduğu kişi olan Gülo’yu istemek için doğruca babasının evine gider. Gülo, köyün zalim ağası olan Maho ağanın biricik kızıdır. Onu en yüksek miktarda başlık parası sunan kişiye vereceğini açıklar. Köyde onlarca talibi olsa da böyle bir parayı verebilecek kimse yoktur. Gülo için en büyük iki rakip ortaya çıkar. Biri Feyzo, diğeri ise Bilo’dur. Aslen iki dost olsalar da Gülo için birbirlerine rakip olurlar. Bu mücadelede ilk bölümü Feyzo kazanmıştır. Başlık parasının bir kısmını ödemiş, kalan kısmını ise senetlere bağlamıştır. Ağanın tavrı çok nettir. Eğer imzalanan senetler imzalanmaz ise kızını Feyzo’dan geri alacaktır. Ağanın üzerinde kurduğu baskı ve Gülo’yu kaybetme korkusu, Feyzo’nun şehre göç ederek para kazanmasına neden olur. Olayların seyri tam da bu noktada değişir. Şehir hayatında gördüğü kültürel ve sosyoekonomik değişiklikler onu çok etkiler ve köye dönerek ağanın düzenine son vermek için mücadele verir.

Kibar Feyzo özellikle dönemin toplumsal görünümünü mizahi bir dille eleştirmiş olması oldukça büyük ilgi görmesine neden oldu. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı filmde Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen ve Adile Naşit gibi usta oyuncular yer alıyor.

 

  • Çöpçüler Kralı (Zeki Ökten – 1977) IMBD Puanı: 8.7

Apti, dönemin ilginç ve birbirinden farklı karakterlere sahip bir mahallesinde çöpçülük yapmaktadır. Bu sırada mahallenin en güzel kızlarından biri olan Hacer’e âşık olur. Ancak bir sorun vardır, Hacer bu aşka karşılık vermez. Zira o, zabıta memuruna sevdalıdır. Parasızlık yüzünden Hacer’in sevgisini kazanamayan çöpçü Apti ise pes etmez. Bir gün şans eseri girdiği bir gazinoda söylediği türkünün ardından hayatı değişir. Olaylar tam da bu noktadan sonra farklı bir hal almaya başlar. Ülke genelinde ünü her geçen gün artan Apti’ye bu defa da Hacer âşık olur.

Kemal Sunal’ın içinde bulunduğu her projenin büyük yankı uyandırdığı kuşkusuz. Ancak bu filmdeki oyunculuğu ve dönemin sosyoekonomik gerçeklerini sunuş şekli, Türk sinema tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Şener Şen ve Ayşen Gruda’nın da rol aldığı bu filmde geçen bazı sahneler, Türk sinema tarihine kült olarak imza atmıştır. Netflix’ten de izleyebileceğiniz bu eser için vaktinizde 1 saat 20 dakika ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

  • Eşkıya (Yavuz Turgul – 1996) IMBD Puanı: 8.5

Baran, 35 sene önce Cudi dağında jandarma tarafından yakalanan ve devamındaki hayatlarında hastalıklara yakalanıp ölen eşkıyalardan birisidir. Hapishane hayatının bittiği ilk gün özlem çektiği köyüne dönse de, bıraktığı gibi bulmaz topraklarını. Zira baraj altında kalmıştır her şey. Bu sırada öğrendiği bir bilgi, hayatının seyrini değiştirecektir. İçeri düşmesi, bir arkadaşının ihaneti neticesinde olmuştur. Üstelik bu da yetmezmiş gibi çocukluk aşkı olan Keje’yi kaçırıp İstanbul’a götürmüştür. Eşkıya, elinde hiçbir adres olmamasına rağmen kendini yollara vurur. Fakat İstanbul tahayyül ettiğinden de büyük ve amansızdır. Burada tanıştığı Cumali ile sıkı bir gönül bağı kurar ve onun uyuşturucu dünyasıyla yaşadığı sorunları sahiplenir. Kendini yeni maceraların ortasında bulurken, aslında tüm bu olayların onu yavaş yavaş sevdiğine, yani Keje’ye yaklaştırdığından habersizdir.

İzleyen herkes de derin yaralar bırakmış bu filmde Şener Şen adeta oyunculuk zirvesine çıkıyor. Özellikle son sahnedeki konuşması, izleyenlerin boğazında bir düğüm oluşturuyor. Eğer bu filmi izlemediyseniz çok şey kaçırdığınızı söyleyebiliriz.

 

  • Kapıcılar Kralı (Zeki Ökten – 1976) IMBD Puanı: 8.5

Apartman sakinleriyle ilişkiler hepimizin gündelik hayatında deneyimlediği olaylardır. Fakat Kapıcılar Kralı filmi ile bu konu çok farklı bir biçimde alınıyor. Görünüş bakımından saf olsa da özü itibariyle oldukça zeki olan Seyid’in kapıcılık yaptığı apartmandaki ilişkileri kara mizah tadında izleyiciye sunuluyor. Apartman yöneticisi ile iyi ilişkiler içerisinde bulunan Seyid, binada olup bitenleri her defasına lehine döndürecek adımları atarak varlığını sürdürmeyi başarır. Yıllar içerisinde apartman sakinlerini her yönüyle çözdüğü için hepsini tek tek parmağında oynatmayı bilir. Sonunda da yaptığı bir dizi planın ardından köşeyi döner Seyid.

1976 yılında düzenlenen Antalya Film Festivalinde ‘En Başarılı İkinci Film’ ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerine layık görülen bu film günümüzde tekrar tekrar izlenmesine rağmen ilk günkü tazeliğini korumaya devam ediyor. Zeki Ökten’in yönettiği filmin başrolünde Kemal Sunal oynuyor. Bu filmin Netflix’e de yüklendiğini duyurarak vaktinizden 1 saat 24 dakika ayırmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

 

  • Yol (Yılmaz Güney – 1982) IMBD Puanı: 8.2

Ülkemizde çekildikten 17 yıl sonra yayımlanma imkânı olan bu filmde, cezaevinden kısa süreliğine tahliye olan 5 suçlunun, değişen toplum yapısına karşı çektikleri zorlukları ele alınıyor. 1 hafta gibi kısa bir süreliğine ailelerinin yanına dönerek mutlu olacağını sanan 5 mahkûm, karşılaştıkları manzaralar karşısında trajik bir duruma düşüyorlar. Her bir mahkûm, hiç beklenmedik 5 farklı trajedinin ortasında buluyor kendini. Bu filmi tek cümleyle özetlemek gerekseydi kesinlikle şöyle olurdu: Bu ‘Yol’ Yılmaz Güney’in yoludur.

Yılmaz Güney’in yazdığı bu filmi diğer Yeşilçam filmlerinden ayıran en büyük özellik, yerel düzeyden çıkıp ulusal düzeyde bir başarıya imza atmış olmasıdır. Hapishanedeki yıllarında senaryosunu kaleme alıp yönetmesi adına Şerif Gören’e emanet etmiştir. Fakat daha yayınlanmadan filmin negatiflerini alarak ülkeden kaçmıştır. Yol filminin aldığı ödülleri saymak ile bitmez. Ödülleri içerisinde en prestijli olanı ise Cannes Film Festivalinde Altın portakal ödülüdür.

 

  • Sakar Şakir (Natuk Baytan – 1977) IMBD Puanı: 8.1

Bu filmde, amcasının ölümünün ardından kendisine kalan miras neticesinde başına gelen trajikomik hikayeler ele alınıyor. Şakir, yaşadığı toplum tarafınca ‘salak’ damgası yemiş bir delikanlıdır. Kayseri’de yaşamını devam ettirirken bir gün İstanbul’dan gelen bir mektup ile hayatının dönüm noktasını yaşar. Amcası ölüm döşeğindedir ve ona büyük bir miktar miras bırakacağını söyler. Haliyle o da soluğu İstanbul’da alır. Fakat o henüz yoldayken amcası hayata gözlerini yumar ve olaylar tam da bu noktada başlar. Zira akrabaları Şakir’e kalan mirası geri alma niyetindedir. Hatta bu uğurda onu öldürmek için planlara başvururlar. Oysa unuttukları bir şey vardır, Şakir salak olduğu kadar aynı zamanda da şanslıdır.

Sakar Şakir’in başrolünde Kemal Sunal vardır. Özellikle bu film, Yeşilçam filmleri arasında en komik film olarak kabul ediliyor. Biz de buna kesinlikle katılıyoruz. Zira her sahnesi kendi içerisinde başlı başına bir komedi barındırıyor. 1 saat 32 dakika ayırdığınıza değecek türden bir film Sakar Şakir.

 

  • Çiçek Abbas (Sinan Çetin – 1982) IMBD Puanı: 8.1

Çiçek Abbas filmi temel olarak iki minibüs şoförünün karşılıklı atışma hikayesini ele alıyor gibi görünse de aslında kendi içerisinde birçok farklı konuyu barındırır. Şakir, dolandırıcı, yalancı ve düzenbaz gibi özelliklere sahip bir minibüs şoförüdür. Abbas, yani namı diğer Çiçek Abbas ise Şakir’in sahibi olduğu minibüste muavinlik yaparak hayatına devam eden bir gençtir. Karakteri bakımından Şakir’in tam tersi özelliklere sahiptir. Saflığının altında iyi niyet ve dürüstlük yatmaktadır. Semtin en güzel kızı olan Nazlı’ya ikisi birden gönül verince, olaylar patlak verir. Çiçek Abbas parasız ama gururlu bir gençtir. Çok çalışarak yeni bir minibüs alır kendine. Bu andan itibaren Şakir’in bir numaralı düşmanı haline gelmiştir. Film boyunca bu ikilinin birbirlerine karşı trajikomik hikayesini görürüz.

Sinan Çetin’in ilk sinema deneyimi olan Çiçek Abbas, senaristi Yavuz Turgul’a ilk kez Altın Portakal ödülünü kazandırmıştır. Film içerisinde geçen birçok sahne hala günümüzde kült olarak görülür. Özellikle sosyal medyalarda sıkça dolaşıma sokulur. Bu filmi eğer hala izlemeyen kaldıysa, Netflix’e girerek 1 saat 27 dakikasını ayırmalıdır.

 

  • Köyden İndim Şehre (Ertem Eğilmez – 1974) IMBD Puanı: 8.1

Köy yerinde yaşayan bir ailenin 4 çocuğuna, babaları öldükten sonra miras olarak hatırı sayılı miktarda altın kalır. Fakat köy yerinde bu altınları bozdurmak gibi bir imkanları yoktur. Bu sebeple şehre inmeye karar verirler. İstanbul’a vardıklarında yardımcı olacağına inandıkları ve aynı zamanda da köylüsü olan Ali Rıza’nın yanına giderler. Bu saf yürekli kardeşler Ali Rıza’ya güvenseler de bilmedikleri bir şey vardır. O da Ali Rıza’nın da bu altınlara sahip olma arzusudur. Yeşilçam otoriterleri bu filmi Salak Milyoner’in devamı olarak nitelendirmektedir.

Yeşilçam’ın usta yönetmeni ve duayeni olan Ertem Eğilmez, Köyden İndim Şehire filmi ile Türk sinemasına adını bir kez daha altın harfler ile yazdırmayı bilmiştir. Ayrıca Kemal Sunal, Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Halit Akçatepe gibi oldukça geniş bir kadroya sahiptir. Filmimizin süre ise 1 saat 27 dakikadır.

 

  • Bizim Aile (Ergin Orbey – 1976) IMBD Puanı: 8.4

Tam bir Türk aile dramını anlatan Bizim Aile filminin genel konusu şu şekildedir: Yaşar usta, 3 çocuğu ile birlikte dul kalmış ev babasıdır. Karısının vefatından sonra kimse ile birliktelik yaşamamış, ömrünün kalanını çocuklarına hem annelik hem de babalık yaparak geçirmeyi tercih etmiştir. Fakat bir gün kapısına gelen komşusu, bu durumdan artık kurtulması gerektiğini söyler. Üstelik tam da ona göre bir kısmeti çıkmıştır: Melek Hanım. Melek hanımın da 3 çocuğuyla dul hayatı sürdürmektedir. Mahallelinin türlü türlü yaptıkları çöpçatanlıklara daha fazla direnemeyen bu iki insan, hayatlarını tek bir çatı altında birleştirirler. Fakat olaylar tam da bu noktada başlar. Zira yeni kardeşler birbirlerine alışmakta oldukça zorluk çekecektir.

Münir Özkul, Yaşar Usta karakteriyle adını Yeşilçam’a altın harflerle yazdırmış dersek abartmış olmayız. Onun evlatlarını kapsayıcı sevgisi, izlerken bizim de onun evladı olduğumuz hissiyatını uyandırıyor. Mutlaka izlenmesi gereken bir yapıt.

 

  • Canım Kardeşim (Ertem Eğilmez – 1973) IMBD Puanı: 8.7

3 temiz yürekli insan yoksulluğun içerisinde fakat yaşamlarını devam ettirebilecek düzeyde yaşarlar. Bunlar Kahraman, onun abisi ve abisinin dostu olan Halit’tir. Kahraman küçük bir çocuktur. Abisi ve Halit bu yoksulluğun içerisinden çıkmanın tek çaresi olarak onun okuması ve büyük adam olması gerektiğini düşünür. Kahraman için hiçbir zaman mutsuz görünmezler, çünkü okuması için morale ihtiyacı vardır. Fakat bir gün onun kanser olduğunu öğrenmeleri ile her şey tepetaklak olur. Üstelik tedavisi olmayan türden bir elemdir bu. Abi ve Halit tam anlamıyla sarsılmıştır. En azından Kahraman’ın tek isteği olan televizyonu almak için büyük mücadeleye girişirler.

Hani bazı filmler vardır, tekrar tekrar izlese de aynı sahnelerde aynı dakikalarda ağlatır ya… Canım Kardeşim de işte o filmlerden biri. Eğer bir maniniz yoksa muhakkak 1 saat 32 dakikanızı bu filme ayırın. Pişman olmayacaksınız.

 

  • Neşeli Günler (Orhan Aksoy – 1978) IMBD Puanı: 8.8

Kazım ve Saadet geçimlerini turşu satışı ile sağlayan bir karıkocadır. Fakat uzun süre yaşadıkları geçimsizlik sonucunda bir gün Kazım bey çocukların yarısını alıp evi terk eder. Her ikisi de birbirine izini kaybetmiştir ve bu şekilde yıllar geçer. Kardeşler artık büyümüştür. Fakat zaman içinde birbirlerini öğrenen kardeşler, yeniden yuvalarını birleştirmek, anne ve babalarını bir araya getirmek için planlar yaparlar.

Yeşilçam’da en iyi aile filmi nedir diye sorulsaydı, cevabımız kesinlikle Neşeli Günler filmi olurdu. Çünkü duygu yüklü sahneleri ve yüreğimizin derinlerine dokunan mesajlarıyla dolu bir filmdir. Münir Özkul ve Adile Naşit bu filmde oyunculuk zirvelerine çıkmışlar dersek abartmış olmayız. Netflix üzerinden de artık izleme imkanınız olan bu film için ayıracağınız 1 saat 32 dakikalık süreye kesinlikle değecek.

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu