Vitamin Çeşitleri: Hangi Besinde Hangi Vitamin Bulunur?
Dengeli, doğru ve sağlıklı beslenebilmek için; suda eriyen vitaminler, vitamin çeşitleri, vitamin hakkında bilgi, vitamin nedir, vitaminler performans ödevi, vitaminlerin faydaları vb konularda merak ettikleriniz için geniş bir yazı
Bu yazımızda sizlerle “vitamin çeşitleri, yağda eriyen vitaminleri, suda eriyen vitaminleri, hangi vitamin hangi besinlerde bulunur?” Sorularının cevaplarını paylaşacağız.
İlk olarak Vitamin teriminin bir tanımını yapalım sizlere: Vitamin yaşamın vazgeçilmez parçası organik bileşiktir.
Vitamin Latince “vita” (yaşam) anlamına gelen sözcüğünden kaynaklanır.
Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır .
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .
A VİTAMİNİ
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Salgınlara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Bulunduğu besinlerden bazıları şöyledir:
Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnabahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamur işleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavun, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.
B(1) VİTAMİNİ
Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur. Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır. Şu besinlerde bulunur:
Süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayası, koyun eti, fındık, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamurişleri, nohut, balık, dana eti, kepek, sakatat, kuzu eti, sığır eti, muz, havuç, kestane, lahana, karnıbahar, un.
B(2) VİTAMİNİ
Şekerin özümlenmesini sağlar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şu besinlerde bulunur:
Süt, peynir, taze ve kuru sebzeler, bira mayası, koyun eti, yumurta, ceviz, fındık, ekmek, balık, patates, dana eti, salatalık, sakatat, badem, sığır eti, un.
B(6) VİTAMİNİ
Dokuların yenileşmesini sağlar. Karaciğerin dostudur. Sinir sistemini düzene sokar. Cildin parlaklığı ve gerginliğini sağlar. Şu besinlerde bulunur:
Et, süt, bira mayası, koyun eti, yumurta, portakal, armut, nohut, dana eti, yeşil salatalıklar, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, ekmek, hamur işleri, taze ve kuru fasulye.
C VİTAMİNİ
Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar. Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur. Kanı zehirlerden temizler. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını arttırarak erkeğin erkeklik gücünü sürdürmesini sağlar. Organizmayı grip, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli kılar.
D VİTAMİNİ
Kemikleşmeyi sağlar. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir. Şu besinlerde bulunur:
Sucuk, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, istiridye, süt.
E VİTAMİNİ
Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Isıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklıdır. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için önemli bir oynar. Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir.
Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir. Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir. Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur. Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır.
Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir. Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar. Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır.
Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır.
Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yer fıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.
B12 Vitamini Nedir, Eksikliğinde Ne Olur?
B12 Vitamini nedir, B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?
Bu yazımızda sizlerle B12 vitamini nedir, B12 vitamini en çok hangi besinlerde bulunur, B12 vitamini eksikliğinde hangi hastalıklar görülür, B12 vitamini hangi besinler bulunur? sorularının cevaplarını paylaşacağız.
B12 vitamini suda eriyen vitaminlerden bir tanesidir. Oldukça önemli bir vitamin olan B12 vitaminin eksikliğinde kişi günlük yaşamda bir çok olumsuz durum yaşar.
B12 Vitaminin Yararları Nedir?
Bu vitamin kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlayan bir vitamindir. Sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışması konusunda da önemli bir rol oynayan B12 vitamini vücutta uzun süreler boyunca depolanan bir vitamindir. Bu vitaminin vücutta depolanma süresi 5 yıldır.
B12 vitamini genellikle şu nedenlere bağlı olarak hastaya verilir:
Hafıza kaybı sorunu yaşayanlarda,
Kansızlık problemi yaşayanlarda,
Yorgunluk, bitkinler yaşayanlarda
B12 vitamini kullanılmaktadır. Yapılan başka araştırmalarda da B12 vitamininin kansere karşı koruyucu bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
B12 vitamini eksikliğinde ne olur?
B12 vitaminin eksikliğinde görülen en büyük sağlık problemlerinden biri kansızlıktır.
B12 vitamini eksikliği sonucu hafıza kayıpları da görülmektedir.
Ellerde, ayaklarda karıncalanma, uyuşma da B12 vitamini eksikliğinde görülen sağlık sorunlarındandır.
Güçsüzlük, halsizlik bu vitaminin eksikliğinde görülmektedir.
B12 vitamini en çok hangi besinlerde bulunur?
Bu vitamin en çok hayvansal ürünlerde görülmektedir. Kırmızı et, balık, sakatat içeriğinde en çok B12 vitamini içeren besinlerdir.