Sağlık

Vajinal Akıntı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajina ve serviksin içindeki bezler az miktarda sıvı üretir ve bu sıvı her gün vajinadan dışarı akar. Böylece ölü hücreler ve kötü bakteriler temizlenir. Yani vajinal akıntı tamamen normaldir; vücudunuzun vajinanızı sağlıklı ve temiz tutma yöntemidir. Ancak özellikle kokulu akıntılar enfeksiyon kaynaklı olabilir ve ihmal edilmemelidir. 

 

Kokusuz Vajinal Akıntı 

Vajinal akıntı genellikle berrak veya sütlüdür ve kötü kokmaz. Aylık döngünüzle birlikte akıntının rengi ve kalınlığı değişir. Yumurtladığınızda (yumurtalıklarınızdan biri yumurta bıraktığında), emzirdiğinizde veya cinsel olarak heyecanlandığınızda akıntı daha kalınlaşır. 

Hangi Değişiklikler Bir Sorunun İşareti Olabilir? 

Bir soruna işaret edebilecek değişiklikler arasında; 

  • Akıntı miktarında artış 
  • Akıntının renginde veya kokusunda değişiklik 
  • Vajinanızın içinde veya çevresinde tahriş, kaşıntı veya yanma 

Buna vajinit denir. Adetiniz olmadığında kanla lekelenmiş bir akıntı da bir sorunun işareti olabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, derhal doktorunuzla konuşmalısınız. 

Ayrıca maya enfeksiyonları, bakteriyel vajinoz ve trichomoniasis semptomlarına da dikkat etmelisiniz. Bunlar vajinal akıntınızda değişikliklere neden olabilecek 3 farklı enfeksiyondur. 

Maya enfeksiyonlarının belirtileri: 

  • Beyaz, süzme peynir benzeri akıntı 
  • Vulva çevresinde şişlik ve ağrı 
  • Yoğun kaşıntı 
  • Ağrılı cinsel ilişki 

Bakteriyel vajinozis belirtileri: 

  • Beyaz, gri veya sarımsı vajinal akıntı 
  • Seksten sonra veya sabunla yıkandıktan sonra çok güçlü bir balık kokusu 
  • Kaşıntı veya yanma 
  • Vajina veya vulvada hafif kızarıklık ve şişlik 

Trikomonas Enfeksiyonu (Trichomoniasis) belirtileri: 

  • Sulu, sarımsı veya yeşilimsi kabarcıklı akıntı 
  • Hoş olmayan bir koku 
  • İdrar yaparken ağrı ve kaşıntı 
  • Özellikle adet sonrası görülür 

Vajinal Akıntı Neden Olur? 

Vajinal akıntı, normalde vücudunuzun vajinanızı koruma şeklidir.  Ancak vajinanızdaki normal sağlıklı bakteri (mikrop) dengesi bozulursa değişiklikler meydana gelebilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok şey sağlıklı bir vajinanın dengesini bozabilir:

  • Vajinal duş 
  • Hijyen spreyleri 
  • Bazı sabunlar veya köpüklü duş jelleri 
  • Antibiyotikler 
  • Şeker hastalığı 
  • Gebelik 
  • Enfeksiyonlar 

Vajinal Duş Neden Zararlıdır? 

Vajinal duşlar için kullanılan ürünlerdeki kimyasallar vajinanızı tahriş edebilir ve vajinanızdaki normal mikrop dengesini değiştirebilir. Duş ayrıca rahme bir enfeksiyon yayabilir ve bu da pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yakalanma riskinizi artırır. PID, çocuk sahibi olamamanıza neden olabilecek fallop tüplerinin bir enfeksiyonudur. 

Vücudunuzu temiz tutmak için vajinal duş gerekli değildir. Fark edebileceğiniz kokular genellikle vajinanın (vulva) dışından gelir. Bu alanı sadece yumuşak sabun ve su ile temiz tutmak kokuları önleyebilir. 

Anormal Vajinal Akıntı Nasıl Teşhis Edilir? 

Vajinal akıntınız artar, rengi veya kokusu değişirse veya vulvada ani kaşınma veya tahriş olursa zaman kaybetmeden doktora görünmek önemlidir çünkü sebep bir mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz veya trichomoniasis olabilir. Tanı koymak için doktorunuzun sizi muayene etmesi gerekecektir. Teşhis, belirtilerinizle ilgili soruları da içerir. Doktorunuz ayrıca şişlik ve akıntı aramak için bir pelvik muayene yapacaktır. Ve muhtemelen laboratuvara göndermek için örnek alacaktır. 

Maya / Mantar Enfeksiyonu Nedir? 

Sağlıklı bir vajinada genellikle az miktarda maya mantarı bulunur. Ancak çok fazla büyürse, maya enfeksiyonuna neden olabilir. Maya enfeksiyonları genellikle bir seks partnerinden bulaşmaz. Antibiyotik kullanıyorsanız, hamileyseniz, şeker hastalığınız varsa veya uzun süre sıcak ve terli kalırsanız mantar enfeksiyonu kapma olasılığınız daha yüksek olabilir. Bazı kadınlar belirgin bir sebep olmaksızın sık sık mantar enfeksiyonu geçirirler. 

Bakteriyel Vajinoz Nedir? 

Bakteriyel vajinoza genellikle oksijensiz ortamlarda üreyen anaerob bir tür olan “gardnerella vaginalis” bakterisi neden olur. Bazı kadınların neden bu enfeksiyonu kaptığı net değildir, ancak genellikle cinsel ilişki sonucu bir seks partnerinden kaptığı düşünülür. 

Trikomoniyaz Nedir? 

Trichomoniasis’e “trichomonas vaginalis” adı verilen ve cinsel yolla bulaşan (STD) mikroskobik bir parazit neden olur. Enfekte olmanıza rağmen uzun süre hiçbir belirti göstermeyebilirsiniz.  Trichomoniasis genellikle enfekte olan biriyle korunmadan seks yapma yoluyla bulaşır. 

Klamidya ve Bel Soğukluğu 

Cinsel yolla bulaşan iki enfeksiyon, klamidya ve bel soğukluğu da vajinal akıntıya neden olabilir. Bunlar bakterilerin neden olduğu serviks enfeksiyonlarıdır. Bazen tek semptom vajinal akıntının artması olabilir. Bu enfeksiyonların her ikisi de antibiyotik iğneleri veya haplarla tedavi edilebilir. 

Vajinal Akıntı Tedavisi 

Anormal vajinal akıntıya neyin sebep olduğuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri vardır. 

  • Maya enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? 

Maya enfeksiyonları genellikle vajinaya yerleştirilen fitil formundaki ilaçlarla tedavi edilir. Mantar enfeksiyonları oral ilaçlarla da tedavi edilebilir. Sık sık mantar enfeksiyonu yaşıyorsanız, doktorunuz reçetesiz satın alabileceğiniz bir ilaç kullanmanızı önerebilir. Ancak vajinitinize neyin sebep olduğu hakkında herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzu aramalısınız. Bir maya enfeksiyonunun yanı sıra başka birçok şey vajinite neden olabilir. 

  • Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir? 

Bakteriyel vajinoz, genellikle hap formundaki antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. 

  • Trichomoniasis nasıl tedavi edilir? 

Genellikle oral antibiyotiklerle tedavi edilir. 

  • Seks partnerim tedavi edilmeli mi? 

Ara sıra. Cinsel olarak aktifseniz doktorunuzla konuşun. Ayrıca, tedavi görene kadar seks yapmaktan veya prezervatif kullanımından kaçınmanız gerekebilir. 

Anormal Vajinal Akıntı (Kokulu Vajinal Akıntı) Nasıl Önlenir?

Normal vajinal akıntıyı önlemeye gerek yoktur. Ancak bu ipuçlarını takip ederek anormal yani kokulu vajinal akıntı önlenebilir: 

  1. Tuvalet kağıdını daima önden arkaya doğru silerek kullanın. Bu, rektal bölgenizden vajinanıza bakteri girmesini önlemeye yardımcı olacaktır. 
  2. Gün boyunca pamuklu iç çamaşırı giyin. Pamuk, genital bölgenizin “nefes almasını” sağlar. Geceleri iç çamaşırı giymeyin. 
  3. Uzun süre dar pantolon, külotlu çorap, mayo, bisiklet şortu veya mayo giymekten kaçının. 
  4. Genital bölgenizi tahriş ettiğini düşünüyorsanız, çamaşır deterjanınızı veya yumuşatıcınızı değiştirin. 
  5. Prezervatif ve diyaframlardaki lateks ve doğum kontrolü için kullanılan sperm öldürücü jeller bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir. Bunlardan birinin sizin için bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, diğer doğum kontrol türleri hakkında doktorunuzla konuşun. 
  6. Sıcak küvetlerden kaçının. 
  7. Her gün banyo yapın veya duş alın ve sonrasında genital bölgenizi mutlaka kurulayın. 
  8. Vajinal duş yapmayın. 
  9. Kadın hijyeni spreylerinden, renkli veya parfümlü tuvalet kağıtlarından, parfümlü pedlerden veya tamponlardan ve köpük banyosundan kaçının. 

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Kıl Dönmesi Neden Olur? Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu