Site icon Zevosis

Topuk Dikeni Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk Dikeni Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Topuğun altında kalsiyum birikmesiyle oluşan kemiğe benzer çıkıntıya topuk dikeni adını veriyoruz. Bu kemiğe benzer çıkıntı sizi oldukça rahatsız edebilecek şiddetli ağrılara sebep olabiliyor. Topuk dikeninin oluşumunun altında yatan da birçok neden olabiliyor. Peki, birçok insanın yaşadığı bu hastalık neden oluşuyor?

 

Topuk dikenini tetikleyen en önemli faktörlerden birisi kadınlar da yüksek topuklu ayağı rahatsız eden ayakkabılar. Ne yazık ki yanlış ayakkabı seçimi topuk dikeni oluşumunu tetikleyebiliyor. Vücudumuzun bütün ağırlığını ayaklarımızın çektiği bir gerçek. Ancak ayağımızın rahat edeceği, ortopedik ayakkabılar tercih etmek yerine görseline daha fazla önem verdiğimiz yanlış ayakkabı seçimleri yapabiliyoruz. Bu tarz ayakkabılar da sağlığımızla oynuyor.

Sürekli ayakta kalmanızı gerektiren bir işiniz var ise gün içerisindeki bütün yük tabanlarınızda yüklenir. Aynı zamanda aşırı kilolu iseniz bu da tabanlarınız üzerinde ayrı bir yük olacaktır. Bu durum da yine topuk dikenini tetikleyen nedenlerden birisidir. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek ayağınızın üstüne basamamanıza bile sebep olabilir.

 

Gün içerisinde düzenli egzersiz, yürüyüş ya da koşu yapıyorsanız mutlaka yürüyüşe uygun koşu parkurlarında yapmanız sağlıklı olacaktır. Çünkü sert, beton yüzeyler topuk dikenine zemin hazırlamaktadır. Ve birçok hastalığın yaygın nedenlerinden birisi stres de yine topuk dikenini tetikleyen nedenlerden birisi arasında sayılabilir.

Hamilelik sürecinde alınan aşırı kilolar da topuk dikenine sebep olabilir. Ani ve aşırı kilo tabana ağırlık yüklenmesine sebep olacaktır. Gebelik sürecindeki anne adaylarında sıkça rastlanan bir sağlık sorunudur. Hamilelerin özellikle bu süreçte topuksuz, ortopedik ayakkabılar tercih etmesi daha uygun olacaktır.

Bale ile ilgilenenlerde de topuk dikeni ne yazık ki oluşmaktadır. Düz taban, desteksiz bale patikleri tabanı koruyamamakta ve bu baskılar topuk dikenini tetikleyebilmektedir.

Elbette ki her topuk ağrısı ya da ayağınızın üzerine basamama problemini topuk dikeni olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Doğru teşhis için mutlaka bir doktora muayene olmakta fayda olacaktır.

 

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Ayak tabanımıza aşırı yük binmesiyle ortaya çıkan topuk dikeninin belli başlı bazı belirtileri vardır. Hiçbir belirti yokken bir anda topuk dikeni oluşup sizi ayağınızın üzerine basamaz duruma getirmez. Mutlaka öncesinde size kendisini hissettiren sinyaller verecektir. Yaygın olan belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

 

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeninin geldiği seviyeye göre değerlendirilerek en uygun tedavi yöntemi seçilerek uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de herhangi bir ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekmeyen bantlama yöntemidir. Hastaların şiddetli ağrıya maruz kaldığı da düşünülür ise ağrı bantları tabana yapıştırılıp, bantlama yöntemi uygulanırsa hem ağrının şiddeti azalacak hem tedavi süreci daha hızlı olacaktır. Ağrılı bölgeye etki ederek, kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Diğer birçok yönteme göre daha kolay uygulanan bir yöntemdir ve sağlıklı sonuçlar elde edilir. Yaklaşık olarak bir hafta civarı bu bant ayakta kalır, kemik çıkıntısının ilerlemesine engel olur aynı zamanda su geçirmez olduğu için kullanımı çok rahattır.

Bir diğer topuk dikeni tedavi yöntemi, hastanın ayağına uygun şekilde tasarlanan ayak tabanlıklarıdır. Bu tabanlıklar sayesinde oldukça olumlu sonuçlar alınmaktadır. Uygun tabanlık sayesinde ayakta rahatlama sağlanarak ağrının şiddeti de azaltılmış olur. Özellikle düzenli yürüyüş ve spor yapanların mutlaka tercih etmesi gerekir. Taban da oluşan rahatlama ile egzersizlerinizi daha kolay yapabilir hale gelirsiniz.

 

Topuk dikeni tedavisinde elbette ki egzersiz de çok önemlidir. Tedavi sürecini destekler ve hızlandırır. Yumuşak ve ılık bir havlu yardımı ile mümkünse biraz uzun bir havlu tercih edelim. Havluyu ayak tabanımızın altına yerleştirerek iki elimizle bir ucundan tutarak havluyu kendimize doğru çekelim. Bir süre böyle tutup bırakalım. Bu egzersizi gün içerinde belirli aralıklarla tekrarlayalım.

 

Benzer bir egzersizi de ayak tabanınızın altına küçük bir şişe yerleştirerek ayağınızın altında yuvarlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Böylece hem kan dolaşımınız hızlanacak hem de topuk dikeniniz de rahatlama olacaktır. Hiçbir materyal olmadığın da bile elinizle ayağınızı esnetme egzersizi yapmak bile rahatlama sağlayacaktır.

Topuk dikeni ilaç tedavisi ile de tedavi edilebilir. Hekiminizin uygun göreceği ilaç tedavileri ile tedavi süreci hızlandırılabilir. Şiddetli ağrı uyaranı olduğu için ağrı kesici ilk etapta kullanılabilir. Ağrı kesiciler şiddetli ağrıyı hafifletir, topukta oluşan iltihabı hafifletir. Topukta biriken iltihabı azaltmak için kortizon iğneleri uygulanabilir. Bu iğneler buradaki dokuyu hızla iyileştirir. Oldukça iyi sonuçlar alınan bir yöntemdir. Uygun jel ve kremler ile ayağa masaj yaparak uygulamak bir bandaj ile sarmakta etkili olacaktır.

 

İleri seviyelerdeki topuk dikeni problemlerinde cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Topuk dikeni ameliyatında topuk ile birlikte ayağın üst kısmında yer alan kaslarda da gevşetme yapılır. Böylece ayakta rahatlama sağlanmış olur. Ameliyat sonrasında topuk dikenine özel bir bandaj uygulanır. Yaklaşık iyileşme süreci bir ila bir buçuk hafta arasında değişiklik gösterir. Bu süreç içerinde hastanın ayak tabanına basmaması gereklidir. Sabit iyileşme süreci tamamlandıktan sonra hastanın yürümesi istenir. Ardından bu yürüme süreci kısa süreli bir fizik tedavi ile desteklenerek hastanın tedavisi tamamlanır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra kişi kolaylıkla gündelik yaşamına geri dönebilir.

Tüm bu tedavi süreçlerinden sonra hastanın tekrar aynı problemleri yaşamaması için, ortopedik tabanlı ayağı yormayacak ayakkabılar tercih etmesi, aşırı kilolu ise kilo vermesi, uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat etmesi gerekir. Topuk dikeni problemleri dikkat edilmediğinde tekrarlayabilen sağlık sorunlarıdır.

 

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk dikenini gündelik hayatta dikkat edeceğiniz bazı unsurlar ile hafifletebilirsiniz. Uzun süreli ayakta kalma durumlarından sonra mutlaka kendinizi dinlendirmelisiniz. İstirahat topuk dikeni için çok önemli bir faktördür. Gün içerisinde aşırı yük binen ayak tabanlarımızı dinlendirmemiz sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Ayağınızı dinlendirmek için kanepede uzanırken ayağınızın altına birkaç yastık koymak kan basıncı açısından önemlidir. Ağrıyı azaltır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir başka yöntem de buz tedavisidir. Buz ağrıyı azaltma özelliğine sahiptir. Bir havluya sarılı buz tableti ile topuğunuza kompresi uygulamak hem ağrının şiddetini azaltacak hem de rahatlama ve gevşeme sağlayacaktır.

Ayakkabınızın içerisine yaptıracağınız özel taban destekleri de topuk dikeninin bastığınız da ya da sürekli ayakta kaldığınızda batma hissi yaşatmamasını sağlar. Ayak tabanınızın rahat edeceği bir ayakkabı büyük ölçüde batma sorununu azaltacak ve şiddetli ağrı yaşamanızı engelleyecektir.

 

Topuk dikeni problemi yaşayan kimseler günlük olarak ayaklarına masaj uygulayabilirler. Masaj topuk dikenini rahatlatmada ve oluşmasını engelleme de oldukça etkilidir. Sürekli ayakta kalmak zorunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız akşamları geldiğinizde ayaklarınıza masaj yapmayı unutmayın. En azından ayağınızın altına dinlenirken bir şişe koyup yuvarlamak bile topuk dikeni oluşumunu engelleyecektir.

Topuk dikeni yaşam kalitenizi düşüren sağlık sorunlarından birisidir. O nedenle belirtilerini göz ardı etmemeli evde basit tedavi yöntemlerini uygulamalı, sonuç alınamıyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:T Bölgesi Neresidir? T Bölgesi Neden Yağlanır?

Exit mobile version