Tiyokas Jel Nedir, Ne İşe Yarar? Tiyokas Jel Kullanım Önerisi, Fiyatı ve Yan Etkileri
Yazıda Neler Var?
Hareketsiz yaşam, duruş bozuklukları, ilerleyen yaşla birlikte azalan kolajen miktarı ve elbette ki travmatik nedenler… Tüm bunlar, bu koca galaksinin yükünü kas ve eklemlerinize bindirebilir. Sonucunda ise ağrı, hareket kısıtlamaları ve uykusuz geceler bizi bekler… Doğal olarak da yaşam kalitemizin grafiğinde ivme aşağıya doğru çekilir. Ama bu konuda da sırtınızı, tıbbın güvenli omuzlarına yaslayabilirsiniz. Vakit kaybetmeden sizi Tiyokas Jel ile tanıştıralım! Prospektüsleri okurken kafasını karışanlar için, ilacın içeriği ve kullanım detaylarını sizin için derledik…
Tiyokas Jel Nedir?
30 g alüminyum tüp ambalajında eczane raflarında yerini alan Tiyokas, NobelFarma İlaç Sanayii ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilmektedir.
Etken madde olarak Deksketoprofen Trometamol ile birlikte Tiyokolşikosid içermekte olan ilacın bileşeninde yardımcı madde olarak da saf su, dietilen glikol monoetil eter, etanol, karbomer homopolimer, lavanta esansı ve polietilen glikol 8000P yer alır.
Sarımsı renkte ve lavanta kokusuna sahip olan jel, topikal nonsteroid antienflamatuar ilaçlar sınıfında bulunmaktadır.
Tiyokas Jel Ne İçin Kullanılır?
İlacın uygulandığı cilt yüzeyinde başlıca endikasyonları şu şekildedir: ağrı kesici, ateş düşürücü, iltihap giderici ve kas gevşetici.
Tiyokas Jel Ne İşe Yarar?
- Osteoartrit, daha çok bilinen adıyla kireçlenme hastalığının tedavisinde,
- Eklemlerin form deformasyonuna ve ağrısına neden olan romatoid artrit hastalığında,
- Travmaya bağlı olarak gelişen burkulma ya da ezilme şeklinde oluşum gösteren yumuşak doku hasarlarında,
- Kaslarla kemikler arasındaki bağlantı lifleri olan tendonların iltihaplanmasında, (tendinit hastalığı)
- Tendonları çevreleyerek, korunmasını sağlayan sinovyal adındaki kılıfın tahribata uğraması sonucunda aşınmasına yol açan iltihaplanmalarda, (tenosinovit hastalığı)
- Tahriş ya da iltihaplanma neticesinde eklemlerde meydana gelen bursit hastalığında,
- Miyotendinöz dokusunun deformasyon sonucunda yırtılmasıyla ortaya çıkan kas gerginliğinde,
- İltihaplı ya da ağrılı diğer pek çok kas ve iskelet sistemi problemlerinde, kullanılır.
Tiyokas Jel Nasıl Kullanılır?
Tiyokas’ın şikayetlerinizin tedavi sürecinde kullanımının uygun olup olmadığına hekiminiz karar verecek ve en uygun dozajı brife edecektir. Ayrıca ilacın prospektüsünde yer almakta olan uygulama metoduna yönelik aydınlatma ise şu şekildedir:
İlacın kullanımından önce ve sonrasında ellerinizi mutlaka yıkayınız.
Tiyokas’ın haricen kullanım için uygun olduğunu unutmayın ve ağız yoluyla almaktan kesinlikle kaçının. Göz ve çevresi için de uygulanımı tehlikelidir.
Etkilenen ve şikayetlerinizin yoğunlaştığı bölgeye ince bir tabaka olarak sürmeye özen gösterin. Günde 2 ila 3 kez kullanılabilir. Tiyokas’ı ne kadar süre kullanmanız gerektiği hekiminiz tarafından tayin edilecektir.
Tiyokas Jel Hamilelikte Kullanılır mı?
Hamilelik sürecinde lokal ya da oral ilaçların bilinçsiz kullanımı, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından büyük tıbbi risklere zemin oluşturabilir. Hamileyseniz ya da hamile olabileceğinize yönelik şüpheniz varsa ilacın kullanımıyla ilgili olarak mutlaka hekim görüşü alınız.
Buna ek olarak Tiyokas’In gebelik kategorisi X’dir. Bu doğrultuda klinik deneyler sonucunda elde edilen verilerde, hayvanlarda /insanlarda fetüsün gelişimine yönelik olumsuz yönlü etkiler saptanmıştır. Ayrıca pazarlama verilerinde bu yan etiler raporlanmış olabilir. Nihai olarak ilacın gebelik sürecinde kullanımında yan etkileri, yararları ile karşılaştırıldığında daha yüksektir.
Tiyokas Jel Emzirirken Kullanılır mı?
Emzirme sürecinde kullanmakta olduğunuz topikal ilaçlar da deri tarafından emilerek kana karışır. Fakat her ilacın etken maddelerinin, süt yoluyla aktarılmasına yönelik kesinlik ifade eden veriler yoktur. Tiyokas’da ise risk unsuru oldukça yüksektir ve prospektüsünde emziren annelerin kullanmamalarına yönelik uyarıda bulunulmuştur.
Tiyokas Jel Çocuklarda Kullanılır mı?
18 yaşın altındaki çocukların üzerinde kullanımı ciddi yan etkilere neden olabileceğinden dolayı uygun bulunmamaktadır.
Tiyokas Jel Yan Etkileri
Tüm ilaçlarda geçerliliğini olduğu gibi Tiyokas kullanımı sonucunda da, içeriğini oluşturan maddelere karşı hassasiyeti bulunan kişiler için alerjik reaksiyonların meydana gelmesine yol açabilir.
- Kurdeşen; kaşıntılı deri döküntüleri
- Yüzde ya da yüzün diğer bölgelerinde şişlikler
- Solunum güçlüğü
Yukarıda yer alan yan etkilerinden bir ya da birden fazlası alerjinize yönelik bir tepkimedir. Meydana gelmesi durumunda ilacın kullanımına devam etmeyin ve derhal doktorunuz irtibata geçin.
Oluşabilecek diğer yan etkiler ise aşağıda listelendiği gibidir. Bu yan etkiler de son derece ciddidir ve önemsenmesi gerekir. Dolayısıyla da mutlaka tıbbi destek gerektirir.
- Işığa duyarlılık
- Ciltte kızarıklık ve diğer renk değişimleri
- Kaşıntı
- Kaşının eşlik ettiği deri döküntüleri
- Kepeklenme
- Şişkinlik ve içi sıvı dolu veya düz kabartılar
Tiyokas Jel Fiyatı
Normal reçeteli olarak yalnız eczanelerde satılmakta olan Tiyokas, 2021 itibariyle 26.90 TL fiyata sahiptir. İlacın SGK tarafından geri ödeme kapsamında bulunmadığını da belirtelim.
Tiyokas Jel Muadilleri
İlacın temini sırasında meydana gelebilecek olan stok problemleri, tedavinizin aksamasına yol açabilir. Bu nedenle Tiyokas’a ulaşamadığınızda aynı etken madde içeriğini bulunduran diğer ilaçlardan da faydalanabilirsiniz. Bu ilaçlar:
- Sarcopen Jel
- Jeodex Plus Jel
- Diclomec Plus Jel
- Elektra Plus Jel
- Dikloflex Jel
Tiyokas Jel Kullananlar
User 1: Çok yönlü bir krem, hem anlık burkulmalarda hem de kas gevşetici olarak kullanılıyor. Etkisi de çok hızlı ama söz konusu ilaç olunca insan yorum yapmaya çekiniyor. Siz siz olun doktora sormadan ne olursa olsun ilaç kullanmayın.
User 2: Romatizmam için kullanıyordum. Bende baya işe yaramıştı ama sürpriz hamileliğim nedeniyle kullanmaya devam edemedim. Krem olsa bile hamilelikte tehlike yaratabilirmiş.
User 3: Bana doktorum vermişti, açıkçası hemen de etki gösterdi ama alerjim varmış. Yan etkileri yüzünden bırakmak zorunda kaldım. Alerji sorununuz yoksa kesinlikle çok etkili bir ilaç.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Kenevir Yağı Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?