Sağlık

Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması, tıptaki tanımıyla tırnakların olağanın dışında deriye doğru büyümesidir. En sık karşılaşıldığı bölge ise ayak parmaklarıdır. Birçok durumda basit olarak görülmektedir ve evde basit uygulamalar ile tedavi sürecini atlamak mümkünüdür. Ancak bazı durumlarda tırnak batması riskli semptomlar gösterebilmektedir. Böyle anlarda ise tıbbi müdahale gerekmektedir. Özellikle bireylerde diyabet gibi komplikasyonu tetikleyecek hastalıklar mevcutsa, o zaman kesinlikle uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Tırnak batması sorunu erkek ve kadınlarda aynı oranda görülen bir sağlık problemidir. Uzmanların yaptığı araştırmaların sonucuna göre genellikle ayak bölgesi sıkça terli kalan bireylerde daha yüksek oranda görülmektedir. Ayrıca zamanla kalınlaşan ayaklardan dolayı yaşlılarda da görülebilmektedir.

 

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak kenarlarının yumuşak ete doğru baskı uygulamasıyla ortaya çıkar ve genellikle acı, şişme ve enfeksiyona sebebiyet verir. Az acı ve enfeksiyonun olmadığı durumlarda bireyler kendi yöntemleriyle bu sorun ile baş edebilirler. Ancak şiddetli ağrı, şişme, kızarma ve enfeksiyon var ise tıbbi müdahale gerekir.

Peki tırnak batmasına neden olan diğer etkenler nelerdir? Bu nedenleri birkaç başlık altında toplayarak açıklamak mümkün…

 

tırnak batması tedavisi
  • Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı kullanımları bu sağlık sorununun riskini arttıran bir unsurdur. Genellikle ayak baş parmağını sıkan yapıdaki ayakkabılar buna sebebiyet vermektedir.
  • Tırnak kesme tekniklerindeki hatalar tırnak batmasına sebep olmaktadır. Özellikle de tırnakların çok kısa kesilmesi bir risk unsurudur.
  • Şeker hastalığı da bunu tetikleyebilir. Çünkü bu hastalıkta kan akışı zayıftır ve ayak bölgesinde yeterli miktarda kan bulunmayabilir.
  • İlerleyen yaşla birlikte kalınlaşan ayak yapısı önemli bir risk unsurudur.
  • Uzun süre terli ortamda kalan ayaklarda tırnak batmasını sorunu sıkça yaşanmaktadır.
  • Şiddetli fiziki temaslar da bir unsurdur. Ayağa sert bir nesne düşürmek bu sorunu teşkil edebilir. Ayrıca devamlı topa vurma eylemi de risk gurubuna dahildir.
  • Son olarak ayak hijyenine dikkat edilmemesi de örnek olarak gösterilebilir.

 

Tırnak Batması Tedavisi

Eğer bir tırnak batmasında enfeksiyon sorunu görülmemişse, bireyler kendi evlerinde tedavi uygulayabilirler. Fakat eğer ortada bir enfeksiyon sorunu varsa vakit kaybedilmeden uzman bir hekime gidilmesi gerekir. Çünkü enfeksiyon birey için ciddi bir sorundur.

Tırnak batması için farklı tıbbi müdahale yöntemleri vardır. Uygulanacak tedavi yaranın durumuna ve hastanın fizyolojik yapısına göre karar verilir. Bu alanda en çok uygulanan yöntem ise kısmi tırnak çıkarma cerrahi işlemidir. Bu işlem sırasında ete saplanan tırnak parçasının etten ayrılması hedeflenir. Öncelikle hastanın ayak bölgesi lokal olarak uyuşturulur. Sonrasında operasyona geçilir ve tırnak parçası etten ayrılınca görev tamamlanmış olur. Dünya genelinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki kısmi tırnak uygulaması %98 oranında başarıyla sonuçlanmaktadır.

Fakat tırnak batması, tırnak kalınlaşmasından dolayı kaynaklanıyorsa farklı bir yöntem uygulanır. Bu yöntemin ismi tüm tırnak çıkarma işlemidir. Genel olarak uygulanışı kısmi tırnak çıkarma operasyonuyla aynıdır. Sadece burada parça yerine tüm tırnak etten ayrılır.

Kısmi tırnak çıkarma işlemlerinde tırnak kısa sürede yeniden uzamaktadır. Ancak bu durum tüm tırnak çıkarma işleminde daha uzun süreler almaktadır. Bu süre çoğu zaman 1 yıla yakın sürmektedir. Bu sebeple tüm tırnak ameliyatına maruz kalan kişiler çıkan tırnağın gecikmesi durumunda tedirginlik yaşamalarına gerek yoktur.

 

Tırnak Batması Ameliyatı

Tırnak batması günümüzde çok fazla sayıda insanın yaşadığı bir sağlık problemidir. Kiminde hafif bir şekilde görülse de bazı kişilerde şiddetli semptomlara yol açabilmektedir. Hafif geçişler evde bireylerin kendi yöntemleriyle tedavi edilebiliyor. Ancak şişme ve iltihaplanma gibi durumlarda kesinlikle bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyuluyor.

Tırnak batması ameliyatından önce birçok farklı tedavi yöntemi uygulanır. Ameliyat bu hastalıkta en son çözümdür. Öncelikle iltihaplanmanın giderilmesi için hekimler birtakım ilaç tedavi uygularlar. İlaçların ardından ayakta iltihap gerilemesi beklerler. Eğer herhangi bir karşılık bulmuyorsa o zaman ameliyat sürecini başlatırlar.

Eğer basit bir müdahale gerektiriyorsa hastaya herhangi bir anestezi uygulanmaz. Basit bir işlem ile operasyon tamamlanır. Ancak tırnağın tamamı çıkarılması gerekiyorsa durum değişir ve hastaya lokal anestezi verilir. Ardından tırnak etten ayrılır. Bu işlemler sırasında hasta herhangi bire acı hissetmez. Gayet risksiz ve sağlıklı bir uygulamadır.

Ameliyatın ardından ayak kısmı gün boyunca dinlendirilmesi gerekir. 1 gün sonrasında da sargılar çıkarılır. İyileşme süreci boyunca hekimin yazdığı ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, pansuman vakitleri eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki tırnak batması ameliyatı kadar iyileşme sürecindeki dikkat ve özen de önemlidir. Eğer ameliyat bölgesine fiziki bir müdahale olursa yapılan işlem boşa gidebilir.

 

Tırnak Batması Evde Tedavi Edilebilir mi?

Tırnak batmasını hafif geçiren bireyler için evde tedavi yöntemine değinelim. Öncelikle hastalar hijyeni ön plana çıkaracak uygulamalara başvurmalıdır. Her gün en az 3 ila 4 kez ayaklarını ılık sabunlu suda bekletmelidirler. Bu yıkama işlemlerinin her biri 15 – 20 dakika aralığında sürmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, ayakların sadece bu anlarda ıslatılması gerektiğidir. Bunun dışındaki süreçte kesinlikle kuru kalması sağlanmalıdır.

Ayrıca normal zamanlarda parmak arasına zeytinyağına batırılmış bir pamuğu koymak faydalı olacaktır. Zira sayede tırnak ile derinin birbirine teması önlenmiş olunur. Fakat uzmanlar burada kullanılacak pamuğun hijyenik ve dezenfekte edilmiş olması gerektiğinin altını çiziyor. Aksi halde parmakta daha şiddetli iltihaplanmalar yaşanabilir.

Tırnak batmasına karşı evde yapılan tedaviler birkaç gün içerisinde sonuç verir. En fazla bu süre 1 hafta olarak ifade edilir. Eğer ki bu süreye rağmen herhangi bir iyileşme görülmüyorsa hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekimin kapısı çalınmalıdır. Aksi halde istenmeyen sorunların belirmesi kaçınılmaz olacaktır.

 

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Tırnak batması yaşayan bireyler hangi doktora başvuracakları konusunda kararsızlık yaşamaktadırlar. Daha önce böyle bir sağlık problemiyle karşılaşmadıkları için bu olağan bir davranıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus hangi doktora gitmeliyimden ziyade gidilecek doktorun alanında ne derece uzman olduğudur. Çünkü dışarıdan bakıldığında basit bir sorun gibi görünse de doğru tedavi yöntemleri uygulanmadığı taktirde birçok büyük sağlık problemini tetikleyebilmektedir.

Günümüzde herhangi bir diploması olmayan ve bu konuda tamamen tıp dışı yöntemlere başvuran kişilerin tırnak batması konusunda tedavi yaptığını ne yazık ki üzülerek görmekteyiz. Bu kişiler tedavi etmek yerine çoğu zaman kalıcı hasarlara sebebiyet verebiliyor. Kesin olarak belirtmekte fayda var ki tırnak batmasından mustarip kişilerin kesinlikle uzman sağlık ekiplerine görünmelidirler.

Tırnak batması hakkında merak edilen bir diğer önemli husus da tedavi sürecinin SGK hastanelerinde yapılıp yapılmadığıdır. Sırf bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için her yıl binlerce hasta özel kuruluşlara gitmektedir. Kesin olarak diyebiliriz ki tırnak batması hastalık kapsamına girmektedir ve devlet hastanelerinde SGK kapsamında tedavi edilebilmektedir. Fakat dileyen kişiler özel sağlık kuruluşlarında da tedaviyi tercih edebilirler. Hatta günümüzde birçok özel sağlık kuruluşunun tırnak batmasını sigorta kapsamında muayene ettiği düşünülürse, özel hastaneler de iyi bir tercih olacaktır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Efsanevi Yasak Meyvenin Gizemi: Hypnotic Poison by Dior

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu