Süt Hormonu Nasıl Düşürülür? Bitkisel Yollar Nelerdir?
Yazıda Neler Var?
Süt hormonu, tıp dilinde prolaktin hormonu olarak da bilinen bir hormondur. Bu hormon, hipofiz bezi tarafından salgılanır. Görevi ise; doğum sonrasında annenin memelerinin süt üretmesini sağlamasıdır. Bununla beraber, cinsel istek ve arzuyu da teşvik eder. Kısaca, üremede büyük bir faktördür.
Süt hormonunun düzeyini kan testi ile saptamak mümkündür. Yüksek düzeyde süt hormonun nedeni ise genelde; bazı ilaçlar, yoğun stres, tümörler ve hastalıklardır. Genel belirtileri ise; vajinal kuruluk, doğum dışında memelerden süt gelmesidir. Zamanla, cinsel isteksizlik, stres, baş ağrıları, kemik erimesi, görme sorunları oluşur. Yüksek düzeyde hormon ilaç tedavisi ile dengelenebilir. Bununla beraber, cerrah, ve radyoterapi kullanılabilir. Süt hormonunun düşüklüğü ise; doğum sonrasında süt üretememek ve cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Gelin, süt hormonun ne olduğunu daha detaylı inceleyelim.
Süt Hormonu Nedir?
Süt hormonunu, beynin ortasında yer alan hipofiz bezi salgılar. Bu hormon, benzer şekilde rahim, bağışıklık hücreleri, beyin, meme, prostat ve yağ hücrelerinde de üretilir. Kadınlarda süt üretimini dengelerken; erkeklerde sperm üretiminde görev alır. Cinsel istek ve dürtüleri dengelemede de büyük rol oynar. Kan testi ile düzeyi öğrenilebilen süt hormonunun düşük veya yüksek olması bazı sorunlara neden olabilir.
Süt Hormonunun Normal Değerleri Nedir?
Süt hormonunun normal olup olmadığı genel sağlık durumunuz da gözlemlenerek doktorunuzdan tarafından belirlenir. Bu değerler, ng/ml(nanogram/militre) birimleri olarak verilir.
Normal değerleri kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak;
Daha öncesinde hamilelik geçirmeyen kadınlarda; 25 ng/ml altında,
Hamile, Hamilelik geçirmiş kadınlarda; 34 ila 386 ng/ml arasında,
Erkeklerde; 15 ng/ml altındadır.
Süt Hormonu Yüksekliği Nedir? Neden Olur?
Hiperprolaktinemi olarak da adlandırılan süt hormonu yüksekliği bazı ilaçların kullanımı ile tetiklenebilir. Aynı zamanda, iyi huylu ve kansere neden olmayan tümörler de bu sorunun oluşmasına neden olabilir. İlaç ve cerrahi tedavilerle bu sorunla başa çıkmak mümkünken bazı bitkisel yollar da kişiye yardımcı olabilir.
Prolaktin yükselten ilaç ve hastalıklar;
- Antidepresanlar,
- Opiat ilaçlar,
- Hipertansiyon ilaçları,
- Reflü ilaçları,
- Strese bağlı hastalıklar,
- Tiroid hormon düşüklüğü,
- Sistemik hastalıklar,
- Kronik hastalıklar,
Süt Hormonunu Nasıl Düşürülür?
Tedaviye başlamadan önce hormon yüksekliğinin nedenleri gözlemlenir. Değerlere göre bir tedavi yöntemine gidilir. Değerler yüksek değilse; tedavi edilmeyebilir. Nedenler arasında ilaçlar varsa; doktor hastadan ilaçları kesmesini isteyebilir. Kısa bir süre kesilen bu ilaçlarla değerler gözetim altında tutulur. Sonuçlara göre; ilacın süt hormonunu artırmayan bir muadili tavsiye edilir. Bununla beraber, doktor hastanın süt hormonunu dengeleyecek bazı ilaçlar önerecektir. Bu ilaçlar, doktorun tavsiyesi üzerine alınır ve talimatlara göre kullanılır.
Değerlerin yüksekliğinde alınan ilaçlara rağmen bir değişiklik gözlemlenmediği takdirde veya epifiz bezi baskı altındaysa; doktor ameliyat önerebilir. Aynı zamanda, tümörde küçülme gözlemlenmediyse kapalı veya açık cerrahi müdahale gerekebilir.
Süt Hormonu Nasıl Düşürülür? Bitkisel Yöntemler Nelerdir?
- Testere dişli aslanpençesi bitkisi dünyanın birçok yerinde sağlığa olan önemli katkıları ile bilinir. Doktorun hasta üzerinde uyguladıgı tedavi ve önerilerden sonra bu bitkiden de faydalanılabilir. Bu bitki ile hazırlanacak kürün yapılışı ise; bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kadar aslanpençesi eklenir. Demlenmeye bırakılan kür ılıdıktan sonra içilir. Günde içinde iki kere tüketilebilen bu kür bir ayın sonunda birer hafta ara vererek tekrardan tüketilmelidir.
- Karabaş bitkisi de bir diğer, süt hormonunu düşürmede etkili bitkidir. Genel olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitki, 30 cm’ye kadar uzanabilir. Bu bitki aktarlardan da kolayca elde edilebilir. 5 gram kadar su bardağının içine eklenen karabaş bitkisi bekletilmelidir. Yaklaşık 5 dakika demlendikten sonra sabah aç karnına içilebilir.
- Rezene çayı da etkili olan bir diğer bitkisel üründür. Düzenli aralıklarla içilen rezene çayı ile kişinin süt hormonu dengede tutulabilir.
Bahsedilenler dışında, kişi stresten uzak durarak, ağır yükler kaldırmayarak, göğüs kısmını sıkacak kıyafetler giymeyerek bu sorunla baş edebilir. Düzenli nefes alıp verme, meditasyon gibi tekniklerle kişi rahatlayabilir ve bu da süt hormonunun dengeye girmesine yardımcı olabilir. Fakat, en etkili ve hızlı çözüm için muhakkak bir doktora danışılmalıdır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Feromon Nedir? Feromon Kokusu Neye Benzer?