Sağlık

Sigaranın İçindeki Maddeler Nelerdir? Hangi Madde Bağımlılığı Tetikler?

Bilindiği gibi sigara içmenin fiziksel ve ruhsal olarak insan vücuduna pek çok zararı bulunmaktadır. Sigaraya ister çok erken yaşlarda başlanmış olsun ister ilerleyen yaşlarda, maalesef bağımlılığı çok kolay oluşuyor, uzun yıllar sürüyor ve bırakmak isteyenler için de oldukça zorlu bir süreç ortaya çıkıyor. Peki, bunun sebebi sigaradaki hangi madde ile ilgilidir? Sigaranın içindeki maddeler nelerdir? Hangi madde bağımlılığı tetikler? Hepsine yakından göz atalım ve öncelikle sigaranın tanımı ile başlayalım.

Sigara genel tanımı ile dumanı çekilerek tüketilen, kâğıda sarılı tütün olarak yapılabilir. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren puronun ardından kendini gösteren sigara, günümüze kadar hızla yayılım sağlamıştır. Pek çok konuda olduğu gibi belli bir dönem sadece erkeklerin kullandığı, tütün kullanan, sigara içen kadınların hoş karşılanmadığı bu durum da günümüzde farklılık göstermektedir.

Feminist akımlar hâlinde kadınların sigara ile poz vermesi, maceracı kadınların sigara içmesi ile 20. yüzyıl başlarında sigara artık kadınların da rahatlıkla içebildiği bir ürün hâline gelmiştir. Zamanla sigara ve kadın zarafeti bir anılır olmuştur. Ne var ki, sigaranın kullanımının artışı, kadınların erkekler gibi rahat ulaşması, sıkça kullanması verdiği zararı daha aza indirmemektedir. Maddi manevi, fiziksel, ruhsal pek çok zararı bulunmakta ve giderek de artmaktadır. Elbette alışkanlık, görünüş, psikolojik etkenler gibi sigara kullanımını arttıran nedenler bulunsa da asıl nedeni sigaranın içerisindeki bağımlılık yaratan etken maddelerdir.

Sigaranın İçindeki Maddeler Nelerdir?

Kansere, kalp rahatsızlıklarına, beyinde hasara, kronik sıkıntılara ve daha pek çok hastalığa neden olan sigara bağımlılık yaratan bir üründür. Ortaya çıkışı ve kullanımı çok uzun zaman öncesine dayanan sigara içerisinde sadece tütün bulunmamakta, bağımlılığı tetikleyen farklı etken maddeleri barındırmaktadır. Bu da elbette çokça tüketimi, bırakmakta zorlanan kişi varken akla sigaranın içindeki maddeler nelerdir sorusunu getirmektedir.

Her geçen gün ne yazık ki dünya üzerinde tüketimi artan ve bir o kadar da insanların rahatsızlanmasına, ölümüne neden olan sigaranın içerisindeki 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler insan sağlığına son derece zararlı iken, en fazla bilinenleri ve insan vücudunda hasara yol açanları şunlardır; toluen, amonyak, arsenik (fare zehiri), polanyum, bütan, nikotin, metanol, kadmiyum, hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri), radon, naftalin, propilen glikol (mikrop öldürücü), ddt’dir. DDT açılımı, dikloro difenil trikloroetandır. Oldukça zehirli ve son derece ölümcül olan bir böcek ilacıdır.

Sigaradaki Hangi Madde Sigara Bağımlılığını Tetikler?

Sigara içerisinde maalesef 4000 üzerinde kimyasal madde bulunmaktadır. Ne yazık ki her biri ayrı ayrı tehlikeli zehir, ölümcül ilaç ve insan sağlığını tehdit eden maddedir. Ancak bu binlerce maddeden birkaçı daha doğrusu yalnızca bir tanesi insanların sigara tüketmesini daha fazla sağlamakta, bağımlı olmalarına neden olmaktadır. Peki, sigaradaki hangi madde sigara bağımlılığını tetikler? Hangi madde bu denli insanların sağlığını tehdit edip, sigarayı bırakmalarını zorlaştırmaktadır? Gelin bu maddeyi yakından inceleyelim.

Sigaraya ilk kez başlayan her üç kişiden biri sigaraya bağımlı hâle geliyor, bunun nedeni ise sigaradaki etken madde olan nikotindir. Nikotin diğer tüm uyuşturucular ve alkol gibi bağımlılık yaratıcı maddelerden biridir. Çok güçlü bir uyarıcı ajan olan nikotin, sigara dumanının vücuda çekilmesi ile çok kısa bir sürede beyne ulaşmaktadır. Zevk alma, gevşeme, sakinleşme gibi duyguların ortaya çıkmasını sağlayan hormanların salgılanmasına neden olan nikotin, tüketicinin kolaylıkla sigaraya bağımlı hâle gelmesine neden olmaktadır.

Patlıcangiller familyasından olan bu güçlü uyarıcı, merkezi sinir sistemini etkilemektedir. Gerginlik yaratan nikotin kullanımı arttıkça vücuda etkisi azalmakta ve beyin vücudun daha fazla nikotin istemesine neden olmaktadır. Böylece kişinin sigaraya olan bağımlılığı başlamış bulunmaktadır. Her içilen sigarayla nikotin nedeni ile vücut bir sonraki sigarayı da istemektedir. Hafızada azalmaya, dikkat bozulmasına, gerginliğe, cilt ve dişlerde rahatsız edici görüntülerine, ağır bir vücut kokusuna, kalp ve damar hastalıklarına neden olan nikotin bağımlılığını arttırdıkça daha fazla yan etkiye de neden olmaktadır.

Nikotin, sigara içen kişide sigara bağımlılığı yaratıp çeşitli hastalıklara neden olurken, aynı zamanda kullanıcının sürekli kalabalık ortamlarda sigarayı içmesi, ailesine, çevresine de pasif içiciliği bulaştırmasına neden olmaktadır. Böylelikle en az sigarayı içen kişi kadar sürekli etrafında bulunan kişiler de sigaradan etkilenmektedir.

Sigaranın İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

İçerisindeki nikotin dâhil 4000’e yakın kimyasal madde ile vücuda son derece hasar veren sigaranın insan sağlığına zararları nelerdir? Kalp damar sistemine zarar veren sigaranın aynı zamanda KOAH hastalarının büyük çoğunluğunda da tüketildiği ortaya çıkmıştır. Solunum sistemine ciddi zarar veren sigara, nikotinin cilde giden kan dolaşımına etki etmesi nedeni ile cilt üzerinde de sıkıntıya yol açmaktadır. Ağız ve diş sağlığında, göz sağlığında, hamilelik sırasında veya öncesinde içilmesi ile hem anne hem bebek sağlığında, beyin üzerinde sayısız zararı bulunmaktadır. 

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Aloe Veranın Cildimiz Başta Olmak Üzere Bize Faydaları

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu