Saç Bakımı

Sakal Uzatan Yağlar

Sakal uzatmak bir erkeğin ergenlik dönemi ile başlar ve zaman zaman uzun sakal merakı olur. Sağlıklı ve uzun sakallara sahip olmak neredeyse her erkeğin isteğidir. Sakal, bazı kişilerde seyrek uzarken bazılarında ise gür, sağlıklı ve sık yapılı türlerine rastlarız. Sakal uzatmak kolay bir süreç değildir. Sabır gerektirir. İlk uzama evresinde kaşıntı ve kızarıklık yaratabilir, fakat zamanla uzama gösterdikçe daha rahat bir uzama sürecine girer. Sakal uzatmak istiyorsanız, öncelikle sizi sabır gerektiren bir sürecin beklediğini hatırlatmakta da fayda var. Bu yazımızda sakal uzatan yağlar hakkında sizi bilgilendirecek ve bu süreçte olabildiğince hızlı sonuç alabilmenize yardımcı olacağız…

 

Sakal Nasıl Uzatılır?

Sağlıklı ve bakımlı sakallara sahip olmak istiyorsanız mutlaka günlük bakımını yapmalı ve besleyici yağlar ile desteklemelisiniz. Ergenlikte sakal kılları cansız ve daha seyrek uzar. Zamanla kalınlaşır ve gürleşir. Sağlıklı ve gür uzayan sakalların temeli öncelikle sağlıklı beslenmeden geçer. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir vücutta sakallarınız da sağlıklı uzayacaktır.

 

Ayrıca stres sakal seyrekleşmesinin en belirgin nedenlerindendir. Stresten uzak durmak birçok sorunun önüne geçebileceği gibi aynı zamanda da sağlıklı sakalların temelini oluşturur.

Diğer yandan cilt bakımınıza da dikkat etmeli, cildinizi temiz tutmalı, sakal aralarına kadar hijyen sağlamalısınız. Kıl köklerine kadar ovalamak hem kan dolaşımını hızlandıracak hem de cildinizin hava almasını sağlayacaktır. Düzenli cilt bakımıyla da sakallarınızın sağlıklı uzamasına katkı sağlamış olursunuz. Kuru ve tahriş olmuş ciltlerde sakal kılları seyrek ve cansız uzar. Bu da düzenli bir görüntü sağlamaz. O nedenle de mutlaka cildinizi nemlendirici yağlar ile nemlendirmelisiniz. Şimdi hangi yağları uygulamak sakallarınızı daha hızlı ve sağlıklı uzatır bir göz atalım.

 

Badem Yağı Nedir? Sakala Faydaları Nelerdir?

Badem yağının birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Sakal uzatan yağlar arasında da oldukça etkili olan badem yağını, ovalayarak temizlediğiniz sakalınızı öncelikle içlerine nüfus etmesi için taramalı bu tarama işlemini kolaylaştırmak için de hafif ıslatmalısınız. Parmak uçlarınıza aldığınız bir miktar yağ ile kıl diplerine ulaşacak şekilde masaj yaparak uygulayın. Tüm kıl köklerine uyguladığınızdan emin olduktan sonra yaklaşık olarak bir saat kadar bekletip sakallarınızı durulayabilirsiniz. Badem yağı ile sakallarınız hem canlılık kazanacak hem de kıl köklerine uyguladığınız için sağlıklı ve gür uzamasını sağlayacaktır.

 

Okaliptüs Yağı Nedir? Sakala Faydaları Nelerdir?

Okaliptüs ağacının yapraklarından elde edilen okaliptüs yağı cilde tazelik veren ferahlatıcı yapısıyla cilt bakımında sıkça tercih edilir. Okaliptüs yağını, sakal diplerine uygulamak için bir miktar su ile seyreltmeniz gerekir. Belli bir miktar su ilke seyrelttiğiniz okaliptüs yağını kıl diplerinize ve cildinize uygulayabilirsiniz. Hassas cilt tipine sahip olanların kontrollü kullanması gereken etkili bir yağdır.

 

Argan Yağı Nedir? Sakala Faydaları Nelerdir?

Argan yağı içerik olarak canlandırıcı etkiye sahiptir. Besleyici özelliği ile kıl köklerinizi besler ve sakallarınızın güçlenmesini sağlar. Bu da sakal uzatan yağlar içerisinde yer alamsı için yeter de artar! E vitamini olarak oldukça etkili olan argan yağı küçük bir kâseye alacağınız bir miktar yağın cildinize işleyecek şekilde kıl diplerine uygulanmasıyla gerçekleşir. Pamuk yardımıyla dairesel hareketlerle de uygulayabileceğiniz argan yağı, sağlıklı uzayan sakallara sahip olabilmeniz için oldukça etkili bir üründür.

 

Hindistan Cevizi Yağı Nedir? Sakala Faydaları Nelerdir?

Saç sağlığı için oldukça etkili olan Hindistan cevizi yağı, söz konusu sakal uzatan yağlar olduğunda da yine başrolde! Ayrıca cilt sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Gün aşırı uygulayabileceğiniz Hindistan cevizi yağı ile sakal diplerinize masaj yaparak kan dolaşımını hareket ettirip var olan sakallarınızın daha da sağlıklı ve güçlü görünmesini hem de kıl köklerini besleyerek sakallarınızın daha hızlı uzamasını sağlayabilirsiniz.

 

Amla Yağı Nedir? Sakala Faydaları Nelerdir?

Amla yağı diğer yağlara göre daha az bilinen ancak sakal uzatan yağlar içerisinde son derece hızlı ve olumlu sonuçlar veren bitkisel bir bileşendir. Ölmüş kıl köklerini bile besleyerek sakal çıkmasına yardımcı olur. Bu yağ macun kıvamında hazırlanarak uygulanır ise daha etkili olur. Bardağa az miktar koyulan amla yağına yemek kaşığı kadar hardal yaprağı eklenerek iyice karıştırılıp, ezilerek macun kıvamı alması sağlanır. Maske kıvamında olan macunu cildinize uygulayarak 15-20 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayabilirsiniz. Soğuk suyla durulama yapmak hücreleri canlandıracağı için daha faydalı olacaktır. Kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz. Gün aşırı uygulayacağınız bu formül ile uzun ve sağlıklı sakallara sahip olmak hayal olmayacaktır.

 

Tüm bu destekleyici yağların yanı sıra kıl kökleri sağlıklı bir vücut ile desteklenirse ancak hızlı ve sağlıklı uzar. Vücudunuza iyi bakmak sağlıklı sakalların ilk önceliğidir. Günlük su tüketiminize dikkat etmeli, mutlaka spor yaparak vücudunuzu zinde tutmalısınız. Düzenli uyku uyumalı, alkol sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Sağlıklı uzayan sakallar için cildiniz nemlendirilmeli kıl köklerindeki kuruluk, pul pul dökülme, kepeklenme sorunları cildinizi nemlendirmemenizden kaynaklanır. Bu tip sorunlarda sakal kıllarınızın koparak dökülmesine ve uzun vadede sakallarınızın seyrekleşmesine neden olur.

Sakallarınızda tıpkı vücudunuzun tüm uzuvlarında olduğu gibi bakım ister. Sağlıklı ışıl ışıl gür sakallar için düzenli aralıklar ile besleyici yağlar ile sakallarınızın bakımını yapmalı temizliğine ve hijyenine dikkat etmelisiniz.

 

Sakal Neden Dökülür?

Sağlıkla uzattığınız sakallarınızda zaman zaman dökülmeler hatta ileri dönemde seyrelip azalmalar olabilir. Saç dökülmesi gibi sakal dökülmesinin de altında yatan birçok faktör vardır. Nedir sakal dökülmesine etki eden sebepler?

Asında hem saç hem de sakal dökülmesinin altında yatan en yaygın sebeplerden birisi dengesiz ve sağlıksız beslenmedir. Eğer sağlıksız besleniyorsanız öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Vücut için gerekli olan yeterli vitamin ve minerallerin alınmaması kıl köklerinizi de zayıflatarak sakallarınızın dökülmesine sebep olur. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz takdirde dökülen sakalların yerine yenileri gelmeyerek kıl köklerinde yoğun açıklıklar oluşabilir.

Stres de sakal dökülmesine etki eden en önemli faktörlerden birisidir. Belli dönemlerde bulunduğumuz bunalımlı ve stresli dönemler kıl köklerinin zayıflamasına, ciltte kuruluğa sebep olabilir. O nedenle sağlıklı sakallar için stresten uzak durmak gerekir.

Zararlı alışkanlıklardan alkol ve sigara tüketimi vücuda zarar verdiği için sakal uzamasını da etkiler. Bu nedenle alkol ve sigara tüketiminden olabildiğince uzak durmak gerekir. Özellikle sık alkol tüketimi kıl köklerindeki hücreleri zamanla öldürmekte ve sakalların dökülmesine neden olmaktadır.

Özellikle hataya düşülen sebeplerin başında bilinçsiz kullanılan sakal bakım ürünleri gelir. Ne yazık ki kişiye yararlı olup olamayacağı bilinmeden tavsiyelerle kullanılan bakım ürünleri her sakal tipi için yarar sağlamamaktadır. Hatta sakallarınızın daha da yıpranıp kırılıp, dökülmesine yol açar. O nedenle uygulanacak ürünlerin belli bir miktar uygulanıp denenmesi ve en önemlisi de miktarına ve uygulama sıklığına dikkat edilmesi gerekir. Yanlış uygulamalar yarar sağlamanın yanında geri dönüşü olmayan sorunlara sebep olabilmektedir.

 

Hormon bozukluğu gibi sağlık problemleri sakalların çıkmamasına ya da seyrek çıkmasına sebep olabilir. Eğer uyguladığınız yöntemlere rağmen sakallarınız artmıyorsa ve seyrek bir görünümü var ise mutlaka bir hekime danışıp hormon testi yaptırmakta fayda vardır. Hormonlarınızın düzenli çalışmadığı durumlarda uygun tedavi yöntemleri uygulanmadan sakal çıkması zor bir süreç olacaktır.

Tüm yukarıda sıraladığımız etkenlerin yanı sıra ne yazık ki bazı kişilerde sakalın seyrek olması hatta neredeyse çıkmaması durumu genetik olabilmektedir. Ailede genetik olarak sakal çıkmaması durumu var ise aynı durum genetik olarak diğer kuşaklarda da gözlemlenebiliyor. Bu gibi durumlarda uygun tedavi uygulandıktan sonra destekleyici ve besleyici yağlar kullanılabilir. Yine de kıl köklerinde uzama olmuyor ise sakal ektirme yöntemine gidilebilir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Aloe Veranın Cildimiz Başta Olmak Üzere Bize Faydaları

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu