Pitch Perfect İnceleme: İzlerken Sizi Kıpır Kıpır Edecek Yapım!
Yazıda Neler Var?
Enstrüman kullanmadan, sadece ağızdan çıkan seslerle yapılan müziğe acapella denir. Bunu çoğumuz farklı yollarla duymuşuzdur (bazılarımız beatboxla karıştırsa da aslında ikisi çok farklıdır). Ben ilk kez Okan Bayülgen’in ekranlara taşıdığı “Boğaziçi Caz Korosu” sayesinde tanışmıştım. Metroda “Joshua Fit De Battle of Jericho” yu seslendiren bu grup, bir dönem herkesin dilindeydi. Ülkemizde hala daha böyle acapella grupları mevcut olsa da yine de dinleyen insan sayısı çok fazla değil. Özellikle SesVerSus ekibini çok başarılı bulsam da beni acapellayı araştıracak kadar sevdiren bir film var ki bugün size onu anlatacağım: Pitch Perfect
Pitch Perfect, “Mükemmel Uyum”
Doğru olmasa da filmin konusu bakımından doğru sayılabilecek bir çeviriye sahip olan Pitch Perfect, ülkemizde tüm dünyayla aynı anda 2012 yılında vizyona girdi. Konusu gerçek bir hikâyeye dayanıp Mickey Rapkin tarafından yazılan: “Pitch Perfect: The Quest for Collegiate a Cappella Glory” kitabından uyarlanmıştır.
Her ne kadar müzikal komedi olarak geçse de Grease, Highschool Musical vb. gibi filmlerden farklıdır. Filmin herhangi bir nüansı müzikle anlatılmadığı için bu türü onların içine katmayı kendi açımdan doğru bulmuyorum. Birazcık bencilce bir düşünce olsa da müzikal sevmeyen bir insanın türüne bakıp da bu filmi izlemek istememesi hoş olmazdı. İşlediği konunun müzik olması o türü müzikal yapmamalı bence.
İlk film “sleeper hit” olarak adlandırılan, güzel bir tanımı olmamasına karşın yavaş yavaş bilinen ve başarı yakalayan bir film oldu. 17 Milyon $ harcanan film, 115 Milyon $ hasılat edince devam filmi yapılması kararlaştırıldı ve ikinci film 2015 yılında 29 milyon $ dolarla çıkıp 287 milyon $ hasılat yaptı. Bu hasılat ile Hababam Rock filmini geçip yeni bir rekora imza attı.
Tabloya baktığımızda ikinci filmin daha fazla hasılat yaptığını, daha başarılı olduğunu söylesek de bunu ilk filme borçlu olduğunu herkes biliyordu. Kendimden örnek vermek gerekirse ilk filmi çok sonradan internetten izledikten sonra ikinci film için sinemaya gidip hüsranla geri dönmüştüm. İlk filmi o kadar çok sevmiştim ki orada büyük eserlerin acapella coverlarını orijinallerinden daha çok dinlemiştim.
Filmin yönetmenliğini Jason Moore, ikinci filmin yönetmenliğini filmde de aktif rol alan Elizabeth Banks, üçüncü filmin yönetmenliğini de Trish Sie yapmıştır. Bana sorarsanız Moore’un hakkından geldiği bu işi, Banks ve Sie eline yüzüne bulaştırmıştır.
Bu kadar methiyeler dizdiğim bu filmin konusu nedir gelin birlikte bakalım?
Pitch Perfect Konusu
Üniversiteye yeni girmiş olan karakterimiz Beca, aslında bunu babasını susturmak için yapmıştır. Kulüpler toplantısında dolaşırken filme göre o zamanların popüler şeylerinden “acapella” ile ilgili kulüplere denk gelmiş, Barden Bellas (Barden Güzelleri) adlı kulüp tarafından öylesine çağırılsa da her kahraman gibi en başında macerayı reddetmiştir.
Üniversite de dört tane acapella kulübü olsa da bunlardan sadece ikisi ulusal yarışmada boy gösterecek kadar iddialıdır. Bir tanesi sadece güzel kadınları alan Barden Bellas, diğeri ise sadece erkeklerden oluşan Treblemakers’tır. Treblemakers, sadece erkekleri alsa da birçok ulusal şampiyonada, yenilikçi hareketleriyle şampiyon olmuştur. Bu konuda gerici kafayla hareket eden Barden Bellas’a göz açtırmamıştır.
Önceden süregelen, güzel kadınlar ve eski hit şarkıları temel alışları. Bir önceki sene finalde şimdiki liderleri olan Aubrey’in kusmasıyla çoğu kadını kaybetmiş olan Bellas, bu sene güzellik tarafından taviz vererek sadece güzel sesli kadınları almıştır.
Beca’nın hayali müzik yapımcısı olmak olsa da babasının verdiği bir sözden sonra seçmelere girer ve Bellas’ın bir üyesi olur. Bir yandan da üniversitenin radyosunda çalışan Beca, Bellas’ın tarihini baştan yazacaktır.
Böyle filmlerde oyuncunun görüntüsü ve yeteneğinden ziyade bir başka etken olan sesinin de güzel olması gerekiyor. Öyle ki neredeyse tüm oyuncuların geçmişinde böyle filmler olsa da başrolümüz Beca’yı canlandıran Anna Kendrick’in ilk müzikle ilgili filmiydi.
İlk rolü olmasına karşın o kadar güzel yerine getirdi ki sonrasında filmde seslendirdiği single şarkısı Cups’ı piyasaya sürüp büyük beğeni toplamıştır. Kendrick bu şarkıyı Reddit’e öğrenip filme koymuştur.
Pamuk gibi ses: Anna Kendrick
Daha önce Alacakaranlık filminden Jessica Stanley rolüyle tanıdığımız Anna Kendrick, bu filmde aldığı başrolü hakkıyla yerine getirmiş. Camp, Rocket Science gibi ülkemizde pek bilinmeyen filmlerde de oynamıştır. Filmde gotik kız rolünü kendince yorumlayan ve bunu çok da güzel yapan Kendrick, 2010 yılında MTV tarafından verilen En İyi Çıkış Yapan Performans ödülünü de almıştır.
Ayrıca Up In The Air filmindeki performansıyla da Akademi Ödülü’ne aday olmuştur.
Rebel Wilson: Şişko Amy
Amy rolüyle başlayıp kendi kendine “Şişko Amy” diyen sonrasında da “Yalan söyledim, ismim Şişko Amy değil Şişko Patricia” demiştir. Rebel Wilson, çoğu repliğini doğaçlamıştır. Sesi de oyunculuğu kadar müthiş olan Wilson, çıktığı notalarla yönetmeni bile şaşırtmış.
Anna Camp, Müzikallerin Kraliçesi
Daha önceden de türlü müzikal filmlerde yer alan Anna Camp, bu filmde de Aubrey karakteriyle karşımıza çıkıyor. Filmin henüz başında kusarak Bella’ların ekmeğimi hiç eden Aubrey, geçmişindeki babasının disiplinli davranışları yüzünden inat ve hırsının kurbanı olmuştur.
Anna Camp’ın eşi Skylar Astin de filmde başrollerden birisini oynuyor.
Filmde Cover’ı Yapılan Şarkılar
Filmin riff-off(düello sahnesinde) aslında daha çok şarkının coverı yapılacaktı fakat üreticiler bu şarkılar için para ödeyemeyince bu şarkı sayısı 8e düştü. Cover’ı yapılan şarkılar şu şekildedir.
- Mickey
- Like a Virgin
- Hit me With Your Best Shot
- S&M
- Let’s Talk About Sex
- I’ll Make Love To You
- Feels Like The First Time
- No Diggity
İzlenir mi?
Filmi en az üç kere izledim. Sadece Acapella değil, onunla harmonik hareketlerle yaptıkları koreografiler beni kendisine çekti. Daha önce duymadığım çoğu müziği bu filmde duymuş olmam da benim için büyük öneme sahipti. O yüzden eğer ki böyle müzikle ilgili filmleri izlemeyi seviyorsanız, türünün en iyi filmlerinden birisi bu film ve izlemekten asla korkmayın. Zamanınızı daha etkili harcayabileceğiniz başka film yok.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:L’action Dudak Dolgunlaştırıcı