Oku Dostum. Kitap Okumak Sizi Nasıl Geliştirir
Yazıda Neler Var?
Kitap okumak bazı insanlar için vazgeçilmez bir alışkanlık, bir tutkudur. Üstelik bu insanları toplumda kolaylıkla fark etmek mümkündür.
Yola giderken, bankta otururken, ödeme sırası beklerken ya da deniz kenarında otururken ellerinde mutlaka kitapları vardır. Konusu ne olursa olsun, kitap okumanın insan gelişimi açısından payı oldukça büyüktür. Kitapların iç dünyasına dalmak aslında her yaştan insanın ihtiyaç duyduğu temel unsurlardandır.
Küçüklükten bu yana okullarda hem okuma alışkanlığı aşılanmaya çalışsa da kimileri kitap okuma konusunda alışkanlık edinmemiştir. Aslında pek çok yerde kitap okumak sizi nasıl geliştirir sorularını görmek mümkündür. Buna da yazı ile yanıt verilir ki, okumanın bilgi birikimi konusundaki eşsiz ustalığı tartışılmasın. Üstelik yalnızca bilgi birikimi değil, kitap okumak pek çok konuda da insan için paha biçilmez bir değerdir.
Kitap Okumak Hayal Gücünüz Ortaya Çıkar ve Gelişir
Hayal gücünün yalnızca çocuklar için var olduğunu düşünmek büyük bir yanılgı. Hâlbuki insanlar hayal güçleri olmadan hiçbir şey başaramazlar. Tatsız be başarısız bir hayattan ibaret olurlar. Oysa kitap okurken kısa bir betimleme bile bizleri dünyanın bambaşka bir ucuna götürebilir. Daha önce hiç görmediğimiz ve muhtemelen hiçbir zaman da göremeyeceğimiz bir kasaba gözümüzde her ayrıntısı ile canlanır.
Filmlerde ya da belgesellerde de bu tarz sahneleri görmek mümkündür. Ancak kitap okurken aynı cümle üzerinden defalarca geçilebilir ve betimlenen yer hafızaya kazınabilir. Özellikle çocuklar için hayal gücünün gelişimi oldukça önemlidir. Gelecek nesillerin sağlıklı düşünen birer birey olabilmesi için de okuması şarttır. Dolayısıyla ailelerin bu konuda hassas davranması ve çocuğunu okumaya teşvik etmesi son derece önemlidir.
Kitap Okumak Konuşma Kabiliyetini Geliştirir
Herkes öyle ya da böyle karşısındaki ile iletişim kurar. Ancak bunu bazıları büyük bir ustalık ile sorunsuz şekilde gerçekleştirirken, bazıları anlatmak istediğini dahi ifade edemez. Bazıları birkaç cümle ile dinleyenlerin nutkunun tutulmasına neden olurken, bazıları uzun ama hiçbir şey anlatmayan cümleler kurar. Kitap okuyan kişiler, bu alışkanlıkları doğrultusunda konuşurken nerede soluklanacaklarını, nerede vurgu yapacaklarını ya da neyi anlatacaklarını iyi bilirler yani kişisel gelişim konusunda seviye atlarlar.
Bu sonraki zamanlarda aile ya da iş yaşantısında da güçlü diyaloglar kurabilmesini sağlar. Sağlıklı bir kariyer ve aile hayatının temelinde iletişim yatar ki daha derine inersek bunun ucunda muhakkak okumak vardır. Akıcı, etkileyici ve doğru bir konuşma ancak okuma ile mümkün olur.
Kitap Okumak İmla Hatası Yapmayı Engeller
Yazışmak da iletişimin başka bir çeşididir. Özellikle kurumsal iş yaşantısında yazmak oldukça önemlidir. Bazı şeylerin yazı ile kayıtlı tutulması gerekir. Ancak imla hatası yapmak hem anlatılmak istenen cümlenin bambaşka anlamlara gelmesine neden olur, hem de yadırganmaya. İmla konusunda sınavlara dahi tabi tutulur.
Ancak kitap okuyan bir birey imla konusunda kendiliğinden eğitilir. Kitaptaki imlaların olması gerektiği gibi işaretlenmesi kişinin kendi kişisel gelişimini desteklemesine yardımcı olur. Kitap okumanın yaşı olmayacağı gibi, bu bilgileri öğrenmenin de yaşı yoktur. Ancak küçük yaşlarda okuma alışkanlığının geliştirilmesi imla konusunda çok daha başarılı nesillerin oluşması demektir.
Kitap Okumak Farklı Konularda Bilgi Edinmenize Yardımcı Olur
Herkesin ilgi duyduğu alan ve konu farklılık gösterebilir. Ancak çoğu zaman merak edilen bir konu internetten araştırılmakla yetinilir. Oysa kitaplarda çok daha derin ve ulvi bilgiler yer almaktadır bu bazen bir romanın içinde yer alır, bazen bir ansiklopedide ya da şiir hikâyede.
Aslında her kitapta herhangi bir konu hakkında bilgilenmek kaçınılmazdır.
Hiç işinize yaramayacağını düşündüğünüz bir bilgi dahi günün birinde işinize yarayabilir. İnternetten yalnızca merak edilen konu araştırılabilirken, kitaplardaki bilginin ucu bucağı yoktur. Adını hiç duymadığınız bir çiçeğin rengini dahi kitaplar sayesinde öğrenebilir, belleğinize bir bilgi daha aktarabilirsiniz.
Kitap Okumak Daha Dingin ve Başarılı Yapar
Sinir sisteminin daha sakin bir yapıda olabilmesi için uzmanlar kitap okumayı tavsiye etmektir. Çünkü kitaplar insanı sakinleştirir ve bambaşka bir noktaya götürür. Okunan bir aşk romanında dahi bir anda kahramanlardan biri oluverirsiniz.
Dinginlik sağlamasının yanında başarılı bir insan olmayı da destekler. Bunun için gerekli olan düşünmek ve buna göre yol almak prensibi aslında kitaplar ile ortaya çıkmaktadır. Düşünce kabiliyetinin gelişmesi ve faaliyete en mantıklı şekilde dökülmesi için ufku geniş olmaya ihtiyaç vardır.