Nostalji Hastalığı Eski Günler Sahiden De Güzel Miydi?
Yazıda Neler Var?
Nostalji hastalığı, geçmişe duyulan özlem olarak tanımlanabilir. Nostalji hastalığına yakalanan kimse sürekli geçmişe takılı kalır. Bir objeden, bir konuşmadan geçmişi hatırlar, duygusallaşır. Bazı geceler uykunuz kaçar, yalnız kalır düşüncelere dalarsınız genellikle o anlarda geçmişe gidersiniz. Çocukken oynadığınız sokağı, giydiğiniz kıyafetleri, kaybettiğiniz bir yakınınızı, eski bayramları, komşularınızı anımsarsınız. Bu her daldığınız anda gözünüzün önüne geliyorsa ya da arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde sürekli şimdiki zaman yerine hep geçmişi anlatıyorsanız ve bu durum sürekli olarak tekrarlanıyorsa bu sağlıklı değildir.
Elbette ki geçmişin olumlu ve olumsuz hatıralarını anımsarız. Onlar belleğimizin içerisinde hep vardırlar. Ama bunları sürekli anımsamak, diri ve taze tutmak geleceğe odaklanamamanıza sebep olur. Ve zihin olarak sizi yorar. Özellikle de geçmişte yaşanmış olumsuz hatıralar. Geçmişe takılı kalan insanlar anı yakalayamaz şimdiki zamanı kaçırır.
Nostalji hastalığını yaşayan kimseler şimdiki zamanda duydukları eksiklikten ötürü geçmişe özlem duyarlar aslında. Hayatlarındaki eksikliğin yerini şimdiki zamanda dolduramadıkları için hep geçmişteki anıları hatırlarlar. Bu anıların arasında olumlu olanlar olduğu gibi olumsuz anılar da vardır. Özellikle olumsuz anıları hatırlayan kimseler için durum daha da vahimdir. Olumsuz anıları sürekli hâle getirerek sürekli üzülürler ve sonucunda depresyona girebilirler. Bu ve buna benzer belirtiler yaşıyorsanız ne yazık ki siz de birer nostalji hastasısınız demektir. Yaşadığınız durumu atlatabilmek için öncelikle içinde bulunduğunuz zamanı kabullenmeniz gerekir. Artık geçmişte yaşamadığınızın farkına varmalısınız. Unutun diyemeyiz tabii ki ama geçmişi geçmişte bırakmak güzel günlerin ilk adımı olacaktır.
Geçmişe takılı kalan insanlar o anların sorunsuz geçtiğine kendisini inandırır. Aslında geçmişte de mutsuz olduğu zamanlar vardır. Ama içerisinden en iyilerini seçer bazı kimseler. Ve şöyle düşünür keşke geçmişe dönebilsem. Aslında geçmişte her şey çok daha güzeldi diye düşünür. Aslında mutlaka durum düşündüğü gibi değildir. Belleğimiz bazen bizi yanıltır. Geçmişin olumlu yanlarına takılanlar iyi günleri süzgeçten geçirerek kötü günleri yok sayabilir. Tabii ki aynı durum tam tersi vakalar için de geçerlidir.
Geceleri siz de durduk yere aile albümüne bakıp, sürekli geçmişi özlüyorsanız, eski Türk filmlerini izleyip duygulanıyorsanız, çocukluğunuzdan çıkamıyorsanız tüm bunların hepsi nostalji hastalığına yakalandığınızın belirtileri olabilir.
Aslında sadece anılar da geçmişe takılı kalmamızın tek sebebi değildir. Son zamanlarda artan pahalılıklar, alım gücünün düşmesi, geçmişe göre insanların istediklerini alamaması kişileri hep eski dönemlerle kıyaslamaya iter. Geçmişte her şey daha güzeldi, istediğimiz her şeyi alırdık sözlerini sıkça duymaya başladığımız bir dönemdeyiz. Özellikle son dönemlerde sıkça geçmişteki makul günlere büyük bir özlem duyulmaya başladı. Aslında geçmişe takılı kalmamızı sadece anılarımız değil değer yargılarımız, olanaklarımız ya da olanaksızlıklarımız da etkileyebiliyor.
Nostalji Nedir?
Nostalji kelime anlamı olarak geçmiş zamanları özleme duygusu olarak tanımlanabilir. Bizim dilimize Yunancadan gelip yerleşmiştir. Eskiden gelen, geçmişe dair diye de anlamlandırılabilir. Nostalji kelimesinin hepimizin hayatında anlamı ve önemi vardır.
Günümüze gelindiğinde annelerimizin, ananelerimizin dönemi tam bir nostalji kuşağıdır bizler için. Malum o dönemler teknoloji çok çok gerideydi ve o dönemle bu dönem arasında oldukça fark vardı. Ama nostalji hepimizin içini ısıtır. O döneme bir özenti istek doğurur bizlerde. Evet o dönem teknoloji geriydi ama insanlar daha çok sohbet ederlerdi, daha çok birbirlerine zaman ayırırlardı. Şimdilerdeyse akıllı telefon ve tabletlerin varlığı insanların birbirinden uzaklaşmasına sebep oldu. Ancak günümüzde nostaljiye önem veren meraklı bireyler yok değil. Vintage giyim tarzı, vintage mobilyalar sayesinde bir kesim tarafından nostalji taze tutulmaya devam ediyor. O dönemin renkleri, tarzı daha bir dikkat çekiciydi. Şimdilerde de bu tarz giyinerek şık olan insanlar var.
Gittiğimiz kafelerden tutun da, kalınan butik otel konseptlerine kadar birçok örneğine rastlayabiliyoruz. 70’ler tarzını görmek içimizi ısıtıyor, bizleri geçmişe götürüyor. Sadece mobilya ve kıyafetle de sınırlı değil. Örneğin bir tütün kolonyasının sizi alıp eski bayramlara götürdüğü olmadı mı? Eminim olmuştur. Çünkü kokularda en kıyafetler, mobilyalar kadar geçmişi anımsatmakta etkili.
Ya da 80’ler okul çağlarınıza gidin. Çok da uzak değil aslında düşündüğünüzde. Leblebi tozu vazgeçilmez abur cuburumuz değil miydi? Tablet ve telefonlar yokken tetris ile oynamadınız mı? Elbette ki Mario’nun prensesini kurtarmak için çok ter döktüğünüz oldu. Her sabah ve akşam kuşağında Susam Sokağını kaçırmamak için saat saydınız. Okul çıkışlarında macuncuya koştunuz. Tsubasa’nın attığı gollere sevinmediniz mi? İçtiğiniz gazozların kapaklarını biriktirmek için ne de çok çaba harcadınız. Bunların hepsi artık bir nostalji.
İzlediğimiz filmler, radyolar, pikaplar hepsi çağımızdan çok uzak artık. Hepsinin yerini teknolojik cihazlar aldı. Ama nostaljinin yeri hep ayrı kaldı. Yeni modern çağda manevi değerlerimiz eriyip kaybolmadı mı? Aslında bir deformasyon yaşadığımız bir gerçek. Artık her şeyi çok kolay tüketiyoruz. Tam bir tüketim toplumu haline geldik.
Nostalji Hastalığının Zararları Nelerdir?
En büyük zararı sizi günümüz yaşantısından koparmasıdır diyebiliriz. Çünkü çok geçmişe takılı kalan kimseler bugünü kaçırırlar. Geçmişi fazla olumlu olan kimse şimdiki zamandan kaygı duymaya başlar. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı şüphesine düşer ve korkar.
Geçmişe çok takılı kalanlar bu duygu durumunu sürekli hâle getirip yaşam kalitelerini düşürmeye ve yalnızlaşmaya başlarlar. Çünkü sürekli geçmişi düşünürler, geçmişten bahsederler. Bu her geçen gün artan geçmişe bağımlılık zamanla kişileri depresyona sürükler. Depresyon durumuna gelen hastaların mutlaka uzman bir psikologdan yardım almasında fayda vardır. Hatta hekim tarafından uygun görüldüğünde ilaç tedavisi bile uygulanabilir. Erken dönemde tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi nostalji hastalığında da çok önemlidir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Güzel ve Sağlıklı Bir Cilt İçin 10 Cilt Bakımı Tüyosu