Normal Vücut Sıcaklığı Kaç Olmalı?
Yazıda Neler Var?
Son yıllarda uzman tarafınca yapılan araştırmalar gösterdi ki, bireylerin vücut ısısında 19. yüzyıla oranla düşüş yaşanmaktadır. Bu da haliyle insanlarda normal vücut sıcaklığı konusunda tedirginliğe sebep oluyor. Özellikle korona virüs gibi bir salgın hastalığın belirmesi ve bu hastalığın en önemli belirtilerinden birisinin yüksek vücut ısısı, yani ateşlenme olması bu konuda daha da hassas olmamızı sağladı. Peki normal vücut sıcaklığı nedir? Yazımızın devamında bu konuda detaylı bilgiye sahip olacaksınız…
Normal vücut sıcaklığı kavramı, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak 1851 senesinde Alman kökenli bir hekimin 25 bin kişi üzerinde test yaparak belirlediği vücut sıcaklık oranı 37 dereceydi. Ancak günümüzde yapılan tüm araştırmalar göstermektedir ki yeni vücut sıcaklıkları 36.7’ye düşmüştür. Bu da dünya genelinde insan fizyolojisindeki değişimi gözler önüne sermektedir.
Bu 36.7 derece, dil altı ölçüm uygulaması ise doğru tespit edilir. Eğer vajinal yolla ölçüm yapılacaksa bu değer 36.9 derece olarak kabul görür. Ayrıca gün içerisinde insan vücudunda sıcaklık değişiklikleri de yaşanmaktadır. Eğer bu değişim 0.5 derece aralığında ise normal olarak karşılanır, üstü bir durum varsa da bu bir soruna işarettir.
Vücut ısısının değişim göstermesine etki eden birçok sebep vardır. Gün içerisinde yapılan aktivitelerin fizyolojik anlamda yoğunluğu, beslenme sıklığı ve soğuk/sıcak hava gibi dış faktörlere maruz kalması vücut ısısının değişmesine etki eden faktörlerden bazılarıdır. Kısaca diyebiliriz ki vücut ısısı sadece hastalık gibi durumlara göre değişkenlik göstermez, başka faktörler de bunu tetikleyebilir.
Peki vücut sıcaklığımızın geçtiğimiz yüzyıllara göre düşmesine ne sebep oldu? Buna en belirgin örnek olarak yediğimiz gıdalardaki farklılıklar gösterilebilir. Ayrıca mikroorganizmalar ile temas düzeyimiz bu son yüz yılda oldukça değişti. Diğer yandan bazı uzmanlar şu görüşü normal vücut ısısının düşüşüne örnek olarak gösteriyor: Klima ve soğutucu cihazların kullanımı. Eskiden yaşadığımız ortamda ideal bir ısıya ulaşmak için enerji harcamamız gerekiyordu. Fakat bu durum klima gibi teknolojilerin hayatımıza girmesiyle birlikte değişti. Artık sıcaktan ya da soğuktan korunmak için ekstra enerji sarf etmemize gerek kalmıyor. Bir düğmeyi tuşlayarak dakikalar içerisinde dilediğimiz dereceye kavuşabiliyoruz.
36.7 Ateş Yüksek mi?
Korona virüsün hayatımıza girdiği ilk günden beri derece ölçerler ile adeta ayrılamaz olduk. En ufak bir sıcaklık değişimi hissiyatı yaşadığımızda hemen bir derece ölçer ile vücut sıcaklığımızı kontrol ediyoruz. Çıkan sonuçlar çoğu zaman düşük olsa da bizi rahatlatmaya yetmiyor. 36.7 derece de bu sorunsallardan birisi…
Öncelikle belirtmeliyiz ki ateş ölçerinizin ekranında 36.7 derecesini görüyorsanız panik olmanıza ya da endişelenmenize gerek yok. Vücut ısınız gayet olağan seyirde. Çünkü bilimsel araştırma ve makalelere göre bir insanın normal vücut sıcaklığı 36.1 ila 37 derece aralığında olabilir. Bazı uzmanlar 37.2 derecenin de normal sınırında olduğunu söylese de genel olarak 37 derecede mutabık kalınmış bir durumda.
Bir bireyde yüksek ateşten söz edebilmek için vücut ısısının 37 derecenin üzerinde olması gerekir. Gün içerisinde dış etkenlerden insan ısısı değişkenlik gösterse de 37 derecenin üzeri normal bir ısı olarak kabul edilmez. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında mutlaka uzman bir hekime müracaat edilmesi gerekir.
Normal vücut sıcaklığının gün içerisinde gösterdiği değişkenlikten bahsetmişken hipotermi konusuna da dikkat çekmekte fayda var. Çünkü bu ısı değişiklikleri belli bir derece aralığında olmalıdır. Yüksek derecedeki değişimler hipotermiyi yani vücut fonksiyonların verimsiz çalışmasını tetikler. Hipoterminin belli bir derece aralığı yoktur. En önemli hususu ani ve yüksek derecedeki ısı değişikliğidir. Titreme ve yoğun derecede üşüme ile kendini belli eder.
İnsan vücut sıcaklığı, günün farklı vakitlerine göre farklılık gösterir. Sabahın ilk saatlerinde vücut ısısı minimum seviyeye geriler. Öğleden sonraki 16 ila 18 saatleri arasındaki zaman diliminde ise maksimum seviyeye ulaşır. Ayrıca kadınların metabolizmasındaki belli dönemlerde yaşanan farklılıklar vücut ısınlarının artmasına sebep olur. Özellikle regl dönemlerinde ısı artışı oldukça fazla görülür.
Bebeklerde Normal Vücut Isısı Nedir?
Anne ve babaların en hassas olduğu dönemlerden birisi de bir bebeğe sahip oldukları andır. Küçücük yavrularımızın başında nöbet tutarak onların her hareketini kontrol ederiz. En ufak bir farklılık panik yapmamıza sebep olur. Ateş, bu tedirginliklerin başında gelir. Peki bebeklerde normal vücut ısısı nedir? Gelin birlikte inceleyelim…
Uzman hekimlere göre bebeklerde normal vücut ısısı yetişkinlere oranlar biraz daha düşüktür. Standart bir vücut ısısı değeri 36.4 olarak ifade edilir. Bebekten bebeğe hafif değişiklikler görülebilir. Ayrıca vücut ısısının ne kadar devam ettiği de önemlidir. Eğer vücut ısısı yükselen bir bebekte bu durum 14 günden fazla sürdüyse bu kronik ateştir. Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateşe sebebiyet veren durumları bilmekte fayda var.
- Enfeksiyonel sorunlar
- Virüs kaynaklı hastalıklar
- Yeni doğan bir bebeğin anneden aldığı mikroplar
- Soğuktan korunamama
- Diş çıkarma dönemleri
Bebeklerde yüksek ateş görülmesi durumunda muhakkak ki uzman bir hekime gidilmelidir. Özellikle 38 derece ve üzeri ateşlerde havale gibi kalıcı etkileri olan bir hastalığa yakalanabilirler. Çünkü bu minik yavruların metabolizması henüz zayıf olduğu için dışarıdan kaptıkları hastalıklara karşı hayli dirençsizdirler.
Son olarak bebeklerde ateş ölçmede en doğru yöntem makattan yapılandır. Çünkü vücutta en doğru sıcaklığı belirten yer bu bölgedir. Özellikle 3 ayın altında olan bebeklerde kulaktan ateş ölçme uygulaması hatalı dereceler gösterebilir.
Yetişkinlerde Normal Vücut Isısı Nedir?
Yetişkinlerde normal vücut ısısının kaç olduğunu bilmeyen bireylerin ateşinin yükselip yükselmediğini anlaması mümkün değildir. Gün içerisinde dış faktörlere göre değişkenlik gösterse de genel olarak vücut ısısının sınırları vardır. Eskiden bu seviye 37 olarak bilinse de artık yapılan yeni araştırmalar gösterdi ki yetişkin bir bireyin ideal vücut sıcaklığı 36.7’dir. Eğer bu seviye 38’i aştıysa uzman hekimler tarafından tehlikeli kabul edilir.
Isı verilerinin sağlıklı gözlemlenmesi için ateşli hissettiğiniz dönemde yaptığınız ölçümleri bir kanara not almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede vücudunuzda yaşanan ısı değişikliklerini daha iyi gözlemleyebilir, artış olması durumunda bir hekim desteği alabilirsiniz.
Ateş Nasıl Düşürülür?
Diğer yandan yüksek ateş durumlarında neler yapılacağı sorunsalı hayli merak edilen bir konu. Bireyler ani gelişen bu semptomlar için hemen doktora ulaşmakta zorluk çekebiliyor. Bu sebeple yüksek ateş anında alınabilecek önlemleri sizler için listeledik.
- Kalın kıyafet kullanımı yerine ince ve aşırı sıcak tutmayacak kıyafetler seçelim.
- Oda sıcaklığına dikkat edelim. Mümkünse 20 derece seviyelerinde tutalım.
- Hafif ılık bir su ile duş almalıyız.
- Bu dönemlerde su tüketimini arttırmalıyız.
- Burnumuzu açık tutarak nefes almayı kolaylaştırmalıyız.
- Koltuk altı ve boyun bölgelerine soğuk bez ile kompres yapın.
- Kapalı alanlardan ziyade açık ve temiz hava tercih etmekte fayda var.
- Fazla hareket etmeyerek dinlenmeye özen göstermeliyiz.
- Alkol, sigara gibi ürünleri kesinlikle tüketmemeliyiz.
Yukarıdaki önleyici tedbirleri uyguladığımız halde ateşimiz 38 derecenin altına düşmüyorsa hiç tereddüt etmeden ve vakit kaybetmeden uzman bir hekim ile iletişime geçmeliyiz. Çünkü yüksek ateş bireylerin ihmal etmemesi gereken bir tanıdır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Saçkıran Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı?