Nazar Nedir? Nazar Diye Bir Şey Var mı? Nazardan Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Yazıda Neler Var?
Fesatlar, kıskançlar, kem gözlüler her yerde… Ne alsak, nereye gitsek onlara dert! O yüzden altın kural: “gerçekleşene kadar kimseye söyleme.” Kimilerimiz nazar diye bir şeyin var olduğuna tüm benliğiyle inanıyor, kimilerimizse sadece batıl bir hurafeden ibaret sayıyor… Peki gerçek ne? Bir bakışla ya da kötü enerjiyle karşı tarafın hayatını yıkıma uğratmak mümkün mü? Böyle bir şey varsa, kendimizi korumanın bir yolu var mı? Peki ya bilim bu konuda ne diyor?
Nazar Nedir?
Aslında nazar konusu için ciltler yazılmalı… İnsanlık tarihindeki yeri, farklı kültürlerdeki değişimi, mitolojik etmenler, dini kavramlar ve bilim… Bu sebeple bir yazıda tüm boyutlarıyla ele alabilmek imkansız. Biz de o kadar derinlere inmeyecek ve kafanızı karıştırmayacağız. Kapsül bilgiler ve referanslarla birlikte işte nazar 101!
Nazar kelimesi etimolojik olarak Arapça kökenli bir kelime ve “bakmak /göz” anlamlarını taşır. Diğer bir ilgili kavramımız da “kem”. Aşina olacağınız üzere genellikle “kem göz” olarak kullanılır. Fena /kötü anlamlarına gelen bu ifade, tarihin çok eski çağlarında ve çok çeşitli dinlerinde kendisine yer edinmeyi başarmıştır.
Nazar Belirtileri: Üzerinizde Nazar Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Bazen vücudunuzda ya da hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini hissedersiniz. Hasta değilsinizdir, yeterli besleniyor; yeterli uyuyorsunuzdur ama üzerinizdeki ağırlık ve depresif halden bir türlü kurtulamıyorsunuzdur…
Hayatınızın yolunda gitmesi için her şeyi yapıyorsunuzdur ama aksilikler yakanızı bir türlü bırakmıyordur. İş hayatınızda başarılı olmak için tüm özveriyi gösterir; uykunuzdan, özel yaşamınızdan feragat edersiniz ama yine de takdir göremez, hakkettiğiniz mevkiye erişemezsiniz… İkili ilişkilerde ise durum tam bir faciadır. Her şey yolunda giderken, birdenbire aşık olduğunuz kişinin artık radarında olmadığınızı hissettiğiniz oldu mu? Ya da onu gördüğünüzde, dokunduğunuzda hissettiğiniz o heyecanı ve tutkuyu ortada hiçbir neden yokken yitirdiğiniz? İşte bunlar hep nazar… Şimdi gelin üzerinizde yol açtığı belirtileri listeleyelim:
- İlk belirti gözlerinizde yoğun bir şekilde meydana gelen sulanmadır.
- Uykunuzu almış ve gün içerisinde ekstra efor sarf etmemiş olmanıza rağmen ard arda esnemek.
- Yorgun olmanıza neden olacak bir şey olmamasına rağmen kendinizi sürekli bitkin ve halsiz hissetmeniz.
- Net olarak bir sorununuz yok ama yine de mutsuzsunuz…
- Gerginlik, sinirlilik hali. Ani parlamalar ve öfke nöbetleri.
- Kısa süreli fakat şiddetli baş ağrıları.
- Gün içerisinde ve bilhassa gece uykuda irkilme ve sıçrama.
- Dalgınlık ve unutkanlık.
- Konuşurken kelimeleri toparlamakta zorlanma. Dil dolanması ve sürçmesinin sık sık yaşanması.
- Aynaya bakmaktan çekince duyma.
- Göğüste sıkışıklık hissiyatı.
- El koordinasyonuna hâkim olmakta zorlanma. Sık sık bir şeyleri düşürme, sakarlık ve el titremesi.
- Uykuya dalmakta zorlanma.
- Ağlama arzusu duyma.
- İştahsızlık.
- Libido düşüklüğü.
Nazar Boncuğu Koruyucu Bir Kalkan mı Yoksa Şeytan İşi mi?
Nazar boncuğu da kültürel olarak son derece köklü bir tarihe sahip. Birçok topluluk, bu boncuğun koruyucu etkisine içtenlikle inanıyor ve nazara karşı kendisini güvende hissediyor.
Nazar boncukları form olarak ufak değişiklikler içerebiliyor olsa da motif olarak bir gözü andırır. Göz, mitolojide de dinler de güçlü ve kadim bir anlama sahiptir. İnsan bedeni dünyaya göz ile bağlanır. Duyularının en üstünü gözdür. Bu nedenle bir insandan çıkan iyi ya da kötü her ne varsa çıkış noktası gözleridir. Ve düşmanınız bir gözse, sizi koruyacak şeyin de ekstra bir göz daha olduğuna inanılmıştır. Üstelik bu göz olabildiğince renkli, gösterişli ve ilgi çekicidir. Gelen kötü (kem) bakışlar önce bu göze takılır ve böylelikle bu kötü enerji burada filtrelenir.
Mavi-beyaz veya mavi sarı renklerinde tasarlanan bu cam boncukların tarihi Sümerler ve bilhassa Eski Mısır’da da farklı formlarda hayat bulmuş ve günümüze kadar gelmiştir.
Eski Mısır’da iyilik ve diriliş tanrısı olarak nitelendirilen Osiris, aynı zamanda nazardan ve kötü güçlerden korunmak için sığınılan tanrıdır. Mutlaka görmüş olduğunuz Horos’un gözü de yine bu inanışla ilişkilidir. Horos, Osiris’in oğludur ve babasını, evrendeki kötülüğün gücü olan Seth ile arasındaki savaşta kaybetmiştir. İntikam yemini eden Horos, babasının öcünü almak isterken bu uğurda gözünü kaybeder. Horos’un büyü gücüyle gözünü eski işlevine geri döndürmesi, yeryüzünde vidana hakim olan göz olarak inanış bulur. Bu gözün iyi olanı koruduğu ve kötü güçlerden arındırdığına inanılır; bu yüzden günümüzde dahi hem aksesuar olarak hem de yaşam alanlarında kullanılır.
Biz Türklerdeki nazar anlayışı ise Hun İmparatorluğu’nda belirgin bir şekilde ortaya çıkar ve Şamanizm inanışından büyük ölçüde beslenir.
At nalı, akik taşı, kurt dişi ve kaplumbağa kabuğu da kültürümüzde nazar ve benzeri kötü enerjilerden koruduğuna inanılan bazı motiflerdendir.
Nazar Bocuğu Günah mı?
Nazar boncuğu söz konusu olduğunda koşulsuz inananlar, hurafe olduğunu düşünenler ve bir de günah olduğunu düşünenler olarak gruplanan farklı inanışlar mevcut.
Bazı görüşler; nazar boncuğu veya benzeri herhangi bir nesne ya da varlıklar üzerinde beklentiye girmenin, medet ummanın ve onlara anlamlar yüklemenin dini açıdan uygun olmadığını ifade ediyor. Pek çok din, her iyiliğin de kötülüğün de tanrıdan geldiğine inanmayı ve ancak ondan yardım istemeyi ve sığınmayı öneriyor.
İslam dini de bu konuda; Yalnız Allah’a sığınmayı ve her türlü şerden Yaradan’a sığınmayı emrediyor.
Fakat bazı görüşler de nazar boncuğu ve benzer motiflerin koruyucu gücü olduğunu düşünmediklerini, yalnızca kötü enerji yayan bir kişinin odak noktası olması için bu tür nesneleri kullandıklarını ifade ediyorlar. Bu ritüeli bir tür önlem olmak olarak görüyor ve ortak payda da mensubu oldukları dinin gerekliliklerine içtenlikle bağlı olduklarını belirtiyorlar.
Dinimizde Nazar Var mı? İslam Dininde Nazarın Yeri Nedir?
“İnkâr edenler Kur’an’ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi.” (Kalem, 68/51-52)
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in nazar hakkındaki hadis-i şerifler:
“Göz değmesi (nazar) haktır.” (Buhârî, Tıb, 36)
“Bunun için dua edin, çünkü kendisinde nazar var.” (Buhârî, Tıb, 35)
Nazardan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Nazardan ve kötü enerjiden korunmak için bazı önlemler alabilir ve bazı küçük alışkanlıkları hayatınıza dahil edebilirsiniz. İşte bu öneriler…
- Pek uygulanması mümkün bir öneri olmasa da pek çok inanış, nazardan yoğun bir şekilde etkilenen yıldızı düşük kişiler için giydikleri kıyafetlerde koyu renkleri bilhassa siyah rengi tercih etmemelerini öğütlüyor.
- Doğum tarihinizle ilintili olan burç taşınızı tespit edin ve bu taşı hem uyuduğunuz ortamda hem de günlük hayatta üzerinizde taşıyabileceğiniz bir aksesuarda bulundurun.
- Sizin için iyi hisler beslemediğini düşündüğün kişilerle mümkün mertebe daha az görüşün.
- Hayatınızdaki gelişmeler hakkında bilgi paylaşmakta ketum olun. İşinizi, ilişkinizi ve mutluluğunuzu kötü enerji için bir hedef tahtası haline getirmeyin.
- Yaşam alanlarınızda fesleğen ve defne bitkisini bulundurmaya çalışın. Bu bitkiler, enerji ayrıştırıcı özelliğe sahiptirler.
- Evinizde ya da çalışma alanlarınızda temizlik yaparken sirke kullanabilirsiniz. Bu sayede evin frekansını arındırabilirsiniz.
- Uyuduğunuz odada lavanta kokusunu kullanın. Doğal olmasına mutlaka dikkat edin.
Nazardan Korunmak İçin Dua
- Nas Suresi
- Felak Suresi
- Fatiha Suresi
- Ayet-el Kürsi
“Euzubi kelimâtillâhi’t-tâmmeti minkülli şeytanin ve hammetin ve minkülli aynin lammeh.”
“Her türlü şeytandan, zararlı şeylerden (zehirli hayvanlardan) ve kem gözlerden eksiksiz (tam) kelimeleri yüzü hürmetine Allah’a sığınırım.”
Nazardan Korunmak İçin Esma
Allah’ın tüm isimleri aslında hemen her konu için koruyucu niteliktedir. Bu sebeple nazar için de mümkünse hepsinin okunması tavsiye edilir. Fakat nazar için zikredilmesi ve sığınılması gereken başlıca isimler aşağıdaki gibidir:
- Allah C.C.
- Er Rahman
- Es Selam
- El Müheymin
- El Kahhâr
- El Alîm
- El Fettâh
- Er Rakîb
- Es Samed
- El Muktedir
- El Kâdir
Bilimin Gözünden: Nazar Diye Bir Şey Var mı?
“Evrendeki her şey enerjiden ibarettir.” Bu doğrultudan bakıldığında beyinde üretilen düşünce, bir enerjidir. Ve bir şeylerin olmamasına ya da olmamasına neden olabilir. Tabii bu konu son derece çetrefilli ve üzerinde halen bilimsel çalışmaların sürdürüldüğü bir husus. Kimi otoriteler beynin bu gücüne sıkı sıkıya bağlanıp, elde etmenin beyinde başladığını ifade ediyorken; kimi otoriteler ise işin bu kadar kolay olmadığını ve olamayacağını ifade ediyor. Bu sebeple ortak paydada buluşulmuş net bir kanıt yok, deney ve gözlemler halen devam etmekte… Fakat şöyle ilginç bir durum söz konusu ve biz de biraz bu noktayı irdeleyeceğiz.
İzlenme hissinin insan psikolojisindeki etkisi ve yol açtığı reaksiyonlar üzerine birtakım deneyler yapılmış. Bu çalışmalar kişinin üstüne yöneltilen bir bakışın, izlenmenin ve göz altında olma hissinin yol açtığı tepkimeler üzerine sürdürülmüş. Yani odak noktamız enerji değil, bireyin buna verdiği reaksiyon.
İnsanlar hatta tüm memeliler, üzerine dikilmiş bakışlardan pek hoşlanmazlar. Doğada bu; bir meydan okuma olarak nitelendirilir ve dolayısıyla olumlu bir karşılık bulmaz. Bununla beraber kişi, gözetim altında olduğunda yani izlendiğinde davranışlarını değiştirmeye meyillidir. Bu durum bazen isteyerek ve bilinçli olarak yapılırken, bazı durumlarda ise farkında olmaksızın meydana gelebilir.
Normalde büyük bir ustalıkla yapabildiğiniz herhangi bir şeyi, biri sizi izlediğinde yapamadığınız oldu mu? Bazılarımız bunu utanma /çekinme ya da özgüven eksikliği olarak nitelendirebilir. Fakat davranış ve eylemlerin değişmesi, izlendiğimizi hissettiğimizde son derece olağan bir durumdur.
Bu doğrultudan yola çıktığımız, birinin bakışının bize kötü enerji göndererek çeşitli olumsuzluklara neden olabilmesi ihtimalinin yanı sıra; iyi ya da kötü enerjiden bağımsız, kişide izlenildiği hissinin oluşmasına sebep olarak davranışlarını sekteye uğratabilir. Bu durum, bazen bizlerin “nazar” olarak addettiğimiz şeyle karıştırılabilir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Proctolog Suppozituvar Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?