Mide Ameliyatı Nedir? Riskleri Nelerdir? Devlet Hastanelerinde Yapılıyor mu?
Yazıda Neler Var?
Her yıl yüz binlerce kişi zayıflamak için mide ameliyatı işlemine başvuruyor. Peki mide ameliyatı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Mide ameliyatı nasıl olur? Tüm bu soruların yanıtını ve daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz…
Tüp mide ameliyatının tıptaki ismi ‘Sleeve Gastrektimi’ olarak karşılık bulur. Temel prensipte midenin bir bölümünü cerrahi müdahale ile alınması işidir. Bu uygulama ameliyat ile mümkün olur ve operasyon sırasında bireyin midesinin %80’e yakın bir kısmı alınır. Buradaki amaç, midenin küçültülerek bireyin daha az gıda almasını sağlamaktır. Böylelikle zayıflamak ve obezite gibi sağlık sorunlarından kurtulmak mümkün olunur.
Mide ameliyatı 2 farklı yöntem ile icra edilir. Bunlardan ilki açık cerrahi müdahale iken diğeri ise laparoskopik yöntemlerdir. Özellikle son yıllarda tıp teknolojisinin gelişmesiyle birlikte mide ameliyatları kapalı cerrahi müdahale olarak yapılmaktadır. Çünkü bu yöntem daha sağlıklı ve risksizdir.
Mide ameliyatında organın büyük bir bölümü alınırken ‘Pilor’ isimli kapakçıklar bu işlemin dışında tutulur. Zira bu kısım sindirim sistemi için büyük öneme sahiptir. Bu sayede mide düzenli işleyişine devam eder. Sadece performansını yavaşlatarak bireyin iştah oranında büyük bir düşüş yaratır. Haliyle zayıflamak mümkün olur.
Tüp Mide Ameliyatı Riskleri
Günümüzde obezite tedavisinde en sık tercih edilen yöntem olan mide ameliyatlarını her yıl yüz binlerce birey kullanıyor. Fakat her cerrahi müdahalede olduğu gibi mide ameliyatında da birtakım risk faktörleri mevcuttur. Operasyon sırasında ve sonrasında birtakım komplikasyonun görülmesi mümkündür. Peki tüp mide ameliyatı ne gibi riskler taşır? İşte cevabı…
- Mide ameliyatı sonrasında mide organı, eskiye oranla %15 yapıda fonksiyonlarına devam eder. Bu işlem sonrasında midede hava ve sıvı kayıpları yaşanabilir. Böyle bir sorun olmaması için testler yapılsa da risk faktörü her zaman vardır.
- Çok nadir de olsa mide yaralanmaları görülebilmektedir. Bu genellikle operasyon sırasında kullanılan aletler sebebiyle gerçekleşir. Mide duvarı kalın bir yapıda olduğu için bir sorun teşkil etmez fakat eğer delinme gerçekleşirse bu büyük bir soruna işarettir.
- Bazı durumlarda dalak yaralanma sorunsalı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle vücut kitle endeksi yüksek olan bireylerde ortaya çıkabilmektedir. Fakat panik yaratılacak bir durum değildir, zira tedavisi oldukça kolaydır.
- Her cerrahi operasyonda olduğu gibi mide ameliyatlarında da kanama riski vardır. Hiçbir ameliyat yoktur ki kanama riski sıfıra indirgensin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus kalın damar yaralanmalarıdır. Eğer önlem alınmazsa hastayı kaybetmeye varan sonuçlar doğurabilir.
Son olarak cerrahi müdahalelerin risk faktörlerinin başında gelen anestezi durumu vardır. Ender görülür fakat varlığı yok sayılamaz. Özellikle alerjik reaksiyon gösteren bünyelerde bu sorun görülebilmektedir.
Mide Ameliyatı Olmak İçin Kaç Kilo Olmalı?
Bilindiği üzere mide ameliyatı zayıflama prensibine dayalı bir cerrahi uygulamadır. Kendi içerisinde birçok risk faktörünü barındırır. Bu risk faktörlerini minimum seviyeye indirgemek için haliyle bir dizi kuralla belirlenmiştir. Kilo ortalaması da bu uygulamalardan birisidir.
Mide ameliyatında vücut kitle endeksi baz alınır. Eğer kitle endeksiniz 40 veya daha yüksek seviyedeyse mide ameliyatına uygusunuz demektir. Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınız varsa vücut kitle endeksiniz 30 ila 34 kilo arasında olsa bile bu uygulamayı yaptırmaya hak kazanırsınız. Burada sizlerin uygunluğunu belirleyecek mekanizme, uzman hekimler ve onların uyguladıkları bir dizi testlerdir.
Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Mide ameliyatı zorlu bir süreçtir. Yapılması kadar iyileşme süreci de dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. İyileşme sürecini iç ve dış dikişler olarak 2 farklı şekilde kategorize etmek mümkün. İç dikişler ameliyattan sonraki 15 gün süresinde iyileşme gösterir. Hastanın tamamen iyileşmesi için ortalama 1 aylık bir periyot geçmesi gerekir.
Diğer yandan iyileşme sürecini kısaltan ve daha sağlıklı hale getiren bazı uygulamalar vardır. Bunlardan en etkilisi ilaç tedavisidir. Bireyler ilaç tedavisi kullanarak iyileşme süreçlerini sorunsuz olarak atlatabilmektedir. Ayrıca uzman hekimlerin önderliğinde diyet ve egzersiz programları uygulanır. Tüm bu uygulamalar ve ilaç kullanımı mide ameliyatını yaptırmış bireylerin iyileşme sürecini tamamlayan unsurlardır.
Ameliyat sonrasında hasta ilk 4 günlük süreçte hastanede gözetim altında tutulur. Bireyin vücut değerli düzenli olarak gözlemlenir. Ve ani bir değişim görüldüğünde anında müdahale edilir. Bu sürecin ardından bireyler tedavinin geri kalanını evlerinde geçirebilir. Burada vurgulanması gereken nokta, hastaların ameliyat sonrasında iyileşme için özen göstermesi ve ameliyat bölgesine dikkat etmeleridir. Özellikle ameliyat dikişlerini yıpratacak uygulamalardan kaçınmaları gerekir.
Mide Ameliyatı Fiyatı
Mide ameliyatı günümüz sağlık uygulamaları arasında en sık tercih edilen bir cerrahi müdahaledir. Onun bu popülasyonu haliyle fiyatı hakkında araştırma konusu oluyor. Ayrıca obezitenin çağımızın bir gerçeği olması bireyleri bu uygulamaya yöneltiyor. Peki mide ameliyatı fiyatı nedir?
Tüp mide ameliyatının maliyeti değişkenlik göstermektedir. Çünkü bu işlemin fiyatını belirleyen birçok farklı unsur vardır. Ameliyatı yapan doktorun uzmanlığı, kullanılan cerrahi malzemelerin kalitesi ve teknik yöndeki masraflar bu unsurlardan bazılarıdır. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda mide ameliyatının maliyetli bir uygulama olduğunu söylemek mümkün.
Mide ameliyatında fiyat faktörünü belirleyen bir diğer unsur da hastanın hastanede yattığı süredir. Bilindiği üzere hastaneler günlük yatışa göre fiyat politikası belirler. Bu sebeple mide ameliyatı olmayı düşünen bireyler işlem öncesinde mutlaka hastanenin fiyat politikası hakkında bilgi edinmelidir. Aksi halde ameliyat sonrasında mağdur olabilirler.
Mide Ameliyatı Devlet Hastanelerinde Yapılıyor mu? SGK Karşılıyor mu?
Mide ameliyatı hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de bu uygulamanın devlet hastanelerinde yapılıp yapılmadığıdır. Çünkü araştırıldığında görülür ki maliyet yönünden oldukça yüksek bir cerrahi müdahaledir. Fiyatların yüksek olması bireylerin devlet hastanelerine yönelmesine sebep olmuştur. Peki mide ameliyatını devlet hastaneleri karşılıyor mu? İşte cevabı…
Öncelikle belirtmeliyiz ki devlet hastaneler mide ameliyatlarını karşılamaktadır. Ancak bunun için belli şartlara sahip olmanız gerekir. Devlet hastaneler vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan bireyleri tedavi edilebilir kategoriye sokar. Bu da ameliyat olmaya hak kazanılmış demektir. SGK kapsamında bireyler mide ameliyatlarını devlet hastanelerinde gerçekleştirebilirler. Ancak eğer vücut kitle indeksiniz kırkın altında ise ne yazık ki bu hastanelerde ücretsiz olarak tedavi göremezsiniz. Bu durumda yapmanız gereken özel hastanelere yönelmektir.
Özel hastanelerde mide ameliyatı sigorta kapsamına girmez. Yani bireyler özel ücret ödeyerek bu uygulamaya sahip olabilir. Son yıllarda bazı özel sağlık sigortaları mide ameliyatını da kapsama almış olsa da çok azını karşılamaktadır. Burada önünüze 2 seçenek çıkıyor. Eğer vücut kitle indeksiniz kırkın üzerindeyse ücretsiz olarak devlet hastanelerinde tedavi görebilirsiniz. VKİ kırkın altında ise özel bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki her iki durum da sağlık sorunu ile alakalıdır ve mide ameliyatı süreci kesinlikle aksatılmaması gereken bir konudur.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Makyaj Temizleyici İçin 7 Güçlü Alternatif! Doğal Makyaj Temizleyici Alternatifler