Kürtaj Nasıl Yapılır? Ne Zamana Kadar Yapılabilir? Kürtaj Sonrası Ağrı ve Kanama
Yazıda Neler Var?
Kürtaj, halk arasında gebelik aldırma, kurtaş olarak da bilinir. Bu işlemle rahim içerisindeki gebelik belirli yöntemlerle alınır. Kürtaj ne zamana kadar yapılır? Yasal bir işlem midir? Nasıl bir işlem uygulanır ve ne gibi ağrılar çekilir? Bu soruların cevapları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Yazının devamında bu sorulara açıklık getirdik.
Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?
Öncelikle, kürtaj yapmak yasalarımıza göre 10. haftaya kadar yasal bir işlem olarak kabul edilir. İstenmeyen gebelikleri, 10. haftaya kadar yasal olarak sonlandırmak mümkün. Bunu hesaplamak için ise son adetin başlangıç tarihi esas alınır ve ultrason ile kontrol edilir. Eğer gebe evliyse, bu durumda eşinin onayı gerekir. Aksi takdirde, 18 yaşından büyük bir birey bunu kendi rızası ile gerçekleştirebilir. Ayrıca, bazı durumlar için gebeliği 10. haftadan sonra sonlandırmak da mümkündür. Bu özel durumları; bebeğin sağlık sorunları olması, anne için gebeliğin riskli olması, tıbben sakıncalı durumlar olarak özetleyebiliriz. Yetkili makamlara başvurulduğu takdirde bu konuda daha detaylı bilgi ve destek alınabilir. Bu noktada,10. haftadan sonra gerçekleştirilecek olan kürtaj için ayrıca birden fazla uzman doktorun heyet raporuna ihtiyaç duyulur.
10. haftadan sonra kürtaj gerçekleştirmek gebe birey için risk taşır. Bu nedenle kürtaj kararı alan birey yasal olan 10. haftaya kadar bu işlemi gerçekleştirmelidir. Gebelik şüphesi yaşayanlar, en kısa sürede jinekologa giderek kontrole alınmalıdır. Bu şekilde, kürtaj sürecine ve işlemine daha sağlıklı başlanabilir.
Bir öteki merak edilen nokta ise, ilaçlar ile gebelik sonlandırmanın mümkün olup olmadığı. Yurtdışında düşük ilaçları satılıyor fakat ülkemizde bu ilaçlar satılmıyor. Bunun dışında, adet geciktirici amaçlı kullanılan adet söktürücü hap ve iğneler, gebeliğin sonlandırılması için yeterli olmayacaktır.
Kürtaj Sonrasında Ağrı Yaşanır mı?
Kürtaj esnasında uyutulmuş olan kişiler, işlemden sonra en az yarım saat gözlem altında tutulmalıdır. Aynı zamanda, uyutularak kürtaj işlemi geçiren kişiler 8 ila 10 saat kadar araba sürmek gibi dikkat gerektiren işler yapmamalıdır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen kürtajlarda gözlem süresi daha kısa tutulur. Kanama kontrolleri yapılır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde kişiye antibiyotik, ağrı kesici ve ihtiyaç halinde kanama durdurucu reçete yazılır. Kürtaj sonrasında yeme içme kısıtlanmaz. Kürtaj sırasında aksi bir durum yaşanmadıysa doktorunuzun size önerecekleri bunlar olacaktır. Ayrıca, kürtaj sonrasında ağrıyı azaltmak veya olası bir olumsuz durum yaşamamak için uzmanların tavsiyelerini bir araya getirdik.
- Kürtajdan 1 hafta sonra , gidişatı göstermek için kontrole gidilmelidir. Ateş varsa, aşırı kanama ve ağrı yaşanıyorsa bu süre daha da kısalabilir.
- O gün ve takip eden günlerde, regl sancısına benzeyen bir sancıyı kasıklarda hissetmek mümkündür. Bu durumda, ağrı kesicilerden destek alınabilir.
- İşlemden sonra 3 ila 4 gün kadar lekelenmeye benzer kanamalar yaşanabilir. Kanamaları ufak pıhtı veya parçalar da takip edebilir. Telaş edilmemelidir. Kanamalar rahimde pıhtı kalmamasını sağlayacaktır. Aksi takdirde, rahim içindeki pıhtılar ağrılarını şiddetlenmesine neden olabilir. Ani kan boşalmaları da yaşanabilir. Aşırı kanama veya ağrı yaşandığı, kanamaların rahatsız edici koku içerdigi durumlarda doktora başvurulmalıdır.
- İşlemden sonra havuza veya denize girmek riskli olabilir. Fakat, ayakta banyo yapılabilir.
- İşlemi takip eden 1 hafta içerisinde ilişkiye girmek tavsiye edilmez. Rahim ağzı açılma işleminden dolayı rahim hassastır. Ayrıca, kanamalar devam ettiği sürece cinsel ilişki ertelenmelidir.
- Kürtajın 10. haftadan sonra yapılması her ne kadar riskli ise, küçük gebelik kürtajları da bir o kadar risklidir. 5. haftadan önce yapılan kürtaj işlemlerinde, gebelik ürünü boşaltılamayabilir. Bu nedenle, vücut gözlemlenmeli ve herhangi bir belirti yaşanırsa en kısa zamanda doktora gidilmelidir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Öncelikle, kürtaj işlemi bir cerrahi işlemdir. Bu işlemi sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan doktorlar, son derece temiz ortamlarda, titizlikle gerçekleştirir. Hastaya anestezi verilir. Ardından, vajina ve rahim ağzı özel olarak hazırlanmış solüsyonlarla dezenfekte edilir. Gebeliğin kaçıncı gününde olduğuna , hastanın doğum yapıp yapmadığına göre tercihler yapılır. Plastik kanüller, plastik enjektörle rahime vakum yapılır.
Gebeliğin ilerleyen sürecinde olan hastalara nadir de olsa kukuret adı verilen alet aracılığı ile kontrol yapılabilir. İşlemi sonlandırmadan önce, hastaya damardan ağrı kesici verilir. Bu işlem yaklaşık 10 ila 20 dakika arasında sürebilir. İşlem bittikten sonra hasta dinlenmesi için en az 30 dakika hastanede bekletilir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Efsanevi Yasak Meyvenin Gizemi: Hypnotic Poison by Dior