Bebek & Çocuk Sağlığı

Kordon Kanı Saklama İşlemi Nasıl Uygulanır?

Kordon kanı yüksek oranda kan yapıcı kök hücreye sahiptir. Bu özelliği ile birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Haliyle bu da kordon kanı saklama konusunda bireylerin birçok soruyu merak etmesine neden oluyor. Bu yazımızda kordon kanı saklama hakkında sizlere detaylı bir bilgi sunacağız…

Son yıllarda oldukça popüler olan kordon kanı saklama işlemi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bilimsel çizgide gözden geçirmekte fayda var. Bebeklerin doğumu sonrasında plasenta ve kordon kanı hekimlerce atık gözüyle bakılır ve kısa sürede imha edilir. Bu rutin bir sağlık uygulamasıdır. Fakat içerdiği tedavi edici özellikleri sayesinde bazı durumlarda bu maddeler saklanmaktadır.

Kordon kanında bol miktarda kan yapıcı bileşenler vardır. Bu özelliğiyle birçok kan hastalıklarının tedavisinde kullanım yoluna gidilir. Ayrıca kök hücrelerin hasarlı dokuları kordon kanı sayesinde onarılmakta, bazı genetik hastalıklar ve kanserler bu kan ile tedavi edilmektedir.

 

Kordon Kanı Nasıl Alınır?

Bebeklerin doğumundan birkaç dakika sonraki süreçte bebeğe yakın olan kordon bağı kesilerek anneden ayrılması sağlanır. Kordon kanı alma süreci işte tam da bu noktadan itibaren başlar. 2 aşamada kan depolanabilir. İlki bebek plasentadan ayrılmadan önce diğeri ise ayrıldıktan sonra. Her iki aşamada da kordonun toplar damarına bir iğne sokulur ve kan stoklama yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken konu kanın toplandığı torbanın plasenta seviyesinden aşağıda tutulmasıdır.

Kordon kanı toplanması sırasında anne ya da bebeğin hayatını riske sokan durumlar yaşanabilir. Böyle bir durumda kordon kanı toplama işlemine hemen son verilir ve sorunun önüne geçilir. Zaten böyle bir riskin olduğu doğum öncesi gebeye bildirilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da kordon kanı alınırken kordon bağının bağlanması sürecini aksatmamalıdır. Zaten uzman hekimler bu süreçleri gayet iyi bir şekilde uygulamaktadır.

 

Kordon Kanı Nasıl Saklanır?

Kordon kanı saklama işi hayli zor ve bir o kadar da karmaşık işlemler sürecidir. Yapan hekimin oldukça deneyimli olması beklenir. Çünkü kordon kanı saklamak için çok kısa süremiz vardır. Zaman ile yarış dersek yanılmış olmayız. Kordon kanı alım sürecinin bebeğin doğumuna takiben maksimum 10 dakikalık bir zaman tuttuğunu söyleyebiliriz.

Doğum anında toplanan bu kan ortalama 40 ila 400 ml civarındadır. Sonrasında özel bir sistem yardımı ile bu kan 36 saat içerisinde özel laboratuvarlara gönderilir. Uzmanlar bu kanın içerisinde bulunan kök hücreleri özel teknikler aracılığıyla ayıklar ve azot tanklarında dondurarak muhafaza eder. Dondurulma sıcaklığı -193 derecedir.

Kordon kanı alımı, normal doğum ve sezaryen doğumlarda uygulanmaktadır. Gerek anne için gerekse bebek sağlığı için herhangi bir risk taşımaz. Diğer yandan da bu kanların saklanma süresi hayli merak konusudur. Bu sorunsalı cevabı şudur: kordon kadı ortalama 15 yıl kadar bir süre saklanabilir. Bu da demek oluyor ki bireylerin 40-50 kilo civarlarını aşmadan kordon kanı kullanılabilir.

 

Kordon Kanı Saklama Faydaları

Geçmişte birçok hastalık kök hücre tedavisi henüz icat edilmediğinden dolayı tedavi edilemiyordu. Bu da bireylerin basit bir hastalıktan bile zarar görmesine hatta hayatını kaybetmesine neden oluyordu. Fakat bu durum yakın dönemde kök hücre tedavisinin hayatımıza girmesiyle değişti. Artık bu tedavi sayesinde birçok hastalık tedavi edilir konuma geldi. Peki bunda kordon kanının rolü nedir?

Kök hücre tedavisi için kordon kanı oldukça önemli yer teşkil eder. Çünkü kordon kanında yüksek miktarda kök hücre bulunur. Özel işlemlerle bu kandan kök hücreler ayıklanır ve tedavi süreçlerinde kullanılır. Özellikle günümüzde kan hastalıkları ve kanser gibi sağlık sorunlarında kök hücrenin faydası yadsınamaz düzeydedir.

 

Kordon Kanı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Bilindiği üzere kordon kanındaki kök hücreler, 1988 senesinden beri birçok hastalığın tedavi sürecinde kullanılmaktadır. Özellikle bu hücrelerde bulunan zengin kaynakların öğrenilmesi üzerine kullanımı günümüzde çok artmıştır. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan bireyler kordon kanı saklama yoluna gitmekte tereddütte düşüyor. Ancak kordon kanında bulunan kök hücrelerin sağladığı faydalar göz önünde bulundurulduğun bu yersiz bir tedirginliktir. Hele ki kordon kanı saklama işleminin herhangi bir zararı olmadığı düşünülünce, bireyler kesinlikle doğum sonrası kordon kanını saklama yoluna gitmelidir. Peki böylesine önemli bir konu olan kordon kanı hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu kanda bulunan hücreler hangi hastalıklarda bireylere büyük avantaj sağlar? İşte cevabı…

  • Bebek ve çocuklarda görülen lösemi hastalıkları
  • Yine bebek ve çocuklarda görülen lenfomalar
  • Tehlikeli kemik iliği hastalığı olan anemi sağlık sorunları
  • Özellikle kalıtsal kan hastalıklarının tedavisinde
  • Kanser hastalıklarında
  • Doğuştan gelen birçok farklı hastalıklarda

Toplanan kan miktarı yeterli seviyede olduğu taktirde tüm bu hastalıkların tedavi sürecinde kullanılabilmektedir. Kordon kanında yeterli seviye ise 60 mililitre olarak kabul görür.

 

Kordon Kanı Saklama Ücreti Nedir?

Günümüzde kordon kanı saklamak, belli uluslararası standartları gerektiren ve yüksek teknolojik uygulamalar isteyen bir iştir. Haliyle bu da uygulamanın maliyetli olmasına sebep olur. Peki kordon kanı saklama ücreti nedir? Bu işlem genel bir süreç ister. Kordon kanının alınması, saklanması ve ardından nakledilmesi, son olarak da soğuk merkezlerde muhafaza edilmesi bu sürecin temel hatlarıdır. Bu genel hat boyunca yapılan uygulamalardan bir defaya mahsus kordon kanı işlem ücreti alınır.

Ayrıca kordon kanı bankalarında aldırdığınız kan yıllarca korunması gerekir. Bu korunma -196 santigrat sıcaklıkta sağlanır. Kordon kanının muhafaza edilme ücreti ise her yıl bireyden 1 defa tahsis edilir. Sonraki yıllarda bu ücrette değişkenlikler görülebilir. Genel olarak incelediğimizde kordon kanı saklama ücretinin pahalı bir uygulama olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birincisi bu süreç oldukça zordur. İkincisi ise ülkemizde kur seviyesinin hayli yüksek olmasıdır. Çünkü kordon kanı saklamak için yapılan tüm ödemeler dolara endekslidir.

 

Kordon Kanı Saklama Devlet Hastanelerinde Yapılıyor mu?

Kordon kanı saklama uygulamasına başvurmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de bu işlemin nerelerde yaptırıldığıdır. Haliyle pahalı ve uzmanlık gerektiren bir operasyon olduğu için bu doğal bir sorgulamadır. Birçok birey devlet hastanelerine bu işlem için başvururken, diğer çoğunluk da özel hastaneler üzerinden bu konu hakkında bilgi almaya çalışır. Peki kordon saklama uygulaması nerelerde yapılır? Sanıldığı gibi gerçekten de kordon kanı saklama devlet hastanelerinde yapılıyor mu?

Öncelikle merak edilen sorudan başlayalım. Kordon kanı saklama uygulaması maalesef devlet hastanelerinde yapılmamaktadır. Yani diyebiliriz ki bu işlem SGK ya da BAĞKUR kapsamında değildir. Çünkü sağlık kurumları bunun özel bir uygulama olduğu ve tedavi amaçlı bir işlem olmadığı kanısındadır. Eğer kordon kanı saklama gibi bir düşünceniz varsa devlet dairelerini gözden çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Kordon kanı saklamak istiyorsanız tek başvurabileceğiniz yer, bu alanda hizmet veren özel sağlık kuruluşlarıdır. Fakat belirtmekte fayda var ki bu uygulama özel hastanelerde de herhangi bir sigorta kapsamına girmez. Tüm ücretler tamamen peşin olarak ödenir. Eğer ki kordon kanı saklama gibi bir niyetiniz var ise büyük maliyette ücretleri ödemeye hazır olmalısınız.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Ricky Yazıyor, Yönetiyor, Oynuyor! Special Correspondents İnceleme: Hala İzlemediyseniz Çok Ayıp!

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu