Yazıda Neler Var?
Müzik aslında hayatımızın neredeyse her alanında ve her anında olan bir olgudur. Çoğu zaman onunla uyuyor ve uyanıyoruz. Fakat genelde eğlenmek için dinlediğimiz müziğin aslında insan vücudu için hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok faydası var. Günlük hayattaki verimliliğimizi ve yaratıcığımızı arttırıyor, stresi azaltıyor hatta depresyona bile iyi geliyor. Ne kadar büyüleyici değil mi? Boşuna müzik ruhun gıdasıdır dememişler. Peki müzik dinlemenin hatta klasik müzik dinlemenin zekayı ve hafızası belli oranlarda geliştirdiğini söylesem, inanır mıydınız? Yok artık dediğini duyar gibiyim o halde gelin benimle.
Dünyayı Sarsan Araştırma: Klasik Müzik ve Zeka İlişkisi
4 Ekim 1993 yılında, Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü gazetesi USA Today’de yayımlanan “Mozart’ın Müzikleri Zekâyı Geliştiriyor” başlıklı haber, tüm dünyayı şaşırttı ve büyük bir etki yarattı. Bu habere göre, California Üniversitesi’nin Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi’ndeki bazı bilim insanları yaptıkları bir araştırma sayesinde bazı müziklerle IQ arasında çok yakın bir ilişki olduğunu bulmuşlardı. California Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmada 36 ayrı üniversite öğrenci üzerinde bir deney yapıldı. İlk olarak bu öğrenciler sağ beyinlerinin IQ değerlerini ölçecek bir teste sokuldu. Bu testten hemen sonra ise tüm öğrencilere Mozart’ın R Majör, K. 448 iki Piyanoluk Sonatı 10 dakika boyunca dinletildi. Daha sonra öğrenciler yine sağ beyinlerini kullanacakları bir teste tabii tutuldu. Tüm öğrencilerin IQ puanlarının 8 ila 9 puan arttığı gözlendi.
Peki Mozart’ın Beyinle Olan Bu İlişkisi Ne?
Fransız Tıp ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis, beynin elektriksel olarak enerji toplayabilmesi sağlayan şeyin kulaklar olduğunu, beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması konsantrasyon bozukluğuna ve yorgunluğa sebep olduğunu düşünüyor. Bu durumda beynin tekrar enerji doldurulması gerekiyor.
Tomatis, beyin hücrelerinin enerjiyle doldurulması yollarından biri olarak, 5000 ile 8000 Hz. arasında yüksek frekanslar çıkaran müziklerin dinlenmesini gerektiğini bulmuştur. Yıllar süren analizlerden sonra bu frekans aralığındaki seslerin Mozart’ın müziklerinde çok sayıda mevcut olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca beynin enerji toplayabilmesi için etkili olan diğer bir yakın müzik çeşidi olarak “largo barok müzik” parçalarına da değinmiştir. Yapılan birçok testte öğrenme faaliyeti sırasında barok müziğin dinlenmesi, öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık yüzde 24 arttırdığını göstermiştir.
Largo-Barok Müzik Nedir?
Psikiyatr olan Bulgar Georgi Lozanov, müziğin öğrenmeye bir başka sebepten daha katkısının olduğunu ortaya koyan telkin yöntemini bulan kişidir. Telkin yöntemi, beden ve zihnin bir ahenk içerisinde çalışmasını ve bu sırada öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar. Bu yöntemin keşfi için yapılan araştırmalarda özel bir müziğin, yine özel bir ritimde olması sayesinde, insanı stressiz bir ortama sokarak öğrenme konsantrasyonunu arttırdığını keşfetmiştir. Özellikle bu durum beyin alfa dalgası ortamındayken gerçekleşmektedir. Yapılan deneylerde her klasik müzik parçasının alfa beyin dalgaları oluşturmadığı, bu dalgaları oluşturan parçaların 60 vuruşlu “largo” tempolu ve 4/4 veya 3/4 ölçülü olan “barok müzik” eserlerinden oluştuğunu tespit edilmiştir.
Bio-Ritmik Largo Tekniği ile Beyninizin Kontrolünü Ele Geçirin!
Aslında bu teknik iki ayrı yöntemin sentezinden ortaya çıkmıştır. “Largo Barok Müzik” yöntemi ile “Binaural Frekanslar” tekniği birleştirilirse bu teknik oluşur. “Binaural Frekanslar” ne derseniz, aslında Largo Barok müziğin hafızayı geliştirici etkisine benzer bir “Bio-Ritm” tekniğidir. Yapılan araştırmalara göre insanın sağ ve sol kulağına farklı frekanslar gönderilirse, beynin bu iki frekans farkına eşit bir frekans etkisine girmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, sağ kulağınıza 440 Hz. sol kulağınıza da 450 Hz. frekanslar gönderildiğinde beyininiz 450 – 440 = 10 Hz. bir dalga etkisine girer. Bu dalga ise yukarıda bahsettiğimiz beynin alfa dalga durumudur. Largo barok müziğiyle binaural frekanslar tekniğinin birleştirilmesiyle yapılan çift teknikli müziğe “Bio-Ritmik Largo Müzik” adı verilmektedir. Bu müzik sayesinde stressiz bir öğrenme süreci ve konsantrasyon gücü elde edilir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Testosteron Hormonu Hakkında, Nedir Bu Testosteron