Kargalar Kaç Yıl Yaşar? 200 Yıl Bir Efsane Mi Gerçek Mi?
Yazıda Neler Var?
Günümüzde kargaların yaşı konusu, hepimizin sohbetlerinde geçen ve adeta bir şehir efsanesine dönüşen bir hal almış durumda. Kargaların 200 yıl yaşadığı iddia edilirken kimileri bu sayıyı 500 yıla kadar çıkarabiliyor. Görüntü olarak çok fazla sevimli görmediğimiz ama yaşı sebebiyle saygı duyduğumuz kargalar gerçekten de 200 yıldan fazla mı yaşıyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Kargaların yaşını daha iyi özümsemek için öncelikle bu canlıların özelliklerini ve tarih boyunca toplumlardaki etkileri bilmek daha doğru olacaktır. İnsanlık tarihinde kargaların her zaman için önemli bir misyonu olmuştur. Toplum yapılarında sıkça bu canlılar yer bulmuştur. Özellikle mitolojik ve dinsel alanda adından sıkça bahsedilmiştir. Onların siyah rengi, bakışlarındaki derinlik ve kıvrak zekâları yüzünden ‘ruhani dünyanın’ bir figürü olarak benimsenmiştir. Antik Yunan döneminde de durum farklı değildi. Kargaların zeki ve gizemli bir canlı olması antik Yunan toplumunda da zeki ama tekinsiz bir canlı olarak nitelendirildi.
Kargaların 200 yıl gibi bir süreyle yaşadığının benimsenmesinin temelinde işte bu geçmişten gelen kültürel yapı vardır. Ruhani dünyadan gelen bir figür olarak adlandırılması haliyle onun insanlardan çok daha uzun yaşadığının sanılmasına sebep olmuştur. Kesin olarak diyebiliriz ki kargaların yaşam süreleri 200 yıl değildir. Gezegenimizde yaşayan tüm kargaların en fazla yaşayabileceği süre 8 ila 25 yıldır. Bilim insanları henüz bu rakamın üzerinde yaşayan bir karga türünün görülmediği konusunda hemfikirdir.
Karga Türünün Özellikleri
Karga türünün en ilginç özelliklerinden birisi zeki oluşudur. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki bir karganın zekâsı, 7 yaşındaki bir çocuğun zekâsı ile aynı orantıdadır. Özellikle görsel hafızaları diğer kuş ve hayvan türleri arasında oldukça üst düzeydedir. Toplum içerisinde kargalar için çoğunlukla kin güden hayvanlar olarak bahsederiz. İşte bu doğru bir yargıdır. Çünkü kargalar zeka seviyeleri sayesinde gördüğü yüzleri unutmazlar. Hatta sadece insan yüzlerini değil, aynı zamanda da çevredeki nesneleri bile hafızalarına kazıyabilirler. Ayrıca gerektiğinde alet yapımına daha gidebilirler. Bunu örneği yapılan deneylerde Kaledonya kargalarının larvalara ulaşmak için dal parçaları kullanmalarında görüldü. Yani kısaca diyebiliriz ki, bir kargayı incitmeden önce muhakkak iki kez düşünün…
Bu zamana dünya üzerinde geleceğe dair planlamalar yapan tek canlı olarak insanlar bilinirdi. Sonrasında buna maymun ırkı da eklendi. Fakat İsviçre’de yakın dönemde yapılan araştırmalar gösterdi ki kargalar da bu halkaya katıldı. Evet, yanlış duymadınız. Kargalar da tıpkı biz insanlar gibi geleceğe dair planlar yapıyor. Yiyeceklerini saklayarak bir nevi sonrası için stok yapıyorlar. Üstelik diğer hayvanlar gibi de sakladıkları yemeklerin yerlerini unutmuyorlar. Bunu yapmalarının sebebi ise kış mevsiminde aç kalmamak. Ayrıca doğurganlık döneminde yiyecek arama zorluğuna girişmemek…
Karga Türünün Yaşam Şekli
Kargaların diğer canlılara oranla ne derece zeki oldukları yapılan birçok deney ile ispatlandı. Bu zekâları gündelik yaşamlarına da yansımakta. Bu kuş türü yuvalarını genelde ağaç dallarına yapar. Doğurganlıkları ile orantılı olarak yuvalanma dönemleri genelde ilkbahar mevsimine denk gelir. Ülkemizde de bu durum Şubat sonu ile Mart ortalarına tekabül etmektedir. Diğer yandan kuşlar yuva yapmak için sadece ağaç dallarını kullanırlarken kargalar burada da zekalarını göstermeyi bilmişlerdir. Yuva yapına uygun her materyali kullanabilirler. Hatta bu canlıların yuva yapmak için evlerden elbise askılıkları çaldıkları bile gözlemlenmiştir.
Hayata gözlerini açan bir yavru, yuvadan 6 ila 10 hafta sonrasında ayrılır. Her güne 1 yumurta bırakırlar. Bu da her yavrunun bir öncekine göre küçük olması anlamına gelir. Öte yandan kargalar tek eşliliğe inanan nadir canlı türlerinden birisidir. Cinsel olgunluğa ulaşan kargalar birbirleriyle çiftleşme eylemi içerisine girerler. Çiftleşme, onlar için resmi nikahtır dersek yanılmış olmayız. Çünkü o andan itibaren ölene kadar birlikte yaşarlar.
Kargalar büyük çoğunlukla ormanlarda yaşamlarını sürdürürler. Ancak zaman içerisinde kentleşmenin orman sayısını azaltmış olması, bu hayvanların yaşam popülasyonunda değişikliğe gitmelerine sebep olmuştur. Günümüzde çok sayıda karga türü şehir hayatına uyum sağlamış, buralarda hayatlarına devam etmeyi bilmişlerdir. Peki kargaların davranış özellikleri nelerdir? Yazımızın devamında bu sorunsalı cevaplandırdık…
Karga Türünün Davranış Özellikleri
Karga türünün davranış özellikleri incelendiğinde insanlar ile benzerlik gösterdiğini söylemek mümkün. Bu canlılar sosyaldirler. Aynı zamanda da oldukça savunmacı bir yapıya sahiptirler. Aile bireylerini koruma güdüsündedirler. Eşlerini ve çocuklarını korumak için hiçbir riski göze almaktan geri durmazlar. Hatta kendi türünde olanlara karşı bile böyle bir durumda net tavırları vardır. Kendi türleriyle yemek paylaşmaz, onlarla yakın ilişkide bulunmazlar.
Kargalar cenaze töreni düzenlerler. Evet, yanlış duymadınız. İçlerinden biri öldüğünde ölünün etrafından toplanarak yas tutarlar. Bu yas tutma sırasında kendi aralarında iletişime geçerek ölümün nasıl gerçekleştiğini, buna neyin sebep olduğunu sorgularlar. Eğer fail bir kedi ya da insan ise intikam olma yoluna giderler. Daha önce de belirttiğimiz kargaların görüntü hafızası çok gelişmiştir. Eğer faili tespit ederlerse bu görüntüyü hafızalarında tutarlar ve onu her gördüklerinde gürültü çıkararak tehdit sinyalleri gönderirler. Eğer çevrenizde devamlı uçan ve yüksek ses ile bağıran bir karga görüyorsanız, biliniz ki orada intikam sinyalleri yayılıyordur.
Gözünüzde kargaların kötü bir canlı olduğu imajı doğmuş olabilir. Ancak bu canlının aslında gayet iyi yürekli ve minnettar bir tür olduğunu bilmelisiniz. Eğer bir kargayı beslerseniz size karşı minnetini, sevgisini muhakkak ki gösterir. Bunun içinde size birtakım hediyeler getirirler. Sizin için bu hediyelerin bir manası olmasa da onların dünyasında hayli değerlidir.
Kargalar özgürlüğe çok önem verirler. Duygusal fonksiyonlar özgürlükleriyle orantılıdır. Esaret altında tutulan bir karga mutsuz ve hüzünlüdür. Tıpkı bizler gibi kendilerini yalnız hissederler. Böylesi bir durum içinde bulunan kargalarda kendini aç bırakarak intihar edenler olmuştur.
Karga Türünün Beslenme Özellikleri
Kargalar, omnivor türünde beslenme yapısına sahiptirler. Yani hem ot hem de et yiyerek beslenme ihtiyaçlarını giderebilirler. Yemek ayırt etmezler. Bulabildikleri her şeyi tüketirler. Et, meyve, sebze, kuruyemiş, tahıl bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca avcı yapıya sahip olmaları nedeniyle kendi boyutlarından küçük olan türleri de avlayarak tükettikleri görülür.
Diğer yandan şehir hayatının doğal yaşam sınırlarını yok etmesiyle birlikte şehir adaptasyonuna geçen kargalar, buralarda genel olarak insan yiyecekleriyle beslenirler. İnsan yemekleri bulamadıkları durumlarda ise başka bir canlı tarafından avlanmış yaralı kuşların etrafında tıpkı akbaba gibi beklerler. Avın sahibi karnını doyurup oradan uzaklaştıktan sonra kalan leşi tüketirler. Kargalar avcı özellikleriyle bilinir. Fakat bu hayvanlar zekâsı sayesinde avlamak işlemine başvurmak yerine başkalarının avlarını çalma eğilimine sahiptirler. Çünkü çalmak, avlamaktan hep daha kolay bir iştir. Ayrıca hırsızlık konusunda yıllar içerisinde hayli ustalaşmıştır bu hayvanlar. Şehirlerdeki kedi ve köpeklerin avlarını kolaylıkla çalabilmektedirler.
Günümüzde hala çoğu dinde ve kültürde kargalar kutsal bir canlı olarak görülmeye devam ediyor. Sanatın her dalında ise ölümün habercisi teması olarak atıf yapılıyor. Tuhaf sesleri, ilginç görünümleri, efsaneler konu olmuş yaşantılarıyla kargalar, 200 yıl yaşamasalar da gelecekte hayvanlar aleminde farklı bir konumda olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Saçkıran Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı?