Kalitesiz Yumurta ile Hamile Kalınır mı?
Yazıda Neler Var?
Her kadının yumurta kalitesi farklılık gösterir. Kadınlarda her ay 1000’den fazla yumurta vücutta büyümeye çalışır. Ancak yumurtlamaya uygun kaliteli yumurta olarak 1 veya 2 tanesi kalır. Sağlıklı bir döllenme içinde bu kalan yumurtalara ihtiyaç vardır. Kalan yumurtalar da sağlıklı olamayabilir. Kalitesiz yumurta problemini çevresel ve biyolojik birçok neden tetikleyebilir.
Ancak aynı yaş gruplarında olan her kadının da yumurta kalitesi yüksek olacak diye de bir olgu ne yazık ki yoktur. Genellikle kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta sayısında azalma ve kalite düşüklüğü olur diye yaygın bir kanı vardır ama yapılan araştırmalar sonucunda bu tez çürütülmüştür. Kaliteli bir yumurtaya sahipseniz her yaşta gebe kalınabilir.
Gebe kalmada güçlük yaşıyor iseniz yumurtalarınızın sağlıklı olup olmadığını yapılacak testler ile öğrenebilirsiniz. Kalitesiz bir yumurta ile gebe kalabilmek kolay değildir. O nedenle döllenecek yumurtanın kaliteli olması önemlidir.
Birlikteliklerin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen gebe kalınamıyor ise mutlaka yumurtalık testleri yapılmalıdır. Bu testler sonucunda yumurtanın döllenmede yetersiz çıkması gebeliği de zora sokmaktadır. Hatta neredeyse imkânsız bir hâle getirmektedir. Kalitesiz yumurta teşhisi olan kadınlar ancak yumurta donasyonu ile gebe kalırlar. Ancak ülkemizde yumurta donasyonu ne yazık ki yasal değildir ve uygulanamaz. Ancak yurt dışında uygulanabilmektedir.
Kadınlarda Kalitesiz Yumurta Nasıl Önlenebilir?
Öncelikle gebe kalmaya karar veren anne adaylarının en az üç dört ay öncesinden aşağıda sıralayacağımız önlemleri alması gerekir. Bu tavsiyeler en azından fiziksel ve biyolojik olarak anne adaylarını hamileliğe hazırlayabilir. Yumurta kalitesini arttırmak için neler yapılabilir?
- Öncelikle stresten ve stresi bol ortamlardan uzak durmak gerekir. Birçok hastalığın altında yatan gizli neden strestir.
- Sporu yaşam şekli haline getirmek. En azından düzenli yürüyüşler yapmak. Spor kan akışını hızlandırdığı için üremeye katkı sağlar.
- Düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmek ve bunu uygulamak.
- Fazla kilonuz var ise fazla kilolardan kurtulmak.
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak.
- Günde en az 2 litre su tüketmek
- Gerekli görülen vitamin ve mineral takviyeleri
- Düzenli bir uyku düzeni
Tüm bu sıraladığımız faktörler hamile kalmaya karar vermeden yapmanız gerekenler arasında önerilebilir. Hamile kalmaya karar vermeden bir hekime muayene olup gerekli testleri de yatırmak bir ön hazırlık olacaktır.
Yapılacak testler sonucunda alınacak olumsuzluklar anne adaylarını strese sokarak mutsuz edebilir. Birçok anne adayı bu durumdan etkilenmektedir. Yaşanılan stres ile birlikte gebelikler daha da zor bir hâl alabilir. O nedenle en başında ümitsizliğe kapılmadan belirli adımları uygulayarak ilerlemek daha yararlı olacaktır. Günümüzde alternatif tedaviler ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Yumurtalıkların Çalışıp Çalışmadığı Nasıl Anlaşılabilir?
Anne olmaya karar veren her kadının aklına takılan birçok soru olabilir. Bunlardan bir tanesi de yumurtalıklarının sağlıklı olup olmadığıdır. Sağlıklı bir yumurtalığa sahip olduğunuzun bir kanıtı adet döngülerinizdir. Adetlerinizin hep aynı aralıklarda devam etmesi yumurtalıklarınızın düzenli çalıştığının bir göstergesidir. Normal sağlıklı bir kadın 28 günde bir adet görür. Adetlerinizde gecikmeler oluyor ya da iki hatta üç ayda bir adet görüyorsanız yumurtalıklarınıza baktırmanızda fayda olacaktır.
Adet dönemlerinizin yoğun kanamalı ya da az kanamalı olması gebe kalmanızı etkileyen bir durum değildir. Önemli olan adet döngülerinizdeki düzenliliktir. Yoğun ya da az kanamalı geçirenler için gebelik ile ilgili endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.
Bazı kadınlarda yumurtalık tembelliği de yumurtalıkların çalışmasını engelleyebiliyor ve bu da kalitesiz yumurta anlamına gelir. Bu tembellik nedeniyle adet düzensizlikleri başlıyor ve kişi 2-3 ayda bir adet görmeye başlıyor. Bu durum da ne yazık ki gebelik ihtimalini düşürebiliyor. Yumurtalık tembelliği de kendisini karın ağrıları ve kasık sancıları ile gösterebiliyor. Yumurtalık tembelliğinin atlatılabilmesi için mutlaka bir uzman kadın doğum uzmanından yardım almak gerekiyor. İhmal edilen yumurtalık tembellikleri ileride gebe kalmayı zorlaştırabiliyor.
Aynı zamanda yumurtalık kapasitenizi öğrenebilmek için de bir takım testler yapılmaktadır. AMH yani Anti Müllerian Hormon testi yumurta kapasitenizi öğrenebilmek için yapılan en geçerli testtir. AMH seviyesinin düşük olması düşük yumurta kalitesine işarettir. Bu testin yapılması için en az 6 ay çocuk yapmayı denemiş olmak gerekir. Ancak bu 6 aylık süreçte herhangi bir gebelik gözlenmemiş ise bu testin yapılması uygun görülür. Öncelikle 6 aylık süreçte normal yollar ile gebelik olması beklenir.
35 yaş üzeri kadınlarda yumurta kalitesinde düşüklük daha yüksek bir oran olduğu için bu test genellikle 35 yaş üstü kadınlarda daha çok tercih edilir. Bu testin sonuçlarına göre de uygun bir tedavi yöntemi uygulanabilir.
Yumurta Rezervini Arttırmak İçin Ne Yapmalı?
Yumurta rezervi düşük olan kadınların aldığı bazı önlemler arttırmada önemli bir rol oynayabilir. Alınabilecek hangi basit önlemler yumurta rezervinizin yükselmesini sağlar? Gelin yumurta rezervini arttırıcı faktörlere birlikte bir göz atalım.
Öncelikle sağlıksız yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekir. Su tüketimi sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Aynı zamanda vücudunuz için çok önemlidir. O nedenle günde en az 2 litre olmak üzere su tüketin. Egzersizler kan akışını hızlandıran en güzel aktivitelerdir. Düzenli yürüyüşler yapın. Yoga, plates gibi vücudunuzu rahatlatacak sporlar yapın. Böylece hem hormonlarınız harekete geçecek hem de vücudunuz direnç sağlayacaktır.
Folik asit kullanımı gebelik için çok önemlidir. Anne adayını gebeliğe hazırlar. Bebeğin anne karnında daha sağlıkla tutunmasını ve gelişmesini sağlar. O nedenle demir, B12 eksikliğiniz olup olmadığına gebeliğe karar vermeden önce mutlaka baktırın. Bunlar ile ilgili eksiklikleriniz varsa mutlaka takviye yaparak önleminizi alın.
Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin. Dengeli ve sağlıklı beslenme bu süreçte çok önemlidir. Taze meyve ve sebze tüketmeye çalışın. Protein ve mineral ağırlıklı besinlere ağırlık verin. Özellikle balık tüketimi çok yararlı olacaktır. Aşırı kilolu iseniz de mutlaka ideal bir kiloya gelmeye çalışın.
Zararlı alışkanlıklar alkol ve sigaradan uzak durun. Bunların yanı sıra kafein oranı yüksek kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimini de en aza indirin. Alkol ve sigara tüketiminin doğurganlık oranını düşürdüğü bir gerçektir.
Trans yağları tüketmeyin. Trans yağlar yerine zeytinyağı tüketmek çok daha faydalı olacaktır. Aynı zaman da baklagillerin tüketimini arttırabilir, bol lifli besinleri tercih edebilirsiniz. Hayvansal et tüketiminde bu süreçte kırmızı etten uzak durmak önemlidir.
Uyku düzensizlikleri yaşıyor iseniz mutlaka bir hekime danışın ve uyku saatlerinizi düzene alın. Uykusuz kalmak güne kalitesiz başlamanıza ve stres hormonu salgılanmasına yol açar. Yorgun hissettiğiniz de kısa aralıklı uyku molaları vererek vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Gece uykularınızın da kaliteli olması doğurganlığın yükselmesi için çok önemlidir. Gebe kalmayı düşünmeden önce uyku problemleriniz var ise mutlaka bir hekime danışarak tedavi olun.
Bu ve benzeri alınacak basit önlemler ile kendinizi gebeliğe hazırlayabilir. Düşük olan yumurta rezervinizi arttırabilirsiniz. Elbette ki bunlar vücudu hazırlamak için alınan önlemlerdir. Bunların yanı sıra uzman bir hekimle yol almak daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Hamilelikte Cinsel İlişki Zararlı mı?