Hibiskus Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Yazıda Neler Var?
Doğa her zaman en büyük şifa kaynağı olmaya devam ediyor… Pek çok faydası olan, pek çok hastalıktan koruyan bitkilerden bir tanesi de hibiskus bitkisidir. Şifa kaynağı olan hibiskus nedir, nasıl kullanılır? Hibikusun faydaları ve zararlar nelerdir yakından beraber bakalım, inceleyelim. Şifa kaynağı olan bitkiyi biraz daha yakından tanıyalım.
Hibiskus Nedir?
Hibiskus bitkisi; kafein içermeyen, C vitamini açısından zengin, dünyada kullanımı son derece yaygın olan, bilimsel adı Hibiscus Sabdariffa olan, göz alıcı rengi ile iç açan bir bitkidir. Pek çok yerde rahatlıkla karşımıza çıkabilen fakat varlığından, yararlarından bihaber olduğumuz bu güzel bitkinin halk arasında farklı isimleri de bulunmaktadır. Mekke gülü, amber çiçeği, hatmi çiçeği veya narçiçeği olarak da bilinmektedir. Ebegümecigiller familyasından bir bitki türü olan hibiskus rosella meyvesi olarak da bilinmekte, daha çok Jamaika, Meksika, Orta ve Güney Amerika ile Karayip Adaları’na özgü bir bitkidir.
İnsan vücuduna çokça faydası bulunan bir bitki olan hibiskus tansiyondan diz ağrılarına, kanser koruyucu özelliği gibi etkilerine kadar, bunların dışında renk verici yönü, yemeklerde kullanımı ile de ön plana çıkmaktadır. Beyaz, sarı, kırmızı, mor ve turuncu renklere sahip olan bitki dört on sekiz santim arası genişliğe sahip bir yapıdadır. 2-2,5 m uzunluğunda boya sahip bir çalı bitkisidir. Farklı kullanım alanlarına sahip olan bitki zencefille de karıştırılıp soğuk çay şeklinde de içilebilmektedir.
Hibiskus Nasıl Kullanılır?
Bir şifa deposu olan bitkilerin kullanım yöntemleri ve çeşitliliği de mühim bir konudur. Hangi bitkinin nerede kullanılacağı, hangi işlemlerden geçmesi gerektiği, neye faydası olup olmadığını bilmek de sağlığımız üzerinde öneme sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, hibiskus nasıl kullanılır, daha çok hangi alanlarda karşımıza çıkmaktadır, herkes tüketebilir mi bilinmesi gereken noktalardır. Şimdi hibiskusu hangi alanlarda ve nasıl kullanabiliriz yakından bakalım.
Dünya genelinde daha çok bitki çayı hâli ile kullanımı bilinen hibiskus, lif üretimi için kullanımıyla da bilinmektedir. İp, çuval kumaşı gibi ürünlerin üretiminde kullanılan hibiskus, bazı ülkelerde idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılırken, salatalarda, özellikle yeşil yapraklı sebze yemeklerinde, balık ve pirinç yemeklerinde baharat olarak da kullanılmaktadır. Reçel ve şurup olarak tüketilmekteyken elbette bitki çayı olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Su tutucu özelliği ile susuzluğu giderici yapısı nedeni ile özellikle çöl alanlarında, çöl ülkelerinde bu özelliğiyle de tüketilmektedir.
Özellikle kırmızı rengi ile göz boyayan hibiskusun bir diğer kullanım alanı da doğal renklendirici olmasıdır. Gıda boyası olarak kullanılabilen hibiskus pek çok kullanım alanı ve faydası ile doğanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini bir kere daha gözler önüne sermektedir.
Dünyanın dört bir yanında, geniş bir coğrafyada rahatlıkla ve bolca yetişebildiği için daha çok çay tüketimi ile bilinen hibiskus çayı için, yoğun hibiskus bitkisi, yaprağı kullanmak keskin tadından dolayı acı bir tat oluşturacaktır. En ideal tarif, bir su bardağı suya bir iki çay kaşığı kadar kuru hibiskus yaprağı eklenir ve on beş yirmi dakikalık bir demlenme süresi bulunmaktadır. Yirmi dakikalık demlemeden sonra tadı oldukça acılaşacaktır. Demlenme süresi sonrasında süzülerek içilmektedir. İçerisine ayrıca zencefil, tarçın, limon suyu, bal da eklenerek damak tadınıza göre farklı lezzetlerle tüketilebilmektedir. Aynı zamanda bir üç gün kadar buzdolabında da saklanabilen çay, soğuk çay olarak da rahatlıkla içilebilmektedir.
Hibiskusun Faydaları ve Zararları Nedir?
- Akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahip olan bitkinin aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici, destekleyici bir özelliği de bulunmaktadır.
- Bazı ülkelerde idrar söktürücü ve müshil görevi gören bitki sindirimi kolaylaştırmak için de kullanılmaktadır.
- Tansiyon dengeleyici, dizlerde sıvı kaybını önleyici, kolesterol düşürücü, şeker hastalarının ve diyet yapanlarının beslenmesinde kullanılırken antioksidan olarak kullanılabilmektedir.
- Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
- Hormonları dengeleyen, regl sancılarını ve kramplarını dindiren, hazımsızlığa iyi gelen, ödem ve şişkinliğe iyi gelen hibiskus aynı zamanda bir C vitamini deposudur.
- Diğer faydaları arasında ruhu dinginleştirmesi, Wilson hastalığında iyileştirici özelliği de bulunmaktadır.
Elbette doğadaki zenginlik her insan vücudunda aynı faydalı etkiyi gösterememektedir. Bu nedenle alerjik, hassaslık, belli başlı hastalıklar var ise bunlar göz önünde tutularak bu tarz bitkilerin çay olarak kullanılması, yemeklere katılması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hibiskus bitkisi düşük yapıcı etkisinden dolayı gebeler tarafından, emziren anneler tarafından, guatr hastalığı olan kişilerce kullanılmamalı, tansiyon ve kolesterol hastaları tarafından da doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Varisleri Gidermek İçin Evde Doğal 8 Bitkisel Tedavi Yöntemi