Yaşam

Hayatımızı Kolaylaştıran Buluşlar ve Hikayeleri

Evimizde ve ofisimizde günlük hayatımızı kolaylaştıracak bir çok teknolojik aletler tarih boyunca icat edilmektedir. Hayatımızı kolaylaştıran bu buluşların bazıları tesadüf eseri bazıları ise tasarlanarak çağımıza kadar gelmiş ve hayatımızın vazgeçilmezleri olmuşlardır. Her mevsimde içimizi ferahlatacak içeceklerimizi koyacağımız bir dolap, iştah kabartan pastaları yapmak için mikser, çamaşır, bulaşık ve tozları sihirli değnek gibi ortadan kaldıran makine, şık ve özenli gözükmek için kırışıklarını açılmış kıyafetler….

 

Hayatımızı kolaylaştıran buluşları ne zaman kim tarafından icat edildiğini biliyor muyuz? Peki bu teknolojik aletler olmasaydı hayatımız bu kadar kolay olur muydu?

 

Buzdolabı Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

Buzdolabı Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

Hayatımızı kolaylaştıran buluşların en başında yer alan buzdolabı gelmektedir. Buzdolabı her evin olmazsa olmazı ve başlıca ihtiyaçlarındandır. Buzdolabı buluşunun başlangıç hikayesi buz evinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Göl ve nehirlerden kesilen  buzlar, kazılmış derin çukurlara yerleştirip, yiyecekleri de bu çukura koyarak bozulmasına eski tarihlerde engel olmuşlardı.

1740 yılında İskoç bilim adamı William Cullen, sıvının bir gaza hızlı şekilde ısıtılmasının nasıl soğumayla sonuçlanabileceğini görerek ilk yapay soğutmayı icat etti.. 1802’deThomas Moore, süt ürünlerini soğutmak için bir buz kutusu tasarladı.  1830’larda Amerikalıların daha fazla şehir taşınması sebebiyle taze gıda talebi artmaya başlamıştı. Taze gıdaların, uzun mesafede soğutma ihtiyacı her geçen gün daha çok önem kazanıyordu. 1834 ‘te Amerikalı mucit Jacob Perkins, ilk çalışan buhar sıkıştırmalı soğutma sistemini tasarladı. Prototip sistemi sayesinde modern buzdolabının ilk adımı atmış oldu. 1840’ta ilk buz kutuları marangozlar tarafından yapıldı ve büyük buz bloklarının evlere teslimatı başladı. Teneke veya çinko ile kaplı yalıtımlı ahşap kutular, yiyecekleri soğutmak için buz blokları tutuyordu. Bir damlama kabı eriyen suyu toplar ve her gün bu suyun boşaltılması gerekiyordu. 1876’da Alman mühendis profesörü Carl Von Linde, sıvılaştırma gazının patentini alarak sıkılaştırılmış amonyaklı buzdolabını icat etti. 1913’te ise ilk elektrikli buzdolabı icat edilmiş oldu.

 

Çamaşır Makinesi İcadı

Çamaşır Makinesi İcadı

Atalarımız yıllarca dere kenarlarında yada çeşme başlarında kova ve tahta küreklerle çamaşırları yıkamıştır. Kirler yumuşasın diye önce kovalardaki suyun içinde bekletilir sonra çitileme yaparlardı. Beyaz çamaşırların renkleri sıcak suyla kar gibi beyaz olana kadar kaynatılırdı. Şimdilerde ise tek bir tuşa basıp çamaşırları yıkadığımız, hayatımızı kolaylaştıran makinelerimiz bulunmaktadır.

1782′ de Henry’nin altıgen bir çamaşır teknesini icat etmesiyle başladı bütün hikaye… Tahta merdaneler arasında kalan çamaşırları kol gücüyle döndürülerek yıkanmaktaydı. İnsan gücüyle tasarlanan bir icat olsa da elde yıkama yönteminden bir adım öndeydi. İş adamı Amerikalı Nathaniel Briggs “yıkanan çamaşırlar” adlı tasarımı yapmıştır ve çamaşır teknesine eklediği fırçalama tahtaları günümüzdeki makinelere ilham kaynağı olmuştur. 1858 ‘de Hamilton Smith,  ileri ve geri dönme sistemiyle çalışan çevirme kollu makine üretimi başlattı. Ayrıca makinelere Ford Motor Şirketinde geliştirilen küçük motorlar ekleyerek devrim niteliği taşıyan bir adım atmıştır. Böylelikle ilk elektrikli çamaşır makinesi icat edildi. Amerikalı Fisher, çamaşırların daha temiz olması için makineye metal tambur ekledi. 1930 yıllarında Maytag, Upton Makine Şirketleri bu tasarıda çamaşır makinelerini seri üretime geçildi. 1937’de ise otomatik çamaşır makinesinin icadı gerçekleşti. Günümüzde kullandığımız makineler ayarlandıktan sonra suyun sıcaklık derecesini, alacağı deterjan miktarını, sıkma devrini dahi kendisi ayarlamaktadır.

 

Bulaşık Makinesi İcadı

Bulaşık Makinesi İcadı

Hayatımızı kolaylaştıran buluşlardan biri olan bulaşık makinesinin mucidi bir kadındır. Amerikalı Josephine Cochrane evinde sürekli partiler veren zengin bir kadındı. Parti sonrasında çıkan bulaşıkları yıkamak için hizmetçileri vardı. Bulaşıkları yıkayan hizmetçiler çok fazlasıyla tabak kırıyorlardı. Yemek takımlarına önem veren Cochrane, bu durumdan rahatsızdı. Cochrane, ilk olarak tabakların boyutunu ölçerek işe başladı. Bölmeleri bardak, fincan ve çay tabaklarının uyacağı şekilde tasarladı. Bakır kazan içerisinde motor, sıcak sabunlu suyu kazanın dibinden yukarıya fışkırtırken, tekerleği döndürüyordu.

İcadını gören arkadaşına bulaşık makinesi yapan Cochrane, icadına kendi ismini verdi. Dilden dile dolaşan bu icadı, en başta otel ve restoranlar olmak üzere almak isteyenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Bunun en büyük sebebi ise sıcak suyun olmamasıydı. 1886’da Shelbyville, İllinois’ta ilk pratik bulaşık makinesini yapan Josephine Cochrane’e patenti ise Joel Houghton almıştır. Bu icadın tüm ülkelere tanıtılması ise Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarı’nda olmuştur

 

Elektrikli Süpürge Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

Elektrikli Süpürge Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

1901 yılında bulunan elektrikli süpürge tam olarak, bir at arabasının taşıyacağı büyüklükteydi. Hubert Cecil Booth vagonların arasında gezerken, vagonların nasıl temizlendiğini gördü. Booth, temizlenme şeklinin yanlış olduğunu düşündü. Çünkü vagonları, sıkılaştırılmış hava ile çalışan makineler ile temizliyorlardı. Bu makine havayı yukarı üflüyordu. Fakat tozlar yeniden koltukların üzerine iniyordu. Booth makinelerin tozları emmesi gerektiğinin orada anlamıştı.

Bu fikri çevresine söyleyip onay göremeyen Booth, denemeler yapmaya başlamıştı. Koltuğun üzerine bir mendili bir torba şeklinde serdi. Ağzını beze dayayarak koltuğun üzerindeki tozları içine çekmeye çalıştı. Mendili eline aldığında biriken tozları gördü. Bu denemesinin üzerine vakumlayarak süpürge yapabileceğine kanaat getirdi. Bunun üzerine Vacuum Cleaner Co. ltd adlı şirketin adı altında emici süpürgeyi icat edip, ilk broşürleri bastırdı. Fakat bir sorun vardı: o yıllarda her evde elektrik yoktu ve süpürgenin fiyatı çok pahalıydı. Booth, bununda bir çözümünü buldu ve evlere temizlik servisine gitmeyi akıl etti. Dört tekerlekli bir at arabası üzerinde akaryakıt veya elektrikle çalışan bir pompa yerleştirdi. Pompaya takılan hortum 230 metre uzunluğundaydı ve çok sesliydi.

1902’deİngiltere Kralı IIV. Edward’ın taç giyme töreninde diz çökeceği halının çok tozlu olduğunu gördü. Daha önce duyduğu temizlik servisinin bu işi çözebileceğini düşündü. Booth, dev elektrikli süpürgesi ile kralın halısını başarıyla temizledi. Kral bu temizliği çok beğendi ve Booth ilk siparişini kraldan almıştı.

Kralın siparişi sonrasında ülkenin soyluları da sipariş vermeye başladı. Fakat temizlikten çok gösteri gibi görünen bu icada Booth, şeffaf bir hortum takarak içine çekilen pislikleri göstermeye başlayarak meraklı bakışları üzerine çekmekte başarılı oldu. 1908 yılında Murray Spangler daha hafif bir elektrikli süpürge icat ederek patentini aldı ve mali gücü olmadığından dolayı William Hoover’in şirketi tarafından üretilmeye başlandı.

 

Elektrikli Ütü Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

Elektrikli Ütü Çalışma Prensibi ve İcadının Hikayesi

Geçmişte kırışıkları açmak için mermer, cam ve taş gibi malzemeler kullanılmıştır. Taşları ısıtıp giysilerin üzerine gezdirilmesi, ütünün bulunmasında önemli rol oynamıştır. Ocaklarda ısıtılarak kullanılan ütüler zamanla yerini, kor veya kömürü içine koyduğumuz ütülere bırakmıştır.

Henry W. Seely, ütünün taban kısmını ısıtmak için elektrik kullanımı gerçekleştirdi. Ütü iki karbon tabaka arasına kalan elektrik arkı sayesinde ısınmaya başladı. Hayatımızı kolaylaştıran buluşların içerinde bulunan ütünün icadından sonra çeşitlendirilerek buharlı kazanlı ve kablosuz gibi bir çok çeşidi de üretilmiştir.

 

Mikser Nasıl İcat Edildi?

Mikser Nasıl İcat Edildi

 

Pasta yapımında ilk akla gelen mikserin hikayesi de akla gelenden farksız… Bir fırında çırpma teli kullanarak hamur yapmanın zaman alıcı olduğunu düşünen Johnson, elektrikli bir karıştırıcı icat etmeyi düşündü. Mikserin büyüklüğü ve maliyetini esas alarak gıda işletmelerinde kullanmayı hedefledi. Ev kullanımı için de uygun olan mikser 1919’da hayatımıza girdi. İlk zamanlarda metal yapılmış sabit bir mikser olarak karşımıza çıksa da, 1952 den itibaren plastik ve taşınabilir hale getirilmiştir. Zamanla farklı formatlarda üretilerek çeşitli markalar tarafından üretilerek günümüzde kullanılmaya devam edilmektedir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:En İyi Yaz Parfümleri (For Women)

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu