Hamile Kalmak İçin Hangi Besinler Faydalıdır?
Yazıda Neler Var?
Hamile Kalmak İçin Hangi Besinler Faydalıdır?
Günlük koşuşturmalar hızla değişirken gün içinde tüketilen besinler, vücuda alınan vitamin ve mineral de değişiyor. Yeterli miktarda alınmayan bazı besin değerleri kadınlarda doğurganlığı düşürüyor. Hamile kalmak isteyen kadınların doğurganlığı ve yumurtaların döllenmesini arttıran vitaminleri düzenli kullanması tavsiye ediliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde kadınlarda doğurganlığın arttığı görülüyor. Düzensiz beslenme, sağlıksız beslenme ve fazla kilolar nedeniyle kadınlarda doğurganlık azalıyor. Hamileliğe faydalı besinler ise sağlıklı hamileliğe başlamak isteyen kadınlar tarafından merak ediliyor.
Hamilelik İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?
Değişen beslenme düzeni nedeniyle insan vücudunda da bazı değişiklikler görülüyor. Gün içinde tüketilen besinler, besinlerden alınan vitamin ve mineraller vücudun ihtiyacını karşılamaya yetmeyebiliyor. Bu gibi durumlarda ise kadınlarda sağlıklı gebelik başlangıcı zor olabiliyor. İçeriğinde bulunan değerler sayesinde bazı besinler hamileliğe fayda sağlıyor. Hamileliğe faydalı besinler:
- Meyve ve sebze
- Deniz ürünleri
- Protein
- Süt ürünleri
Antioksidan bakımından zengin olan meyve aynı zamanda üreme sağlığının bankası gibi değerlendirilir. Tüketilen meyveler kadınlarda yumurta kalitesini arttırır. Taze ve mümkünse doğal meyveleri tüketmek önemlidir. Kadınlar hamilelik öncesinde günde 3 porsiyon portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini içeren meyveler tüketebilir. Kadınlar vücutta östrojen hormonunun sentezlenmesi için günde 2 porsiyon sebze tüketmelidir. Anne olmak isteyen kadınlar A vitamini bakımından zengin besinleri tüketmelidir. Karnabahar, brokoli ve lahana tüketimi dengeli olarak arttırılabilir. Vitamin ve mineral deposu olan balık, hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından düzenli olarak tüketilmelidir. Haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilen yağlı balıklar:
- Uskumru
- Hamsi
- Sardalya
- Somon
- Alabalık
Vücutta çinko eksikliği olduğunda hamilelik oranında azalma görülür. Çinko eksikliğinin giderilmesi için düzenli olarak istiridye tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hamilelik öncesinde kadınlar protein tüketimini arttırmalıdır. Et ürünleri, baklagiller ve yumurta yüksek protein içerir. Aynı zamanda süt, peynir ve yoğurt tüketimi de kadınlar için önemlidir. Taze ve doğal besinler tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte Folik Asit Önemi
Folik asit denildiğinde akla ilk gelen hamileliktir. Dünya genelinde hamile kadınlar folik asit desteği alır. Alınan folik asit bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Uzmanlar folik asit kullanımının hamilelik öncesinde de önemli olduğunu vurgulamaktadır. Fakat günümüzde plansız hamilelik fazla olduğu için hamilelik öncesinde folik asit kullanımı pek yaygın değildir. Hamilelik düşünen kadınlara hamilelik öncesinde folik asit takviyesi tavsiye edilmektedir. Kadınlar ihtiyacı olan folik asidi besinlerle de alabilir. Sağlıklı bir hamilelik dönemine başlamak isteyen kadınlar aşağıdaki besinleri tüketerek folik asit alabilir.
- Portakal, greyfurt ve mandalina
- Fasulye, mercimek ve bezelye
- Karaciğer
- Balık
- Yumurta
- Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği
- Fındık
- Badem
- Susam
- Keten tohumu
- Ispanak, marul, avokado
Yukarıda yer alan besinler yüksek folik asit içeren besinlerdir. Hamileliğe faydalı besinler arasında yer alan bu besinler hem hamilelik öncesinde hem de hamilelik boyunca düzenli ve dengeli tüketilmelidir. Besinler her ne kadar faydalı olsa da gereğinden fazla tüketilmemelidir.