Gaz Problemi İçin Çözüm Yolları
Yazıda Neler Var?
Besinlerin sindirimi, üşütme veya aşırı hava yutma sonucunda vücutta gaz birikir. Vücut biriken gazı atamamaya başladığında da gaz sancısı oluşur. Özellikle hareketsiz kaldığımız dönemlerde, tükettiğimiz yiyeceklerin sindirilemediği zamanlarda, yavaş yemek yeme alışkanlığı olmayan kimselerde, üşütme, hava yutma gibi sebeplerden ötürü gaz problemi şikâyeti oluşabilir.
Sadece yetişkinlerde gaz problemi olmaz. Neredeyse tüm yaş grubunun karşı karşıya kaldığı bir sağlık problemidir. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde oldukça fazla rastlanır. Bebeklerin sindirim sistemi henüz gelişmediği için sık süt tüketiminden dolayı yediklerini sindiremeyebilirler. Bunun sonucunda da gaz çıkarmaları zorlaşır. Bu gibi durumlarda sancı hâli artar ve tahammül edilemez duruma gelir. Özellikle de ek gıdaya başladıkları dönemlerde vücudun yeni yiyecekler tanımasıyla gaz problemlerine sıkça rastlanabilir.
Vücutta oluşan gaz sancıları biriken gaz miktarına göre değişir. Gazı atamadığınız durumlarda bu sancılar şiddetlenerek artar. Ve günlük yaşamınızı etkiler. Bitkisel birçok ürünün gaz problemlerine iyi geldiği denenmiş birer gerçektir. Hemen hemen herkesin sıkça yaşadığı gaz problemine ne iyi gelir?
- En etkili çözümlerden birisi tabii ki egzersizdir. Bebeklerde sıkça uyguladığımız gibi bacakları karnımıza doğru iterek egzersiz yapmak en faydalı yöntemlerden birisidir.
- Denenmiş en iyi yöntemlerden birisi de taze zencefil çiğnemektir. Ayrıca yaygın olarak tüketilen zencefil çayları da gaz problemi için etkili birer formüldür.
- Diğer bir etkili bitkisel yöntem de kimyondur. Belki de gaz sancısı denilince ilk akla gelenlerden birisidir. İçeceğinize bir miktar karıştırılarak tüketilmesi gaz problemini rahatlatacaktır.
- Özellikle çocuklarda gaz probleminde ilk aklımıza gelen rezene tohumudur. Rezene çayları hem anne hem bebek için gaz oluşumuna iyi gelir.
- Büyüklerimizin sıkça uyguladığı yöntemlerden birisi de gaz problemlerini hafifleten karbonattır. Ilık suya bir miktar karıştıracağınız karbonat ile gaz problemlerinize çözüm bulabilirsiniz.
- Sancı çektiğimiz bölgeye uyguladığımız sıcak su torbası ile de gaz problemi hafifletilebilir.
Bazı gaz sancıları artarak şiddetlenir. Böyle durumlarda kişi apandisit sorunu yaşadığını hatta kalp krizi geçirdiğini bile düşünebilir. Hafif atlatılan gaz problemleri gibi şiddetli boyutlara oluşan sancılar dikkate alınmalı ve uzun süreli devam ediyorsa bir hekime danışılmalıdır.
Gaz Sıkışması Neden Olur?
Gaz probleminin temelinde birçok neden olabilir. En yaygın nedenleri nelerdir diye sıralayacak olursak; uzun süre vücudun hareketsiz kalması ilk sebeplerden birisidir. Sürekli masa başı işleri yapanlarda sıkça görülen bir durumdur. O nedenle uzun süreli hareketsiz kalmamalı belirli aralıklarla da olsa egzersiz yapılmalıdır.
Her yiyeceği her sindirim sistemi sindiremeyebilir. Sindirilemeyen besinler vücutta gaz oluşmasına sebep olabilir. Sindiremedikçe de gaz sancılarını tetikler. Böyle durumlarda gaz yapabilecek besinlere ara vermek uzun aralıklarla tüketmek de fayda vardır.
Ayakların uzun süre soğuğa maruz kalması da üşütmeye bağlı olarak gaz problemleri yaşamanıza sebep olur. Yeni doğum yapan, emziren annelere özellikle ayaklarını sıcak tutması istenir. Çünkü annede oluşan gaz bebeğe de geçtiği için ayakları sıcak tutmak önemlidir.
Aşırı miktarda gazlı içecekler, süt, bakliyat türü besinler tüketmek de tetikleyen faktörlerden bazılarıdır. Gaz yapan besinlerin yanı sıra lifli besinleri de dikkatli tüketmek gerekir.
Soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarı da uzun süre kalmak da hava yutmamıza sebep olur. Soğuk havalarda daha hızlı nefes alıp verme ihtiyacı duyarız. Böylece daha sık hava yutarız. Bu da bağırsaklarda gaz birikimine yol açar ve sancılı gaz sancılarına neden olabilir.
Yemek alışkanlıklarınıza da dikkat etmek de fayda vardır. Düzensiz beslenme durumlarında, yemekleri hızlı ve çiğnemeden tükettiğimiz zamanlarda da ciddi gaz problemleri yaşanabilir. O nedenle yemeklerimizi küçük lokmalar hâlinde ve iyice çiğneyerek tüketmeliyiz. Tüm bunların yanında aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tüketimi de mideye zarar vereceği için kararlı miktarda tüketmekte fayda vardır.
Son olarak dikkat etmemiz gereken bir nokta da aldığımız besinlerin son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmektir. Son kullanma tarihi geçmiş ambalajlı gıdalar da sindirim sisteminin sindiremediği besinler sınıfındandır.
Gaz İçin Kekik Yararlı mı?
Kekiğin faydaları saymakla bitmez. Yüksek tansiyon hastalarının da sıkça tükettiği kekik bunun yanı sıra rengl sancılarına, gaz problemlerine, üst solunum yolu hastalıklarına, ateşin düşürülmesine vs. birçok rahatsızlığa fayda sağlar.
Özellikle organik olarak hazırlanan ev yapımı doğal kekik suları uzun süreli gaz problemi yaşayanların tükettiği bir numaralı besindir. Suyu tüketilebileceği gibi kekik çayları da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitkisel içerikli kekik çayları sayesinde midedeki şişkinlik giderilir. Gaz problemi yaratan besinlerin kolayca sindirilmesi sağlanır. Çok sık aralıklarla gaz problemleri ile karşı karşıya kalıyorsanız belirli aralıklarla düzenli olarak tüketilmesi durumunda gaz oluşumunu engeller.
Çok faydalı bitkisel bir ürün olan kekik günlük olarak gaz problemi yaşamadığınız dönemlerde bile tüketilebilir. Gaz problemi dışında vücuda çok faydalı olan bir besin türüdür. Sağlıklı bir yaşam için belli aralıklarla tüketilmesinde fayda vardır.
Kısacası sürekli hâle gelen gaz problemleriniz için kekik çok yararlıdır.
Bebeklerde Gaz Problemi
Bebeklerde gaz problemi hem annenin hem de bebeklerin yaşam kalitesini etkiler. Sancı çeken bebeklerde gaz problemine bağlı ağlama nöbetleri sık sık görülür. Bu durum da uyku sorunlarını beraberinde getirir. Sancı çeken bebek sık sık uyanır. Gece uyku kalitesi düşer. Gaz sancısı çeken bebeğin bazı belirtileri yaşayacağı sancının habercisidir. Gaz sancısı çeken bebek huysuzlanır, bacaklarını sürekli karnına çekme ihtiyacı duyar, bir yerine bir şey olmuş gibi sık sık ağlama nöbetlerine girer. Bu gibi durumlarda aileler gaz sancısı çektiğini anlamayabilir ve bu tip sorunlarda sık sık doktora başvurabilirler.
Ancak altında yatan neden çoğunlukla gaz sancısıdır. Anne sütü alan bebeklerde ve mama ile beslenen bebeklerde de görülebilir. Biberon ile beslendikleri için sık sık emerken midelerine hava dolar. Küçücük bir üşütme durumunda bile bebeklerde gaz sancıları yaşanabilir. Gaz problemi ilk haftalardan itibaren olabileceği gibi katı gıda veya mama başlangıcı dönemlerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu geçiş dönemlerinde endişe etmemek gerekir. Belirli bir yeme alışkanlığı oluşmaya başladığında bu şikâyetler zamanla azalacaktır.
Bebeklerin gaz problemini arttıran en önemli sebeplerden bir tanesi de çok sık emmelerinden kaynaklanan hava yutma durumudur. Sadece biberon ile beslenmede değil anneden emme durumlarında da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle emzirirken bebeğin çok fazla hava yutmamasına dikkat edilmelidir. Bebeği anne sütü ya da mama ile besledikten sonra mutlaka gazı çıkarılmalıdır. Gaz çıkarılmadığı zamanlarda gece boyunca bebekte uykusuzluk problemleri görülebilir.
Annenin tükettiği besinlere özellikle dikkat etmesi gerekir. Çünkü anne sütü ile birlikte gaz bebeğe de geçmektedir. Bu süreçte gazlı besinlerden uzak durmakta fayda vardır. Rezene çayı ile gaz problemi bir nebze olsun rahatlatılabilir. Ilık bir banyo ve karnına bebek yağı ile uygulayacağınız masaj da bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır.
Bu tip belirtilerin yaşandığı durumlarda soğukkanlı olmalı hemen paniğe kapılmadan ev de rahatlatılabilecek yöntemlerle bebeğin sakinleştirilmesi sağlanmalıdır. Ama geçmeyen ve sürekli tekrarlayan gaz problemi için bir hekime danışmakta fayda vardır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: B12 Eksikliği Belirtileri, B12’nin Faydaları ve Bulunduğu Besinler