Sağlık

Furacin Merhem Nedir, Ne İçin Kullanılır? Furacin Merhem Kullanma Talimatı ve Fiyatı

Cilt yüzeyinde oluşan yaralanmalar, cerrahi izler ve diğer nedenlerle meydana gelmiş olan lekelerin giderilmesi oldukça uzun ve sancılı bir sürece mal olabilir. Bu dönemde hem yaralarımızın iyileşme süreci canımızı yakabilir hem de estetik açıdan kendimizi iyi hissedemeyebiliriz. Bu durum bizlerin kıyafet seçimlerine kadar etki eder. Kamufle edebilecek parçalarla kombin yapmaya çalışırız. Hele ki bu yara izleri yüzümüzde ise durum çok daha can sıkıcıdır. Bu yazımızda sizlerle, tüm bu problemlere çözüm olabilecek Furacin Merhem hakkında detaylandırılmış bilgiler paylaşacağız. 

Furacin Merhem Nedir? 

Zentiva Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ruhsatına sahip olan Furacin, 56 g alüminyum tüp ambalajlar halinde eczanelerde satılmaktadır. Haricen kullanım için uygun olan merhemin etken maddesi; nitrofurazon’dur. Yardımcı madde olarak da; polietilen glikol 1000, polietilen glikol 300 ve polietilen glikol 4000 içerir. 

Furacin’in antiseptik ilaçlar sınıfında yer almaktadır.  

Furacin Merhem Ne İçin Kullanılır? 

Dermatoz olarak adlandırılan ve pek çok deri hastalığını da içerisine alan, mikroorganizmalarla birlikte alerjik reaksiyonların yol açtığı deri hastalıklarında etkindir. 

Cerrahi yaralar üzerinde enfeksiyon türemesini önler. 

İçerisinde irin barındıran ve enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan deri döküntülerinin tedavi edilmesinde kullanılır. Bu kabarcıklar çoğu zaman sivilceyi de andırabilir. 

Birinci ve ikinci derece yanıkların iyileştirilmesinde rol oynar. 

Kesik ya da travma sonucunda oluşan yaraların iyileştirilmesinde ve ayrıca iltihap kapmasının önlenmesinde etkinlik gösterir.  

Yine çoğu zaman enfeksiyon nedeniyle meydana gelen dış kulak iltihabının tedavisinde endikasyon sağlar.  

Furacin Merhem Ne İşe Yarar? 

Antiseptik nitelikli bir ilaç olan  Furacin, hasar görmüş olan cilt yüzeyinin onarılmasında, yenilenmesinde, deri değiştirmesinde ve en çok da mikroorganizmaların üremesine engel olarak, enfeksiyon kapmasının önlenmesinde görev alarak, yaraların korunmasında ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasında kullanılır. 

Furacin Merhem Nasıl Kullanılır? 

Doktorunuz reçete etmedikçe bilinçsizce ilaç kullanımından kaçınınız. Furacin kullanmak için de mutlaka doktorunuzun fikrini alın. Çünkü ilacın kullanım sıklığı ve uygulama metodu yaranızın cinsine ve derinliğine göre değişkenlik gösterecektir.  

Günde bir kez ya da birkaç günde bir olarak uygulanabilecek olan merhemi, enfeksiyon gözlemlenen bölgede iyileşme eğilimi meydana gelene dek kullanın. Bu süre yaklaşık olarak 7 ila 10 gün arasındadır.  

Uygulamadan önce ellerinizin steril olmasına özen göstermeniz ve eldiven kullanmanız önerilir. 

Lezyonların mevcudiyet gösterdiği bölgeye ince bir katman halinde tatbik edilebilir. Bu aşamada bir spatül kullanabilir ya da gazlı beze yayıp, ardından da cilt yüzeyine sarabilirsiniz. Geniş alanlarda meydana gelmiş olan yanıklarda gazlı bezle uygulanması tavsiye edilir. 

Cerrahi yaralarda kullanılırken, bölgenin vazelin sürülmüş gazlı bez ile kapatılması; yapılan pansumanın yapışmasının önüne geçer ve böylelikle 5-6 gün boyunca pansumanın açılmasına gerek duyulmadan iyileşmeye bırakılabilir. Pansumanı açarken serum fizyolojik kullanmanız halinde pansuman çok daha kolay ve acısız şekilde açılacaktır.  

Not: Furacin, böbrek yetmezliği durumlarında oldukça dikkatli kullanılmalı ve bu durum mutlaka doktora bildirilmelidir. Bileşeninde yer alan polietilen glikol maddesi, yoğun ve hızlı bir şekilde emilerek böbrek yetmezliğinizde tetikleyici etki yaratabilir. 

Furacin Merhem Hamilelikte Kullanılır mı? 

Hamilelik döneminde kullanılan her ilaç, risk potansiyeline sahiptir. Bu nedenle hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa mutlaka ilaçların kullanımı hakkında mutlaka doktorunuzla kontak kurunuz. Bununla beraber, ilacın gebelik kategorisi C’dir. 

Bu kategoride yer alan ilaçların klinik ortamlarda gerçekleştirilen hayvan üreme çalışmalarında olumsuz etkiler tespit edilmiş olup, insanlar üzerinde yeterli düzeyde çalışmanın mevcut olmaması nedeniyle netlik barındıran sonuçlar ortaya konulamamıştır. Bu nedenle ancak hekiminizin risk ve yararları değerlendirmesiyle ilacın kullanımına karar verilebilir.  

Furacin Merhem Emzirirken Kullanılır mı? 

Emzirme döneminde ilacın kullanımı tavsiye edilmez. Özellikle meme ucu bölgesinde kesinlikle Furacin’i kullanmayınız. Yine de doktorunuz gerek gördüğünde, diğer bölgelerde kullanmanıza onay verebilir. Bunun dışında kontrolsüz bir şekilde kullanmaktan kesinlikle kaçının. 

Furacin Merhem Çocuklarda Kullanılır mı? 

Çocuklarda kullanılabilir. Fakat dozajını ve kullanım sıklığını ancak hekiminiz belirleyebilir. Aksi halde beklenmedik etkilerin ortaya çıkması olasıdır. 

Furacin Merhem Yan Etkiler 

İlaçların içerisindeki etken maddeler, farkında olmadığınız alerjilerinizin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum Furacin’in içerisinde bulunan etken madde için de geçerlidir ve alerji kaynaklı olarak reaksiyon gözlemlenmesi halinde merhemin kullanımına son vererek en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Prospektüste belirtilen yan etkiler ise şu şekilde açıklanmıştır: 

  • Cilt yüzeyinde döküntüler 
  • Kaşıntı 
  • Lokal olarak gözlemlenen ödem 
  • Egzama türlerinden biri olan kontakt dermatit  
  • Süperenfeksiyon; bir enfeksiyon çeşidi ile mücadele etmek ve üremesini önlemek için kullanılan tedavi metodunun, farklı türde bir enfeksiyon oluşumuna neden olması 

Furacin Merhem Fiyatı 

Normal reçete ile temin edilen ve aynı zamanda da SGK geri ödeme kapsamında bulunan merhem, eczaneler üzerinden 10.74 TL fiyatı üzerinden satın alınabilir.  

Furacin Merhem Muadilleri 

İlacı temin ederken stok problemleri yaşamakta iseniz aşağıda listelemiş olduğumuz, aynı etken maddeyi içeren eşdeğer ilaçları kullanarak da tedavinizi sürdürebilirsiniz. 

  • Furacept Merhem 
  • Furaderm Pomad 
  • Nitrocin Merhem 

Furacin Merhem Kullananlar 

User 1: Reçetesiz alınabilen ve çok da uygun fiyatlı bir krem olmasından dolayı hakkında bir sürü şehir efsanesi olan krem. Yorumların çoğunu cidden dehşetle okudum. İlaçların mutlaka reçetesini okuyun arkadaşlar. Biri saçma sapan bir yerinde kullanır ona bir şey olmaz ama sizde ne gibi bir tepkimeye yol açacağını bilemezsiniz. Geciktirici olarak falan sakın kullanmayın. Yukarıda zaten detaylıca anlatılmış neye iyi gelip gelmeyeceği. 

User 2: Ameliyat sonrasında kullandığım ve tekrarlayan enfeksiyondan beni kurtaran bir kremdi. Herhangi bir yan etkiyle de karşılaşmadım.  

User 3: Mantarla iltihap farklı şeylermiş. Öyle her cilt yarası için kullanılmıyormuş, öğrenmiş olduk. Doktora gitmek zor falan ama yine de sormadan etmeden kullanmamak gerekiyormuş. 

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Erkekler Neden Sarhoşken Mesaj Atar?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu