Sağlık

Evi Havalandırmak Sandığınızdan Çok Daha Önemli!

Özellikle son zamanlarda, evi havalandırmanın önemini hepimiz tahmin edebiliyoruz. Bir yandan virüs ile savaşırken bir yandan soğuk kış günlerinde evimizi doğru bir şekilde havalandırmanın yollarını merak ediyoruz. Havalar kötüyken, pencereyi bir kaç dakikalığına dahi açmak bizim için çok zor olabiliyor. Fakat, evimizdeki havayı ne kadar tazelersek; kış soğuklarına da bir kadar hazırlıklı olacağız. Bununla beraber, evimizi havalandırmak virüslerden bizi koruyacak ve solunum yolu rahatsızlıklarının önünü kapatacak. Ara ara “unutmuşum” diyerek geçiştirsek de; sağlığımız ihmal edilmeyecek kadar değerli. Peki, evi havalandırmak neden önemlidir? Gelin detaylı inceleyelim.

 

Evi Havalandırmanın Önemi

Kış aylarında sürekli kapalı tuttuğumuz pencere ve kapılarımız, bahar aylarında evimizde biriken polenler, yaz aylarında oluşan nem ve sıcaklık evimizde meydana gelen alerjen canlıların barınmasına neden olur. Özellikle, yaz aylarında oluşan nem ile beraber evimizde küf ve mantarlar oluşabilir. Küf ve mantarın ise neden olduğu onlarca hastalık vardır. Bahar aylarında, eve hapsettiğimiz polenler de solunum yolu hastalıklarının en büyük nedenlerindendir. Solunum yoluna evin içerisinde biriken toz da neden olabilir. Bunların dışında, hava akışı olmayan bir evde yaşamak kişiyi depresyona dahi sürükleyebilir. Kişi, kendini dinç hissetmez. Bitkin ve halsiz bir hal içerisine girebilir. Tüm bunlarla beraber, koronavirüsün bu tip ortamlarda daha çok yaşayacağını da göz önüne alırsak; evi doğru bir şekilde havalandırmak hayati bir önem taşır. Evimizi, kışın soğuklarını da bahane ederek bu günlerde ihmal ediyor olabiliriz. Fakat, belirli yöntemler ve disiplinle bu durumla başa çıkmak mümkün. Belirli aralıklarla yapacağımız evi havalandırma işlemleri yeterli olacaktır. Gelin, beraber evi doğru bir şekilde nasıl havalandıracağımıza bakalım.

 

Ev Nasıl Havalandırılır?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; evi havalandırmak için sadece pencereleri açmak yeterli değildir. Evinize taze bir havayı bu şekilde katamazsınız. Elektrikli süpürgeyle evinizin her köşesini detaylı bir şekilde süpürmekle başlayabilirsiniz. Bu sayede içeride biriken tozları bulundukları yerden kaldıracaksınız.

Ardından, temiz havanın evinize girdiğine emin olmak için stoperlerden faydalanabilirsiniz. Evdeki tüm kapılarınızı açıp; kapılara stoperler koyabilirsiniz. Pencerelerin önündeki perdeleri kaldırmanız da tüm havanın içeriye girmesine yardımcı olacaktır.

Evin en havasız noktaları için mutfak ve banyolar diyebiliriz. Özellikle, mutfakta pişen yemek ve onunla beraber oluşan kokular daha detaylı bir havalandırma gerektirebilir. Bu konuda, aspiratör veya davlumbazdan yardım alabilirsiniz. Bu iki üründen tekini mutfağa yerleştirerek kötü kokuları uzaklaştırabilirsiniz. Fakat, yine de her yemekten sonra mutfağınızı havalandırmalısınız. Banyolarda ise, sıklıkla rutubet ile karşılaşabiliriz. Bunun nedeni; sıcak suyun küçük alanda buharlaşması ve yüzeye temas etmesidir. Bu buhar, açılan her kapı ile evin öteki noktalarına da nüfuz edecektir. Solunum rahatsızlığı oluşmasını engellemek için menfezi açık tutmalısınız. Belirli aralıklarla banyoyu da havalandırmanız gerekecektir.

 

Evinizi havalandırmak için cihazlardan da destek alabilirsiniz. Seçeceğiniz cihazlar ile evinizdeki nem oranını dengelemek çok basit olacak. Hava temizleme özellikli klimalarla; evinizin havasını temizleyebilirsiniz. Elektrikli banyo fanları banyonuz için ideal iken; havalandırma fanlarını da mutfağınızda özellikle kış aylarında pencereyi açmaktan çekiniyorsanız kullanabilirsiniz.

Evinizi bitkilerin yardımıyla da havalandırabileceğinizi biliyor muydunuz? Özellikle, kış aylarında kapatılan kapı ve pencerelerin yerini bitkiler kolaylıkla alabilir. Her ne kadar etkileri, açık bir pencere kadar olmasa da eve kattıkları güzel bir atmosfer ile beraber sağlığınıza da katkıları olacaktır. Evin havasını temizleyen bu bitkilerden bazıları; barış çiçeği, mücevher çiçeği, aloe vera, kurdele çiçeği, lavanta, kasımpatı, dracaena, bambu palmiyesidir.

 

Ev Ne Kadar Süre Havalandırılmalı?

Bu soru özellikle kış aylarında sıklıkla soruluyor. Dışarısı soğukken pencereyi açmak zor olabilir. Fakat belirli aralıklar bu işlemi yapmak sizi oldukça rahatlatacaktır. Soğuk kış aylarında iki saatte bir, 15 dakika pencerenizi açık tutmak yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise; bu sayı iki saatte bir, 30 dakika olarak artacaktır. Eğer, tüm gün evde değilseniz ve bu saatleri takip edemiyorsanız sabah kalktığınızda yazları 30 dakika, kışın ise 5 dakika pencereyi açık tutmanız yeterli olacaktır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Bronzer Nedir? Bronzer Nasıl Kullanılır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu