Sağlık

Endoskopi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer? Endoskopi Sırasında Hasta Uyutulur mu?

Endoskopi, ucunda ışık kaynağı ve kamerası bulunan bir tüp ile sindirim sistemi bölümlerinin incelenmesi işlemine verilen addır. Endoskopi işleminin cerrahi olduğu düşünülerek hastalarda çekingenlik yaratabilir. Ancak cerrahi bir uygulama değildir. Endoskopide kullanılan endoskop cihazı ile hastanın ağız yolundan girerek boğazdan ilerlenir ve ilk önce yemek borusu ardından mide ve on iki parmak bağırsağında inceleme yapılır.

 

Endoskopi yapılacak hastanın sabah kahvaltı yapmadan gelmesi istenir. Hatta mümkün ise gece 12’den sonra yemek yememesi gerekir. Hastanın midesinin boş olması bu işlem için önemlidir. Bu işlem cerrahi olmadığı için kısa süreli bir işlemdir. Yaklaşık olarak yarım saat kadar süren bir işlem ile uygulanır. Ayrıca endoskopiye girmeden önce hastanın geçmiş hastalık öyküsü sorgulanır ve kullandığı ilaçlar değerlendirilir, alerjisinin olup olmamasına göre hareket edilir.

Anestezi uygulanarak yapılan bu işlem öncesinde boğaza uyuşturucu bir sprey sıkılır. Anestezi ekibi eşliğinde kontrollü bir şekilde hasta uyutulup, endoskopi cihazı ile ağızdan girilip mide ve bağırsaklar incelenir. İşlem tamamlandıktan sonra boğazda herhangi bir acı ya da tahriş olmaz. Endoskopi işlemi tamamlandıktan sonra hasta bir süre dinlendirilip, gönderilir.

 

Endoskopi Ne Kadar Sürer?

Cerrahi olarak yapılmayan hastaya anestezi uygulanarak yapılan bu işlem hastanın muayene ve tanısına göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kısa süreli bir işlemdir. Yaklaşık olarak 10 ila 30 dakika arasında gerçekleşir.

Ancak bazı hastalardan biyopsiye göndermek üzere parça alınması yapılabiliyor. Sindirim sistemi incelenirken kanamaya rastlanırsa durduruluyor ya da polip benzeri unsurlara müdahale işlemi yapılabiliyor. Bu gibi durumlarda endoskopinin süresi biraz daha uzayabiliyor.

 

Endoskopi Can Acıtır mı?

Boğaza sıkılan sprey sonrasında anestezi işlemi uygulanır. Lokal olarak boğazdan uyuşturma yöntemi ile de yapılabilen bir işlemdir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmadığında 10 dakika gibi kısa sürede gerçekleştirilir.

Günümüz teknolojik cihazları ile hiçbir ağrı ve sızı olmadan kolaylıkla uygulanan bir yöntemdir. Hasta anestezi altında olduğu için herhangi bir acı hissetmez. Uyandığında da boğazda ağrı veya tahriş oluşmaz.

Elbette ki cihazların iyi olmasının yanı sıra endoskopi işlemini yapan hekiminde deneyimli ve uzman olması önemlidir. Basit bir operasyon olsa bile ekip çalışması çok önemlidir.

 

Endoskopi Öncesi Hazırlık

Endoskopi için doktorunuz sizi gece yarısından sonra yemek yememeniz için uyarır. Çünkü endoskopi işleminin uygulanabilmesi için midenin boş olması gereklidir. Su bile içilmemesi gerekir.  Bu endoskopi öncesi ilk hazırlıktır diyebiliriz.

Her operasyon öncesi sorulduğu gibi hastanın hastalık geçmişi sorgulanır. Endoskopiye engel teşkil edecek bir hastalığının olup olmadığına bakılır. Bunun yanı sıra hastanın gündelik hayatta kullandığı ilaçlar da incelenir. Özellikle hastanın alerji öyküsü var ise bu duruma karşı ek önlem alınması gerekir. Bu işlemine engel teşkil edecek ilaç kullanımı var ise değiştirilir ya da endoskopi işlemi gerçekleştirilene kadar kullanımı durdurulur.

Panik atak yaşayan, kalp hastası olanlar var ise bu hastalar için ayrıca önlem alınmalıdır. Panik atak yaşayan kimselerde tansiyonu tetikleyebildiği için riskli olabilmektedir. Tüm bu hastalıkların önlemleri alındıktan sonra endoskopi işlemi gerçekleştirilir.

 

Endoskopi Yapılırken Hasta Uyutulur mu?

Yukarıda da açıkladığımız gibi endoskopi kısa süreli bir işlemdir. Ancak ağızdan mideye doğru gönderilen endoskop ile gerçekleştirildiği için hastaya anestezi uygulanması gerekir. Risk taşımayan kısa süreli endoskopi işlemlerinde ise lokal olarak boğaz bölgesi uyuşturularak da işlem gerçekleştirilebilir.

Anestezi uygulanmadan boğaz bölgesinde ağrı ve acı olmaması için sprey sıkılarak bölgenin önceden hazırlanması sağlanır. Hasta uyandığında hiçbir işlem gerçekleşmemiş gibi hisseder. İşlem tamamlandıktan sonra da hasta da ağrı ve acı durumu yaşanmaz. Basit ve kısa süreli bu işlem sayesinde birçok tanı ve tedavi gerçekleştirilir.

 

Endoskopi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Endoskopi sürecini atlatan her hastanın merak ettiği konu normal beslenmemize hemen devam edebilir miyiz sorusudur. Operasyon mide ile alakalı olduğu için hastalar bir şeyler yiyip içmekte çekingen davranıyorlar. Ne kadar süre sonra neler tüketebileceğimize yazı başlığımız altında bakalım.

Öncelikle hasta endoskopiden çıktıktan sonra en az 2 saat daha bir şeyler yiyip içmemelidir. İşlem mideye yapıldığı için midede şişkinlik, gaz, bulantı hatta kusma gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak adına hafif tüketebileceğiniz besinler bile olsa tüketilmemelidir.

Endoskopiden sonrasındaki 2 saati aştıktan sonra bir anda açlık güdüsü ile ağır besinler tüketilmemelidir. Öncelik ile sulu çorba tarzında hafif yiyecekler tüketilmeli boş olan mide rahatsız edilmemelidir. Sık ama azar azar yiyerek mide adapte edilmelidir. Aksi takdirde besinlerin mide de yaratacağı şişkinlik ve gaz, sancılara ve ağrılara sebep olabilmektedir.

İleri yaşta olan hastaların endoskopi sonrasında diyetlerine dikkat etmesi de önemlidir. Örneğin kahve ve çay tüketimini bırakmalı, hazır besinlerden kaçınmalı daha hafif ve dengeli beslenmeye dikkat etmeleri gerekir. Sütün gaz yaptığı bilinen bir gerçek olduğu için laktozsuz süt tüketilmesi de gaz sancıları açısından daha faydalı olacaktır.

 

Endoskopi Sonrası Hastanede Yatılır mı?

Bilindiği üzere endoskopi işlemi kısa süreli ve basit bir işlemdir. Normal seyrinde gerçekleşen endoskopi işlemlerinde hastanın hastane de yatma durumu olmaz. Ancak ileri yaş gruplarında tansiyona bağlı ya da anesteziye bağlı olarak işlem sonrası tansiyon yükselmesi gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda hasta dinlenme odasına alınıp bir süre tansiyonu normal seviyeye gelene kadar bekletilir.

Alınan anestezi ile baş dönemsi veya mide bulantısı şikâyetleri de olacağı için böyle durumlarda da hastanın normal seyrine gelmesi beklenir ve hasta taburcu edilir. Cerrahi bir operasyon olmadığı için hastane de yatırma gibi bir durum da söz konusu değildir. Hastalar da genellikle işlem sonrası 5 dakika bekletilip evlerine gönderilmektedir. Evde dinlenmeleri önerilir.

 

Endoskopinin Riskleri Var mıdır?

Günümüz teknolojisinde cihazlar son teknoloji ile üretilmektedir. Endoskopi de ağızdan giriş yapılarak bir işlemdir endoskop cihazı da boğazı tahriş etmeyecek bir teknoloji ile üretilmiştir. O sebeple de boğazda yaratabileceği herhangi bir risk bulunmamaktadır. Çoğu hastada olmamakla birlikte bazı hastalarda bir takım yan etkiler oluşabilir. Aşağıda sıralayacağımız belirtiler olur ise elbette ki bir doktorunuza danışmakta fayda vardır. Nedir bu yan etkiler?

  • Mide bulantısı ve arkasından gelen kuma
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Öksürük ve öksürük ile birlikte boğazdan kan gelmesi
  • Mide de yanma
  • Nefes alma da güçlük çekme, boğuluyormuş hissine kapılma
  • Kan basıncında düşüklük yaşanması
  • Kalpte ritim bozukluğu
  • Sindirim siteminde delinme ve buna bağlı kanama
  • Yüksek ateş ve göğüste şiddetli ağrı

Bu yan etkiler düşük riskli olsa da işlem sırasında komplikasyon gelişmesi durumlarında daha çok rastlanılan şikayetlerdir. Bazı endoskopi işlemlerinde gırtlakta yaralanma oluşabilir ve kısa süreli ses kısılmalarını tetikleyebilir. Bazı hastalarda boğaz bölgesinde uyuşukluk hissi olabilir bu normal bir şikâyettir ve kısa sürede yok olur.

 

Yukarıdaki sıraladığımız yan etkiler endoskopi işlemi sonrasında gözlemleniyorsa hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurmak gerekir. Bu belirtiler endoskopi işlemi sırasında gerçekleşen bir komplikasyona işarettir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:T Bölgesi Neresidir? T Bölgesi Neden Yağlanır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu