Sağlık

Egzama Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama, belli faktörlerden dolayı ciltte meydana gelen ve son yıllarda halk arasında yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bu hastalık büyük bir sağlık problemi yaratmadığı için başlarda bireyler tarafından pek fazla önemsenmemektedir. Ancak ilerleyen evrelerinde ciltte gösterdiği reaksiyon ve bunun yarattığı olumsuz görüntü, kişiler için hayli sorun teşkil eder. Egzama hastalığı, teşhiste geç kalınmadığı taktirde basit yollar ile tedavi imkânı olan bir sağlık sorunudur. Geç kalınması durumunda ise tedavi süreci zor geçmektedir.

 

Egzama Neden Olur?

Deri hastalıkları, diğer iç hastalıklarına oranla yaşamı daha çok doğrudan etkiler. Gözle görünebilir olması ve sosyal ilişkilerde temas içinde olunması deri hastalıklarının yaşamımızı etkileyen en önemli unsurlarından bazılarıdır. Egzama, deri hastalıkları arasında en sık görülen sağlık problemi olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca birçok iç ve dış faktörün tetiklediği egzama, kronik bir özelliğe sahiptir.

Egzama sağlık sorununa yakalanan bir bireyde özellikle enfeksiyon sorunu gözlemlenir. Bunun sebebi olarak cilt yüzeyinde yaşanan kuruluk ve buna bağlı olarak zamanla pul pul dökülmeler gösterilir. Çünkü ciltteki kurluk ve döküntü, zararlı mikroorganizmaların girişini kolaylaştırır. Öte yandan egzama hastalığı belli bir yaş kitlesine mahsus değildir. Hemen her yaşta görülebilmektedir. Ancak en sık görüldüğü yaş grubu için çocukluğun erken dönemlerini işaret edebiliriz.

 

Egzama Belirtileri

Egzama Belirtileri

Toplum içerisinde oldukça yaygın bir görünüme sahip olan egzama hastalığının birçok farklı belirtisi vardır. Fakat genel olarak tüm hastalarda aynı tip belirtiler gözlemlenir. Bu belirtilere geçmeden önce şunu muhakkak belirtmeliyiz ki en doğru teşhis uzman bir hekim tarafından konulabilir. Şimdi bu hastalığın belirtilerine geçelim…

  • Cilt yüzeyinde kuruluk meydana gelir.
  • Aşırı derecede kaşıntı hissi olur, buna bağlı olarak da deride kabarcıklar oluşur.
  • En sık görülen belirtilerinden birisi de ciltte pullanma, kabuklanma ve döküntüdür.
  • Kızarıklık ve iltihaplanma gözlemlenir.
  • Bazı durumlarda saçta kepek sorunu meydana gelir.

Bu belirtilere ek olarak deride çatlama gösterilebilir ve bu çatlamanın meydana getirdiği enfeksiyon sorunu yaşanabilir. Eğer bu belirtilerden birine bile sahipseniz vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir.

 

Egzama Bulaşıcı mı?

Egzama hastalığının insan derisinde belirti göstermesi ve belirtilerin toplumda dikkat çekici olması bireyleri çoğu zaman tedirgin ediyor. Tedirgin olan bireyler genellikle hep aynı soruyu soruyor: bu durum bulaşıcı mı? Bu sorunun cevabı net ve değişmezdir: Kesinlikle bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Yani diyebiliriz ki bu hastalığına sahip bir dostunuz, akrabanız ya da ailenizden biri varsa, onlarla temas içerisinde bulunduğunuzda kesinlikle size bulaşmaz.

Toplumda bireylerin egzamanın bulaşıcı olduğunu düşünmelerinin temelinde psikolojik bir olgu yatar. Çünkü bu hastalık bireylerin ciltlerinde rahatsız edici bir görüntünün oluşmasına sebebiyet verir. Haliyle bu da toplum içerisinde başka bireyleri tedirgin eder. Ancak bu gereksiz bir tedirginlik halidir. Zira bulaşıcı bir hastalık değildir.

 

Egzama Çeşitleri

Egzama Çeşitleri

Bu sağlık sorunu birçok farklı tür olarak karşımıza çıkmakta. Peki egzama çeşitleri nelerdir? Bu sorunun yanıtını birkaç başlık altında belirtmek mümkün.

  • Atopik Egzama:

Yapılan araştırmalara göre bu egzama türünün oluşumunda özellikle genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülmektedir. Toplum arasında ‘bebek egzaması’ olarak da ifade edilir. Bebeklik ya da çocukluk dönemlerinde görülür ve yetişkinlik döneminde hastalığın seyri azalır. Hatta çoğu zaman yetişkinlik döneminde tamamen ortadan kalkar. Ancak bu bireyleri yanıltmamalı, zira egzama hastalığı tekrarlayıcı bir yapıya sahiptir. Bireyin yaşamının herhangi bir evresinde yeniden gözlemlenebilir.

Bebeklerde atopik egzama ilk 12 haftalık periyotta yüz bölgesinde belirir. İlerleyen süreçte ise el, kol ve bacak bölgelerine yayılır. Çocuk yaştaki bireyler de ise eklemlerin iç kısımlarında gelişim gösterir. Yetişkinlik döneminde ise sıklıkla göz kapakları, kulak ve meme uçlarında belirginleşir.

  • Seboreik Dermatit:

Bu egzama türünün sebebi henüz bilinmemekle beraber araştırmalar devam etmektedir. Fakat kronik olduğu bilinmektedir. Belirtileri özellikle vücut derisinin yağlı olduğu bölgelerde daha sık kendini gösterir. Ayrıca yüz bölgesinde, kaş ve yanaklarda, sakal bölgesinde, kulakların içerisinde görülmektedir.

Seboreik Dermatit, halk arasında ‘kulak egzaması’ olarak da isimlendirilir. Kızarıklık, pul pul dökülme ve kabuklanma belirtileriyle kendini gösterir. Özellikle çocuk yaştaki bireylerde enfeksiyonel sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle çocuklarda belirti göstermesi durumunda vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekime götürülmelidir.

  • Asteatotik Egzama:

Daha önce bahsettiğimiz egzama türleri genellikle bebek ve çocuk yaş kitlelerde görülmekteydi, ancak asteatotik egzamada durum tam tersidir. Bu egzama türü büyük oranda yaşlı grupta kendini belli eder. Sık duş almak, cilt üstündeki yağ seviyesinde azalma ve atopi gibi faktörler bu sağlık sorununu tetiklere. Kuru ciltlerde daha fazla yayılmaya müsaittir. Kış aylarında ciltlerde kuruma arttığı için bu hastalık da artar. Belirtileri diğer egzama türleri ile aynıdır.

  • Kontakt Egzama:

Bu egzama türü kronik bir sağlık sorunudur. Deride dış faktörlerin yarattığı tahribattan dolayı meydana gelir. Genellikle zararlı maddelerin aşırı kullanımı kontakt egzamaya sebebiyet verir. Buna sebep olan maddeler uzman bir hekim tarafından tespit edilmeli ve bunların kullanımına hemen son vermeliyiz. Peki kontakt egzamayı tetikleyen maddeler nelerdir? Temizlik ve makyaj malzemeleri, endüstriyel malzemeler, ayak spreyi ve geçici dövmeler kontakt egzamaya sebep olan başlıca maddelerdir.

Tüm bunlara ek olarak belirtmekte fayda var ki egzama hastalığı ilerledikçe kronik bir hal alır ve deride kalıcı koyu lekelere sebebiyet verebilir. Bu yüzden mutlaka ciddiye alınmalıdır. Belirtilerden en az birinin taşınması durumunda vakit kaybetmeden uzman bir hekime gidilmelidir.

 

Egzama Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Egzama Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bu cilt hastalığı, bireylerin toplum içerisindeki yaşantılarında hayli can sıkan bir sorunsal olsa da aslında basit yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Hatta özellikle evde uygulanabilecek basit bitkisel tedavi yöntemleri ile egzamanın yayılım süreci durdurulabilir, uzun vadede tamamen ortadan kaldırılabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğidir. Çünkü hastalığın seviyesini ve seyrini ancak uzman bir hekim belirleyebilir. Evde yapılacak yöntemlere başvurmadan önce mutlaka doktorlardan onay alınmalıdır.

 

Egzamanın tedavisinde sağlık birimleri genellikle kortizon tedavisini uygular. Bunun haricinde bağışıklık sistemini dengelemek için ilaç kullanımı ve pansuman uygulamaları da bu hastalığın tedavisinde hekimlerin tercih ettiği yöntemlerdendir.

Bir diğer önemli husus da egzama hastalığı için bitkisel tedavi yöntemleri uygulamalarıdır. Eğer siz veya bir yakınınızın egzama hastalığı varsa belirteceğimiz bitkisel tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz. Normalde birçok bitkisel tedavi yöntemi bulunur, ancak sizlere en sık tercih edileni seçtik.

 

Aloe vera, egzamaya bağlı olarak oluşan kaşıntıya en iyi gelen bitkisel çözümdür. Ayrıca cilt yüzeyinde oluşan tahribatı kısa sürede toparlar. Tek yapmanız gereken şey aloe vera maddesini kaşıntının olduğu bölgelere narin bir şekilde uygulamak. Düzenli olarak bu bitkisel tedavi yöntemini uyguladığınızda etkilerini çok kısa sürede göreceksiniz. Cildinizdeki dokular yenilenirken aynı zamanda da yüzeydeki kuruluk sorunu ortadan kalkar.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Diş Macunu Dudak Dolgunlaştırır mı? Diş Macunuyla Dudak Dolgunlaştırma

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu