Sağlık

Diş Taşı Nedir? Nasıl Temizlenir? Evde Temizlemek Mümkün mü?

Diş bakımımıza dikkat etmediğimiz durumlarda, dişlerimizi düzenli fırçalamadığımız durumlarda dişlerde bakteri plakları oluşmaya başlar. Bu plaklara diş taşı adı verilir. Genellikle düzenli fırçalama yapsak bile doğru fırçalama yöntemiyle dişler temizlenmediğinde dişlerin ön ve arka yüzeyinde sarı sarı lekeler görülmeye başlar. Hatta temizlenmediğinde kahverengiye yakın diş taşları bile oluşabilir. Bu da toplum içerisinde kötü bir görüntü yaratır.

 

Diş Taşı Neden Olur?

Diş fırçasının ulaşamadığı yerler için diş ipi kullanılarak diş taşı oluşması azaltılabilir. Diş taşları temizlenmediğinde dişin altına kadar ilerleyebilir. Ve kolaylıkla temizlenebilecek işlem, diş eti problemlerine kadar sebep olabilir. O nedenle diş yüzeyinde gözle görülür sarı veya kahverengiye dönük lekelenmeler tespit edildiğinde mutlaka bir diş hekimine muayene olmak da fayda vardır.

 

Diş bakımı en fazla on dört gün ihmâl edildiğinde diş yüzeyinde diş taşları oluşmaya başlar. Diş taşlarının oluşumunda şekerli besinlerin etken olduğu da unutulmamalıdır.

Diş taşları anestezi kullanılmadan temizlenir. Diş taşı temizleme işleminde, plaklar ve diş taşları diş eti çizginizden başlanarak dişlerinizin arasının temizlenmesi şeklinde tedavi edilir. Tedavi yönteminde uygulanan ilk adım diş taşlarının diş üzerinden kazınmasıdır. Temizleme işlemi sırasında ultrasonlu cihazlar kullanılır. Bu cihazlar kullanılarak temizleme işlemi tamamlanır. Son aşamada ise diş parlatma işlemi yapılarak tedavi tamamlanır. Parlatma işlemi ile diş pürüzsüzleştirilir. Parlatma işlemi ile beraber dişin üzerinde kalan plaklar da temizlenir diş ışıl ışıl sağlıklı bir görünüme kavuşturulur.  Tekrar oluşumunu engellemek için de polisaj yapılır. Bu noktaya gelmemesi için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, ağız bakım suyu ve diş ipi ile fırçanın ulaşamayacağı yerlere kadar temizliği yapılmalıdır.

 

Diş Taşı Kendiliğinden Düşer mi?

diş taşı neden olur

Bazı diş taşları daha yüzeysel olur. Bu tip diş taşları kendiliğinden düşebilir. Bazı diş taşları da sert besinler tükettiğimizde aşınamadan dolayı kırılma ve düşme gösterebilirler. Hatta yemek sonrasında kürdanla temizlerken ya da fırçalarken bile aşırı aşınmış diş taşları düşme gösterebilir. Yiyecekleri çiğnerken kum sesi gibi sesler alıyorsanız bunlar diş taşlarının düşmesinden ötürü olabilir. Yutmamak için besinleri çiğnerken dikkat etmekte fayda vardır.

Diş taşları aşınma ve düşme yaptığı bölgede keskin bir hâl alabilir ve diliniz her temas ettiğinde dilinizin yüzeyinde yara oluşturabilir. Hatta o bölgede ağrı bile yapabilmektedir.

Tabii ki diş taşlarının bazıları kendiliğinden düşüyor diye bekletilerek düşmesi beklenmemelidir. Diş taşlarının temizlenmemesi daha farklı ağız ve diş sorunlarına da sebep olabilmektedir.

 

Diş Taşı Ağrı Yapar mı?

Diş taşlarının ağrı yapıp yapmaması diş taşlarının artıp diş etlerine inmesine göre değişiklik gösterir. Bu diş taşlarına bağlı olarak da çene kemiğinde, diş etlerinde, dişlerde ağrı ve hassasiyete sebep olabilir. Zamanında tedavi edilmeyen diş taşları ağrılı diş hastalıklarına sebep olabilmektedir. Ağrının boyutu diş taşlarının dişetine yapmış olduğu baskı ile doğru orantılıdır.

Diş taşı ağrıları yemek yemenizi zorlaştırır, soğuk veya sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet oluşturur. Çene kemiğine kadar inebilen bu ağrılar yaşam kalitenizi düşürür. Bu noktalara gelmeden diş bakımınıza dikkat etmeli ve mutlaka düzenli olarak diş hekimini ziyaret edip rutin diş temizliği kontrollerinizi yaptırmalısınız. Aksi takdirde yüzünüze kadar tahammül edilemeyen ağrılarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?

En gözle görülür belirtisi, dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin kanamasıdır. Ayrıca da diş etlerini tahriş ederek, iltihaplanmaya yol açabilir. Diş taşları diş etinin altına ulaşmaya başladığında, kanamayla birlikte şişkinliklere yol açabilir. Bu diş taşlarının en erken dönemde temizlenmesi gerekir aksi takdirde boyut olarak büyüyen diş taşları daha ciddi ağız ve diş sorunlarına sebep olabilir.

Bu belirtiler görülmeye başladığında zaman kaybetmeden bir Periodontoloji uzmanının kapısı çalınmalı ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

 

Diş Taşı Oluşumu Nedenleri Nelerdir?

Birçok sebebi olabilir. Bu sebepler göz önünde bulundurularak nedenleri araştırılmalı ve aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

  • Diş bakımının düzenli aralıklarla yapılmaması durumunda
  • Diş ipi kullanımının alışkanlık hâline getirilmemesi
  • Fırçalama yöntemlerinin tam olarak yerine getirilmemesi hâlinde (diş arkalarının düzgün fırçalanmaması)
  • Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin çok fazla tüketilmesi
  • Tükürüğün en yoğun olduğu bölgelerde diş taşı oluşumu daha fazla görülmektedir.

 

Diş Taşı Zararlı mı?

diş taşı nedir

Diş taşlarının zararları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorununu da tetikleyen diş taşlarının zararları şunlardır: Diş taşları sebebiyle oluşan iltihaplanma ağızda kötü bir koku oluşmasına yol açar. Her ne kadar dişlerininiz temizleseniz bile iltihaplanma ilerlediği için koku oluşumunu engelleyemezsiniz. Diş taşları büyüdüğünde diş etlerine uyguladığı tahriş artar ve diş etlerinin çekilmesine sebep olur. Diş taşları zamanla bulunduğu diş yüzeyine yerleştiği için diş çürüklerine de sebep olur.

Diş taşlarının temizlenmesi geciktirildiğinde diş taşları temizlense bile diş etleri uzunca bir süre eski sağlığına kavuşamaz. Diş taşlarının diş yüzeyinde oluşturduğu tahrişlerden ötürü, diş aralarında diş taşı temizliği sonrası oluşan boşluk ciddi bir problem yaratır. Bu aynı zamanda estetik açıdan toplum içerisinde güzel bir görüntü yaratmaz. Aynaya her baktığımızda mutsuz olacağımız bir görüntü ile karşı karşıya kalmak zorunda kalırız.

 

Diş Taşı Bulaşıcı mı?

Tam anlamıyla bulaşıcıdır demek doğru bir ifade olmasa da, diş taşı oluşumu için bakterilerin rol oynadığından bahsetmiştik. Bu bakterilerin ağız yoluyla veya ağzın temas ettiği bardak, çatal gibi materyallerin ortak kullanımıyla bir diğer kişide enfeksiyon oluşumunu meydana getirebilme riski düşük de olsa bulunmaktadır.

Diş Taşı Temizleme Fiyat 2021

Diş taşı temizleme fiyatları, uygulanacak tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Belirli bir fiyat için mutlaka bir ön muayene yapılması gerekir. Ön muayeneye bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri belirlenip yapılacak tedaviye göre belirli bir fiyat verilmektedir. Fiyat bilgisi için mutlaka diş kliniğini ziyaret etmenizde fayda vardır.
Türk Diş Hekimleri Birliği‘nin belirlediği güncel fiyat listesine göre 2021 yılı için 180 Türk Lirası ile 255 Türk Lirası arasında bir fiyat politikası uygulanmaktadır. Yapılacak muayeneniz sonrasında en net fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.

 

Hangi Sıklıkta Diş Taşı Temizliği Yaptırmak Gerekir?

Bilindiği üzere her altı ayda bir diş hekimlerine gidip diş muayenesi olmak da fayda vardır. Bu ziyaretlerin aralığı düzenli diş bakımınıza göre değişiklik gösterir. Diş eti hastalıklarınız varsa, sigara kullanıyorsanız muayene zamanını daha kısa tutmanız gerekebilir.

Bazı kişilerde plak oluşumu daha yaygın olabilmektedir. Bu tip şikâyetleriniz var ise belirli aralıklarla ihmâl etmeden kontrole gitmek gerekir.

 

Diş Taşı Temizliği Evde Yapılabilir mi?

Diş taşlarını evdeki yöntemlerimizle tedavi edebilmemiz pek mümkün değildir. Ancak oluşmasını engellemek için bazı bitkisel evde uygulanabilecek yöntemler uygulayabiliriz. Örneğin eskilerin çok sık uyguladığı bir yöntem olan karbonat ile dişlerimizi haftada iki kez fırçalamak diş taşını engelleyebilir.

Portakal kabuğu da diş taşı için bitkisel çözüm olarak işlev görür. Portakal kabuğu kullanarak dişlerinizi temizleyebilir ve yine diş taşı oluşumunu geciktirebilirsiniz. Ayrıca sert meyve ve sebzeleri ısırarak yemek dişlerinizin güçlenmesine yardımcı olup, diş taşı oluşumunu azaltır. Diş macunu seçiminiz de diş taşı oluşumunu engelleyen en önemli unsurlardan birisidir. Fırça seçiminiz de en az tercih ettiğiniz macun kadar önem taşımaktadır. Diş aralarının her bölgesine ulaşabilecek bir fırça yardımıyla temizlemek diş taşlarının o bölgede oluşup yerleşmesini engelleyecek en önemli unsurdur. Bu nedenle diş taşı için diş fırçası seçenekleri de bulunmaktadır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Sivilcelerin Ardındaki Güç: Sebum Nedir? Sebum Üretimi Nasıl Azaltılır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu