Dildeki Pamukçuk Neden Olur? Nasıl Geçer?
Yazıda Neler Var?
Dildeki pamukçuk sorunu, ağız içerisinde gerçekleşen ve dokularda mantar enfeksiyonunun sebep olduğu bir hastalıktır. Halk arasında pamukçuk olarak bilinse de bilimsel olarak dil mantarı olarak adlandırılır. Son yıllarda oldukça yaygınlaşan bu dil mantarı hakkında bilgi sahibi olmanız için detaylı bir araştırma yaptık ve bu yazıda sunduk…
Pamukçuk Nedir?
Pamukçuk ya da diğer ismiyle dil mantarı, ağız içerisinde beliren Candida Albicans isimli mantarın yarattığı enfeksiyonel bir durumdur. Özellikle dil bölgesinde yoğunlaşan bu enfeksiyon zaman içerisinde çoğalır ve pamukçuk oluşumuna sebebiyet verir. Aslında bu mantar her insanın ağzının içerisinde bulunan bir türdür. Fakat bağışıklık sisteminin işlevini yitirmesi durumunda bu mantarın salınım düzeyi artar ve sağlık problemine dönüşür. Bu sağlık sorunu için ‘fırsatçı mikroorganizma’ dersek yanılmış olmayız.
Dildeki pamukçuk, özellikle çocuk yaşta sık görülse de ileri düzeydeki yaş gruplarında da rastlanan bir hastalıktır. Çünkü her iki yaş grubundaki kişilerin bağışıklık sistemi zayıftır. Normal kişilerde de görünse de bu kişilerin bağışıklık sistemleri güçlü olduğu için herhangi bir tehlike arz etmez. Fakat çocuk ve yaşlı kesimlerde bağışıklık sistemi yavaşladığından ötürü pamukçuk ciddi sağlık sorunu teşkil edebilir.
Dildeki Pamukçuk Neden Olur?
Bilindiği üzere bağışıklık sisteminin görevi, vücuda temas eden virüsleri, bakterileri ve zararlı mantarlarını yok etmektir. Eğer bir bireyin bağışıklık sistemi doğru ve verimli çalışıyorsa dış etkenlerden gelen tehditlere karşı korunaklı olur. Ancak verimsiz ve yorgun bir bağışıklık sistemi, gardı düşmüş bir vücut ile açıklanabilir. Dildeki pamukçuk da böyle durumlarda ortaya çıkar.
Sağlıklı bir bünyeye sahip kişilerin ağzında Candida isimli mantar bulunur. Bu mantarın kişilere sorun teşkil etmemesinin sebebi ise, bağışıklık sistemlerinin düzenli çalışması ve bu mantarın vücutta yeteri kadar bulunmasını sağlamasıdır. Güçsüz bir bağışıklık sistemi, ağız içerisindeki mantar seviyesinin artmasıyla orantılıdır. Bu sorununa sebebiyet veren durumları şu şekilde gruplandırabiliriz:
- Tıbbi Durumlar:
Bireyin daha önce yaşadığı sağlık sorunları, geçse bile bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Bu da enfeksiyonlara karşı direncin zayıflamasına sebep olur. Kanser, lösemi, diyabet, AIDS gibi hastalıklar bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Geçmişinde bu tarz hastalık yaşamış kişilerin düzenli olarak bağışıklık testi yaptırmaları, enfeksiyonel hastalıklara karşı erken tanı imkanını sağlar.
- Diyabet Hastalığı:
Diyabeti olan kişilerde pamukçuk sık görülen bir rahatsızlıktır. Çünkü bu kişilerin tükürük bezlerinde yüksek oranda şeker bulunur. Bilindiği üzere şeker, mantar gelişimini hızlandıran bir faktör olarak gösterilir. Diyabetlilerin pamukçuk sorunu ile karşılaşmalarını minimum seviyeye indirebilmeleri için doğru tedaviye ulaşmaları gerekir.
- Vajinal Mantar Enfeksiyonları:
Vücudun diğer bölgelerinde bulunan enfeksiyonlar, dil mantarının artmasına sebep olabilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonları, dil mantarını tetikleyen en önemli unsurlardan biri olarak görülür. Eğer vajinal mantar enfeksiyonu teşhisi koyulmuşsa, dil mantarı konusunda da uzman bir hekime başvurmanızda fayda var.
- Kullanılan İlaçlar:
Bilindiği üzere ilaç kullanımı, bağışıklık sistemlerinin en büyük düşmanlarından birisidir. Tedavi süreçlerinde önemli bir unsur olan ilaçlar, bazı durumlarda bağışıklık sistemlerini yavaşlatarak vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasız olmasına sebep olur. Özellikle kortizon tarzı ilaçlar pamukçuk oluşumunu hızlandırır. Diğer yandan antibiyotikler de bağışıklık sisteminin dengesini bozar ve dilde mantar rahatsızlığının kapılarını aralar.
Yukarıda belirttiğimiz tüm unsurlar, dilde pamukçuk oluşumunu tetikleyen ya da hızlandıran olgulardır. Bu olgulara ek olarak ağız içi aparat kullanımını da eklemek mümkün. Diş protezleri gibi uygulamalar pamukçuk açısından risk oluşturan bir faktördür. Ayrıca ağız içi kuruluk durumu da göz ardı edilmemelidir. Kuru ortamlar mantarların en çok sevdiği alanlardır ve salınımları bu yerlerde hızlanır.
Dildeki Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Dildeki pamukçuk, genellikle zor tanımlanan belirtilere sahip olabilir. Haliyle bu da erken tanı seçeneğini zora sokar. Fakat konu hakkında detaylı bilgiye sahip olunduğu taktirde belirtilerini anlamak ve vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmak kolaydır. Bu belirtiler çocuk ve yetişkinlerde aynı semptomları gösterir. Ancak öncelikle belirtmeliyiz ki bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve en doğru tanı uzman bir hekim tarafından konulabilir.
Ağız içerisinde görülen beyaz ve kremsi sıvılar, dildeki pamukçuk sağlık probleminin en sık görülen belirtilerinden birisidir. Ani olarak artan mantar ve buna bağlı olarak üreyen enfeksiyonlar, ağzın iç bölgesinde beyazımsı bir görünüm ile kendisi ele verir. Diğer yandan bireylerin standart ağız hareketleri esnasında ağrılar, kasılmalar meydana gelebilir. Bu durum genellikle diş ağrılarıyla karıştırabilmektedir anca burada dikkat edilmesi gereken şey ağrıların diş etleri yerine ağız içinde olmasıdır.
Ağız içerisinde beyaz lezyonların görülebileceğini belirtmiştik. Bu lezyonlar ile temas ettiğimizde eğer kanama oluşuyorsa bu ciddi bir pamukçuk belirtisidir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Ayrıca protez kullanan kişilerin ağız içinde çatlama ve kızarmalar gözlemlenir.
Ağız içerisinde artan mantara bağlı enfeksiyonlar, zaman içerisinde ağzın kurumasına sebep olur. Kişi gün içerisinde ne kadar su içerse içsin ağız içerisi devamlı olarak kuru kalır. Kuru kaldıkça da enfeksiyon daha da hızlı artar. Bu sebeple ağız kuruluğu yaşanması durumunda konu ciddiye alınması gerekir.
Dildeki pamukçuk konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, tat kaybının yaşanmasıdır. Eğer bir bireyde pamukçuk var ise yediği yemekten ya da içtiği sıvıdan tat almaz. Ağzının içerisinde devamlı olarak bir yavanlık vardır. Eğer bu durum uzun süreli devam ediyorsa pamukçuk sorunu ile karşı karşıya olunması muhtemeldir.
Son olarak bu konuda emziren annelere değinmekte fayda var. Eğer emziren bir annenin meme uçlarında kaşıntı ve kızarma meydana geliyorsa, meme başı çevresinde döküntüler başladıysa ve emzirme esnasında olağan dışında bir ağrı hissediliyorsa hem bebekte hem de annede pamukçuk sorunu olabilir. Bu durum ciddiye alınmalıdır. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için ciddi sağlık sorunu yaşamalarına sebep olabilir.
Dildeki Pamukçuk Nasıl Önlenir?
Dildeki pamukçuk hastalığı hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de bu rahatsızlığın önlenip önlenemeyeceğidir. Bu hastalığı doğru yöntemler uygulandığında geriletmek ya da önlemek mümkündür. Peki bu yöntemler nelerdir? İşte cevabı…
- Düzenli ve sağlık beslenmek, dildeki pamukçuk hastalığını önlemede en etkili kozdur.
- Ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Dişleri her gün düzenli fırçalayanlar, fırçalamayanlara oranla pamukçuk hastalığına daha az yakalanmaktadır.
- Ağız sağlığı kontrollerinin düzenli olarak bir hekim tarafından incelenmesi gerekir. Bu durum erken tanı için oldukça etkilidir.
- Ağız içi aparat kullanımlarında eğer mümkünse geceleri yatmadan önce çıkarılmalıdır. Ayrıca bu aparatların hijyeni sağlanmalıdır.
- Eğer birey başka rahatsızlıklarına bağlı olarak ilaç kullanıyorsa, ilaç kullanımından sonra muhakkak dişlerini fırçalamalıdır.
Bu tedbirlere ek olarak diyabet hastalarının kan şekerini yeterli düzeyde tutması gerektiği söylenebilir. Çünkü şekerin yükselmesiyle birlikte dilde de şeker seviyesi artar. Burada bulunan şekerler de pamukçuk oranının artmasına ve hastalığın yayılım göstermesine sebebiyet verir. Sağlığa ve hijyene dikkat edildiği taktirde dildeki pamukçuk sorunundan korunmak mümkün…
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Oje Kurutucu Sprey Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!