Sağlık

Dekolman Plasenta Ne Demek? Belirtileri Neler? Dekolman Plasenta Tedavisi

Her anne, hamilelik sürecini sorunsuz bir şekilde atlatmak ister. Bunun için de olabildiğince önlem alır; özenli davranırlar. Fakat, bazen kaçınılmaz bazı rahatsızlıklar kişiyi yakalayabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de plasentanın erken ayrılmasıdır. Bu durum tıpta dekolman plasenta olarak geçer. Her ne kadar yaygın olarak duyulmasa da aslında her 200 kadından birini etkiler. Maalesef ki anneyi etkilediği kadar, bebeği de etkiler.

Dekolman Plasenta Nedir?

Dekolman Plasenta, plasentanın bebek doğum yapmadan önce rahim duvarından ayrılmasıdır. Yaygın olarak kullanılan isimleri; plasenta dekolman, ablasio plasenta, ablatio placentae, abruptio placentadır. Plasentanın rahim duvarından zamanından önce ayrılması hem anne hem de bebek için oldukça risklidir. Plasenta, bebek için hayati önem taşır. Diğer kanamalı rahatsızlıklarda da yapılması gerektiği gibi anında bir doktora başvurulmalıdır.

Her 200 gebelikten birinde bu rahatsızlık meydana gelebilir. En belirgin belirtisi ise; ağrının takip ettiği koyu ve pıhtılaşmayan vajinal kanamanın gerçekleşmesidir. Bu ayrılmanın şiddetli gerçekleştiği durumlarda rahim serttir. Gevşemesi çok zordur. Buna bağlı olarak; annede hipotansiyon ve şok gerçekleşebilir. Bebekte ise kalp atımı düzensizleşir.

 Dekolman plasentanın ne zaman ve ne gibi durumlarda meydana geleceğini kestirmek çok zordur. Fakat, bazı hastalıkların varlığı dekolman plasentayı tetikler. En temel olanları; gebeliğe bağlı hipertansiyon, kronik hipertansiyon, çok sayıda doğum gerçekleştirmiş olmak, sigara ve kokain tüketimi, düzensiz beslenmedir. Bu nedenlerle beraber, trafik kazası veya benzer durumlarda karın bölgesine alınan darbeler de güçlü nedendir.

Dekolman Plasenta Belirtileri Nelerdir?

Dekolman plasenta, 20. haftasını doldurmuş gebelik yaşayan herhangi bir kadında görülebilir. Elde edilen verilere göre; genelde 28. haftadan sonra daha yoğun olarak rastlanır. 

 Dekolman plasenta aniden yaşanan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirtilere de aniden rastlanır. En önemli belirtisi; gebelik sürecinde meydana gelen ağır ağrı ve rahim kasılmalarıdır. Bu ağrı ve kasılmalar gebeliğin hangi döneminde olursa olsun risklidir. Özellikle bu rahatsızlığın yaşandığı durumlarda ağrı çok şiddetlidir ve kişinin hastaneye başvurmasına neden olur. Doğum sancılarından farkı ise; gidip gelme şeklinde tekrar etmemesidir. Sürekliliğini koruyan bu ağrı ve kasılmalar dekolman plasenta belirtisi olabilir.

Ağrılarla beraber, kanamalar da dekolman plasenta belirtisi olabilir. Vajinal bu kanamalar çok veya az miktarda meydana gelebilir. Kanamanın az veya çok olduğuna bakılmadan bir doktora başvurulmalıdır. Gebeliğin son dönemlerine denk gelen bu vajinal kanamalar son derece risklidir. Hamile kadınlar özellikle bu konu ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Bazı durumlarda, ağır kanama yaşanan gebelikte dahi bebek kurtulabilir. Bu nedenle, endişe olabildiğince düşük düzeyde tutulmalıdır.

Bel ve sırt ağrıları da bir diğer belirtiler arasındadır. Özellikle şiddetli yaşanan bu ağrılarda erken müdahale çok önemlidir.

Bebegin kalp atışlarının takibi gebelikte çok önemlidir. Kardiyotokografi cihazı ile takip edilen kalp atışlarının yavaşladığını gözlemlendiği takdirde önlemler alınmalıdır. Bu, dekolman plasentanın gerçekleştiğine dair bir işaret olabilir.

Dekolman Plasenta Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikde meydana gelen bu rahatsızlık acilen tedavi edilmelidir. Aksi takdirde anne ve bebeğin sağlığını büyük riske sokar.

Bebeğin sağlığı kalp atışlarından takip edilir. Annenin ise; tansiyon, idrar çıkışı, nabız ve solunumu kontrol edilir. Annenin damar yolu açılarak sıvı desteği verilir. Bununla beraber; hastanın yakınları ve kan merkezleri aranarak olası bir durumda kan istemek için hazır olunur.

En etkili ve tek  tedavi yöntemi doğumun başlatılması denebilir. Fakat, gebeliğin haftası küçükse anneye steroid ilaçlar verilebilir. Bu sayede, bebeğin akciğer gelişimi devam eder. Annenin durumu, trajik bir şekilde olumsuz ilerlerse, hemodinamik süreç kısa zamanda kötüye giderse, bebeğin kalp atışları azalırsa kaçınılmaz olarak doğum gerçekleşebilir.

Kullanılan doğum yöntemi de değişiklik gösterebilir. Rahim ağzında açıklık olduğu takdirde; suni sancı yöntemiyle normal  doğum yapılabilir. Fakat, acil bir durumda bebeğin bir önce doğurtulması öncelik olduğu için sezaryenle dogum gerçekleşebilir.

Bebeğin rahim içinde ölü olması (intrauterin exitus)  normal doğumu gerektirebilir. Fakat, ender vakalarda sezaryen doğum da gerçekleşebilir.

Dekolman plasenta sonrasında annenin sağlığı da çok önemlidir. Anne, şok ve Dic komplikasyonlar gösterebilir. Bu durumda, kan ve kan ürünleri ile annenin kanı güçlendirilir. Solunumla ilgili problem yaşanırsa oksijen desteği verilir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Hamilelikte Cinsel İlişki Zararlı mı?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu