Yaşam

Çin Seddi Neden Yapıldı?

1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen Çin Seddi neden yapıldı hiç düşündünüz mü? Birçoğumuz bunun sadece Türk boylarının saldırını engellemek için inşa edildiğini biliyoruz. Bu kısmen doğru ama olay aslında biraz daha karmaşık. Gelin ilk olarak dünyanın en uzun duvarı olan Çin Seddi’nin tarihine ve fiziki özelliklerine bir bakalım.

 

Çin Seddi Tarihi

Çin Seddi, Çin’in şu anki sınırlarının kuzey batısından en güneyine uzanan dünyanın en uzun savunma duvarıdır. İlk temel atılışı M.Ö 7. yüzyıllara, tamamlanışı M.S 1644 yılına dayanır. Çin Seddi uzunluğu, yıkılmış olan bölümleri ile beraber 8851.8 kilometre olduğu bilinmektedir. Ancak yapılan arkeolojik çalışmalarla birlikte aslında asıl uzunluğunun 21.196 kilometre olduğu bulunmuştur. Seddin inşası 20’den fazla krallık tarafından başlanmış ve devam ettirilmiştir. En büyük kısmı meşhur Çin hanedanlığı olan Ming hanedanlığı tarafından inşa edilmiştir. Seddin kalınlık ve yüksekliği bölgelere göre değişir. Bilinenin aksine Çin Seddi’nin tamamı tuğlalardan ve taşlardan oluşmaz. Bazı yerleri tahta gibi kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve çok kısadır. Bu zayıf noktalar genellikle engebeli arazilerde yapılmıştır. Bu yüzden asıl amacı düşmanı durdurmak değil yavaşlatmaktır. Çin Seddi yüksekliği 4 ve 6 metre, kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre arasında değişmektedir. Kalın bölümleri, üzerinden atlar ve arabalar geçebilecek şekilde yapılmıştır. Yaklaşık 200 metrede bir gözetleme kulesi ve kale, 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Ayrıca duvar üzerine saraylar ve tapınaklar da inşa edilmiştir.

 

Çin Seddi Neden Yapıldı?

Asıl amacı göçebe uluslar tarafından yapılan sürekli yağma saldırılarını önlemektir. Büyük Hun olmak üzere Moğol ve diğer Türk boylarının saldırısına karşı toprakları savunmaktır. Aynı zamanda ülkeden kaçmak isteyen vatandaşları engellemek, düşman beyliklerin yöneticilerini sürgün ederek cezalandırmak, Çin’in tek bir hanedan tarafından yönetildiğini tüm çevre devlere göstermek gibi çeşitli amaçları vardır.

Çin Seddi’nin bir diğer büyük amaçlarından biri de ticareti korumaktır. Çin Seddi’nin güneyinde tarım ile uğraşılırken, kuzeyinde göçebe bir ulus hayvancılıkla uğraşıyordu. Bu büyük duvar sayesinde bu iki ayrı ekonomi güvenli bir şekilde aralarındaki ticareti gerçekleştirebiliyordu. Ayrıca ülkenin bu iki yakası sadece ticaret ilişkisi değil, birçok kültürel ilişki kurabiliyordu.

 

Çin Seddi’ndeki İlginç Deney

çin seddi uzunluğu

Eski tarihlerde işaret kuleleri ve surlar, savaş sinyalini askeri birlikler arasında iletmek için kullanılırdı. Yani aslında surlar birer yol olduğu için büyük bir iletişim görevi görürdü. Çin Seddi de bu surların en uzunu olduğu için neredeyse tüm ülke arasındaki askeri iletişimin aktarılmasını sağlıyordu.

1991 yılında Çin Seddi’nde ilginç bir deney yapıldı. Seddin bir ucundan verilen bir mesaj, diğer ucuna işaret kuleleri ve arabalarla aktarılmak üzere yola çıktı. Deneyde kat edilecek mesafe 11,27 kilometreydi. İşaret kuleleri kullanılarak hedefe gönderilen mesaj 7 dakika 26 saniyede, arabalarla 9 dakika 5 saniye gönderildi. Bu deneyde duvardaki işaret kulelerinin savaşlardaki önemini gözler önüne serildi.

 

Çin Seddi’nin Önemi

18. ve 20. yüzyıllar arasında Çin’i batı dünyasına tanıtan bir sembol haline geldi ve dünyaca ün kazandı. Tarih ve strateji kitaplarında psikolojik savaş temsili olarak yer aldı. Bu eşi benzeri olmayan devasa yapı 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yedi Harikası listesine girdi.

Hazır olun, sıradaki bilgi sizi hayal kırıklığına uğratabilir: Çin Seddi uzaydan görünür mü? Bilinenin aksine, Çin Seddi uzaydan görülmemektedir. Sadece bu kadar büyük ve devasa olmasından dolayı öyle düşünülmektedir. Ayrıca seddin turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölümü olan Badaling, 1950’lerin sonunda yeniden inşa edilmiştir. 

 

Çin Seddi Sanal Tur

Malum Corona Virüs nedeniyle bu muhteşem yapıya fiziki bir seyahatte bulunmaktan çekinebilirsiniz. O zaman teknoloji burada da devreye giriyor ve sizi Çin Seddi’ne saniyeler içerisinde ışınlıyor. Buradan küçük bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Sivilcelerin Ardındaki Güç: Sebum Nedir? Sebum Üretimi Nasıl Azaltılır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu