Billie Eilish ile Daha Çok Merak Edilmeye Başlanan Tourette Sendromu Nedir? Tedavi Edilebilir mi?

Yazıda Neler Var?
Tourette sendromu, ilk 1985 yılında görülmeye başlanan bir sendromdur. İlk başta hiç kimsenin anlam veremediği anlamsız hareketler yapan insanlarda görülen bu sendrom tedirginliğe yol açmıştır. Bu sendrom bir tür sesle ve bedenle oluşan bir hastalıktır. Bedenindeki bazı uzuvları ve seslerin istemsizce aktifleşerek oluşan bir hastalıktır.
Hastalığa, kendini tutamama veya bağırma hastalığı denmesi halk arasında yaygınlaşmıştır. Hastalar her gününü kontrol edemediği uzuvları ve sesleriyle mücadele ederek geçirirler. Aniden gerçekleşen bu hareket fonksiyonunda hastalar bazen toplu yerlerde utanç duyar. Bu yüzden bu sendrom çoğu hastayı kısıtlayıp zor duruma sokar.
Tourette sendromu, bir sinir sistemi hastalığıdır çoğunluklu çocukken meydana gelmektedir. Büyüyünce büyük sıkıntılara dönüşebilmektedir.
Tourette Sendromu Belirtileri
Zaten anlayacağınız üzere bu sendromda en büyük belirti tiklerdir. Hatta bazıları oldukça sinsi olur ve anlaşılmayacak derecede de olabilmektedir. Bazen ise kendini daha fazla belli eder ve çok daha sık görülür. Yorgunluk, stres, heyecan gibi belirtileri de olmaktadır.
Belirtileri ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi vokal tiklerdir. Vokal belirtiler şöyledir; bağırma, koklama, öksürme, başkasının söylediklerini tekrar etme ve boğaz temizleme gibi belirtilerdir.
İkincisi ise motor tiklerdir. Motor tikler ise şöyledir; göz kırpma, omuz silkme, kol veya kafa sallama, ağız seğirmesi ve yüz ekşitme gibi belirtilerde bulunabilir.
Tourette Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Hastalığın tanısı tomografi ve benzeri şeyler gibi konulmaz. Bunun tanısı tamamen çocuk yaşlarda yaşanılan belirtiler ile konulmaktadır. Hastalığın oluşma nedeni tam olarak bilinmese de, tedavi etmenin yolu vardır.
Tanı konulması için, belirli refleks hareketlerini istem dışı olarak yapan bir hasta gelmesi gerekmektedir. Bu sendromun belirtileri 18 yaşından önce görülmesi gerekmektedir. Hastalarda belirli tikler bir arada görülmelidir. Bunlar; basit ve kompleks olarak adlandırılır. Bu tik türleri en az bir sene hastalık sahibinde olması gerekmektedir.
Tourette Sendromu Neden Olur?
Nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak beynin hareketlerinin yaptığı “bazal ganglion” olarak adlandırılan bir bölümündeki nörokimyasalların düzenli çalışmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Araştırmalara göre kalıtsal bir hastalıktır. Yani bu hastalığa sahip bir bireyin çocuğunda da bu hastalığın görülme oranı %50 gibi yüksek bir orandır.
Bu hastalığın geçiş evresinde tek bir gen rol oynamıyor. Araştırmalara göre bu hastalığın geçiş evresinde birden fazla gen büyük rol oynuyor.
Her Tik Tourette Sendromu Olarak Tanımlanır mı?
Elbette her tik Tourette değildir. Bir tik sahibine Tourette Sendromu tanısı konulması için öncelikle tik sahibinin tiki bir seneden uzun süredir taşıyor olması gerekmektedir.
Tourette Sendromu Tedavisi
Bu sendromda hafif olan ve kendini belli etmeyen tikler zamanla geçebilir. Bunlar için tedavi gerekmez. Ancak diğerleri için tedavi şekli değişir. Hastanın yaşı, klinik bulgularına ve hastalığın şiddetine göre şekil alır.
Tedavi için girişimsel terapi, uzman biri tarafından verilen psikolojik destekler ve farklı eğitimlerden geçirilerek hastalık tedavi edilir.
Bu tedavilerin yetersiz olduğu hastalarda ilaç tedavileri uygulanabilir. İlaçlar, sakinleştirici ve rahatlatıcı ilaçlar olabilir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Sevgilinizin Telefonunuzu Karıştırmak İstemesi Normal mi?