Adet Döneminde Yaklaşık Ne Kadar Kan Kaybedilir?
Yazıda Neler Var?
Ortalama bir kadın, adet döneminde 30 ila 40 ml arasında kan kaybeder. Bu da 2-3 yemek kaşığı kana denk gelir. Fakat, bazı vakalarda bu kayıp 60 ml’ye kadar çıkabilir. Bu da 4-5 yemek kaşığa kana denk gelir.
Normal kan kaybı olarak bir miktar söylemek doğru olmayabilir. Çünkü, bu aralık oldukça geniştir. Çoğu kadın dış etkenlere de bağlı olarak çok veya az kan kaybı yaşayabilir. Kişi; ağır kramp, sancı, mide bulantıları ve benzer yan etkiler yaşamıyorsa kaybettiği kan miktarı da ne fazla ne de azdır. Adet dönemini sağlıklı atlattığı söylenebilir. Fakat, bazı durumlarda adet dönemindeki kan kaybı sanılanın çok daha üzerinde olabilir veya kan kaybı çok az yaşanıyor olabilir. Gelin, adet döneminde ne kadar kan kaybettiğimizi nasıl anlayabileceğimizi öğrenelim.
Adet Döneminde Ne Kadar Kan Kaybettiğimizi Nasıl Anlarız?
Adet sıvısı, adet kanamasında genel sıvı kayıplarına hacim ekleyen humus ve rahim dokularının karışımıdır. Adet döneminde ne kadar kan kaybının yaşandığı öğrenmek bu karışımdan dolayı biraz zordur. Fakat, bazı yöntemlerle kan kaybı miktarı öğrenilebilir.
Adet döneminde kullanılan kadın pedleri kan kaybını öğrenmede yardımcı olur. Fakat, pedlerle yapılan tahminler doğru sonucu vermeyebilir. Bu konuda, adet kapları daha etkili olur. Özellikle, bazı kaplarda sırf bunun için hacim belirten ibareler yer alır.
Kabı boşaltmadan önce kabın içerisinde ne kadar sıvı olduğuna bakmalısınız. Bu sayıyı kaydederek diğer adet dönemleri ile kıyaslayabilirsiniz. Düzenli aralıklarla yapılan bu yöntem ile adet döngü kan kaybını takip edebilirsiniz. Genelde, bu sayı 60 ml’ye kadar ulaşır. Bu sayı, mukus ve ve diğer dokularla kan hacim kazanır. 60 ml’nin hepsi sadece kandır diyemeyiz.
Tampon, kadın pedi veya emici külot kullananlar için ise yakın bir tahmine ulaşmak biraz zordur. Fakat, yine de yaklaşık olarak ne kadar kan kaybı yaşandığı öğrenilebilir.
Ortalama tamponlar yaklaşık olarak 5 ml sıvı tutar. Büyük boy tamponlar için ise bu 10 ml’ye kadar çıkar. Adet döneminde 60 ml sıvı kaybeden biri tampon boyutuna bağlı olarak ortalama 6-12 tane tampon değiştirir. Bu sayının yarısını kullanan biri ise 60 ml’den daha az kan kaybediyor olabilir.
Daha önce, günlük tutmanın bu süreci kolaylaştıracağını söylemiştik. Günlük tutarken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır;
- Hangi ürünü kullandığımızı ve boyutunu not etmelisiniz. Mümkün olduğunca aynı ürünü ve aynı boyutu kullanmalısınız.
- Bu ürünü ne sıklıkla değiştirdiğinizi not almalısınız.
- Her değişimde yaklaşık ne kadar bir doluluk olduğunu not almalısınız.
Bu verileri, 3-4 adet dönemi boyunca not aldıktan sonra kaybettiğiniz kan miktarı hakkında bir bilginiz olacaktır. Ufak bir hatırlatıcı olarak da şunu ekleyebiliriz; kullandığınız ürün her ne olursa olsun onu tamamen ıslatmadan değiştirmelisiniz. Aksi takdirde, vücudunuz zarar görebilir veya sızıntıya neden olabilirsiniz. Ortalama olarak 4 saatte bir değiştirilmesi gereken ürünler kişinin adet kan kaybı yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.
Matematiksel Olarak Adet Dönemi Kan Kaybını Hesaplama
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu dönemde sadece kan kaybetmezsiniz. Kan ile beraber; rahim dokusu, mukus ve kan pıhtıları da kaybedilir ve bunlar bu kaybın %36’sını oluşturur.
Bu noktada gerçek bir sonuca varmak için yapılması gereken; toplam kaybı 0.36 ile çarpmaktır. Çıkan sonuç, toplam kan kaybından çıkarılmalıdır.
Ağır Adet Kanaması Nedir?
Ağır adet kanaması kavramı uzmanlara göre değişiklik gösterebilir. Birçok uzman 60 ml ve üstünü ağır kan kaybı olarak tanımlarken; bazı uzmanlara göre ise bu sayı 80 ml’ye kadar normal olarak kabul edilir.
Öncelikle, ağır kanamalar ilk başta telaşa neden olsa da kişinin gündelik yaşantısını etkilemediği, ağır ağrılar yaşatmadığı sürece bir sorun olarak görülmez. Bununla beraber, tedavi yöntemine de gidilmeyebilir. Fakat, yazının devamında bahsedeceğimiz semptomlar sık aralıklarla gözlemleniyorsa bir doktora danışılmalıdır;
- Adet kanamalarının bir haftadan uzun sürmesi
- Büyük kan pıhtıları oluşumu
- Çift tampon veya ped kullanmak
- Ağır sancılar, nefes darlığı, yorgunluk
- Sosyal yaşantıdan uzaklaşmak zorunda kalmak
Bu ve benzer semptomlar sağlıkla ilgili bir karar alınması gerektiğinin habercisidir. En kısa zamanda bir doktora danışılarak önlem alınmaldır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Regl Öncesi Libido Yükselmesi Herkeste Olur mu? Adet Döneminde Cinsel İstek Neden Artar?