Adet Döneminde Cinsel İstek Neden Artar?
Yazıda Neler Var?
Ağrılı, gergin ve duygusal geçen regl döneminin belki de tek eğlenceli kısmı libidomuz üzerinde olan ateşli etkisi olabilir. Bu gözle görülür yükselişin regl dönemine denk gelişi çoğu kadının dikkatini çekiyor ve bu durum sadece benim bedenimde mi böyle işliyor yoksa her kadının yaşadığı normal bir durum mu diye merak ediyor… Öncelikle rahatlayın, çünkü menstrüasyon öncesi yaşadığınız bu ateşli dönem gayet normal ve bilimsel temellere sahip. Dolayısıyla da hepimizde olan doğal bir durum. Şimdi gelin bedenimizin perde arkasında bu işin nasıl işlediğini ve neden olduğunu detaylarıyla öğrenelim. Huzurlarınızda; regl öncesi libido yükselmesi dosyası!
Her Şeyin Başı Yumurtlama… Yumurtlama Nedir, Nasıl Gerçekleşir?
Bazılarımız bu konu hakkında pek çok şeye vakıf olabilir fakat bazılarımızsa bedenimizde gerçekleşen bu olağanüstü karmaşık sistemden bir haber durumda. Kafanızı çok bulandırmadan kısaca bir üstünden geçelim…
Kadınlarda ergenlik dönemine girişle birlikte hatta çoğu zaman bu döneme girişin belirtisi olarak addedilen yumurtlama, kompleks bir işleyiş prensibine sahiptir. Ve bu işleyiş aslında, rahmin gebeliğe hazırlanması için meydana gelir. Beden tüm fonksiyonlarıyla kendisini olası bir gebelik için hazırlar ve bu durum gerçekleşmediğinde ise her ay yaşamakta olduğumuz regl kanaması ile dışarı atılır. Tabii ki bir sonraki ay tüm bu döngü yeniden meydana gelir. Yumurtlama dönemi, bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftler için oldukça önemlidir.
Yumurtlama, diğer bir değişle de ovülasyon; ortalama olarak 28 günlük periyodlarda gerçekleşir. 21, 24 ve 31 günlük periyodlar şeklinde de değişkenlik gösterebilmekte ve normal olarak kabul edilmektedir.
Peki, yumurtlama nasıl gerçekleşir? Geçmiş menstrüasyonunuzun birinci günü yumurtlama döngünüzün başladığı gündür. Siz bir önceki menstrüasyonunuzun kanamasını yaşıyorken, yumurtalıklarınızda yumurtalar hazırlanır yani olgunlaşmaya başlar.
Yaşanan hormonel reaksiyonlar bu sürecin başrolüdür. Bu süre zarfında yumurtalar olgunlaşırken, etrafında sıvı dolu bir kesecik meydana gelir ve aynı şekilde birlikte büyümeye devam ederler. Fakat içlerinden yalnızca bir tanesi yeterince olgunlaşabilir niteliklere sahiptir ve kanallara atılmak için de bu yumurta seçilecektir. 28 günde bir adet gören için bu yumurtanın yeterli olgunluğa erişip, fallop tüplerine yani kanallara aktarılması; geçmiş adet kanamasının 1. gününden itibaren hesaplanır ve 14. güne tekabül eder. 14. güne dek etrafındaki folikül adı verilen kesecikle birlikte büyüyen yumurta, yumurtlama için hazır seviyeye geldiğinde hormonlar tarafından uyarılarak çevresindeki bu sıvı dolu keseciği çatlatır ve kanallara yönelir.
Bu kanallar tıpkı yumurtalıklar gibi rahmin sağ ve sol yanlarında olmak üzere iki tanedir. Ve genellikle yumurta hangi taraftaki yumurtalıkta olgunlaşmışsa, o taraftaki kanala yönelir. Yani toparlamak gerekirse, 28 günlük periyotta adet gören bir kadının geçmiş menstrüasyon kanamasının birinci gününden itibaren takip eden 14 günlük süreç yumurtlama dönemidir. Ve döllenme için yumurtalıklarda yumurtanın büyüyüp, olgunlaşarak fallop tüplerine aktarılması şeklinde gerçekleşir.
Gebeliğin meydana gelebilmesi içinse tüplerde bulanan bu yumurtanın 12, maksimum 24 saat içerisinde sperm hücresi tarafından döllenmesi gerekir. 14. gün bu yönüyle doğurganlığın pik noktasıdır. Yumurta kanallara aktarıldıktan sonra yani 14. günde 12, maksimum 24 içerisinde döllenme yaşanmadığı taktirde yumurta hücresi canlılığını kaybeder. Yani artık gebeliğin oluşması için uygun nitelikte değildir.
Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama dönemi menstrüral döngüye göre hesaplanır. Örneğin 30 günlük periyotlarda adet gören bir kadın için yumurtlama günü 14 değil, 16 olacaktır. Bunu hesaplamak içinse şu yöntem kullanılır:
- Önceki adet kanamasının birinci günü ile sonraki adet kanamasının birinci günü arasındaki gün sayısı tespit edilir.
- Bu gün sayısından 14 gün çıkarılır.
- Elde edilen sayı; yumurtlama günüdür.
- Örneğin: 30-14= 16. (30 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama günü 16’dır.)
Adet Döngüsü Nasıl Gerçekleşir? Adet Kanaması Neden Olur?
Yukarıda yumurtlama döngüsünden ve bu döngünün olası bir gebeliğin meydana gelmesi için hazırlandığından bahsettik. Peki ya gebelik olmazsa?
14. güne dek vücutta yaşanan tek gelişme yumurtanın olgunlaştırılması değildir. Vücut kendisini her anlamda olası bir gebelik için hazırlar. Bu sebeple rahim bölgesinin iç kısmında bir tabaka oluşur. Yumurta hücresi döllenmemesi halinde vücutta çözünerek etkinliğini kaybederken, kendisini hazırlayan rahim normale döner ve meydana gelen tabaka ise takip eden 14 günlük sürecin sonunda, kanama şeklinde vücuttan dışarı atılır.
Regl döneminin perde arkasını detaylarıyla öğrendiğimize göre esas sorunun cevabına gelebiliriz…
Regl Öncesi Libido Yükselmesi Neden Olur?
Bu sorunun en yalın cevabı sanırım; her şeyin başı hormonlar şeklinde verilebilir. Hormonlarımız adeta vücudumuzun iplerini ellerinde tutuyorlar ve daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi hormonlar, menstrüral döngünün başrolündeler…
Regl öncesi olarak yaşanan dönemde, östrojen ve progesteron adındaki bu iki hormon seviyesinde önemli oranda düşüş meydana gelir. Adet olmadan önceki döneminizi bir hatırlayın. Ne kadar depresif olduğunuzu… Ayrıca ne kadar duygusal ve gergin olduğunuzu da… Buna neden olan, bu iki hormon seviyesinde yaşanan düşüştür. Adet kanamasının başladığı günden itibarense, bu hormonlar yavaş yavaş yükselmeye başlar. Regl öncesi ve regl sırasındaki dönemi kıyasladığınızda, duygusal olarak kendinizi regl sırasında daha iyi hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Hormonlarının seviyesindeki bu ufak yükseliş bile duygularınızdaki olumlu değişimde fark edilir seviyededir.
Fakat kendimizi yeteri kadar iyi hissetmemiz için bu yavaş yükseliş tek başına yeterli gelmeyebilir. Üstelik hepimizin aşina olduğu üzere ağrı ve kramplar sebebiyle fiziksel olarak da yoğun bir acı ile karşı karşıyayızdır. Bu durum bizleri otomatikman normalde olduğumuzdan daha hassas ve ilgi beklentisi yüksek bir hale getirir. Yani bedenimizde, sevgi gördüğümüzde salgılanması aktif hale gelen oksitosin hormonuna ihtiyaç duyarız. Peki bu hormonun salgılanmasını en kestirme yoldan nasıl sağlarız? İşte tam bu noktada devreye seks giriyor… Seks sırasında oksitosin adeta tavan yapıyor, dur durak tanımıyor! Vücudumuz da bu kestirme yolu gayet iyi tanıyor ve oksitosine kolay yoldan ulaşabilmeniz için libidonuzun yükseldiğini hissediyorsunuz. Regl öncesi libido yükselmesi tam olarak bu nedenle meydana geliyor!
Ayrıca regl döneminde vajina bölgede kan akışı, dolayısıyla da hassasiyet artış gösterir. Bu hassasiyet aynı zamanda muhteşem bir orgazmın da kapılarını aralar. Vajinanın hassaslaşması, penetrasyon sırasında alınan hazzı üst seviyeye taşır ve böylelikle daha yoğun, aynı zamanda da çoklu orgazma erişebilmeyi mümkün kılar.
Adetliyken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Regl Döneminde Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?
Regl dönemi süresince cinsel birliktelik yaşamanın sağlık açısından risk teşkil edip etmeyeceği, kadınların olduğu kadar beylerin de cevabını oldukça fazla merak ettiği bir konu. Gelelim cevabına…
Adet kanaması varken cinsel birleşmenin yaşanması çoğu hekim tarafından tavsiye edilen bir durum değil. Çünkü bu süreçte hijyen açısından şartlar, her iki taraf içinde pek uygun değil. Bilhassa vajinanın enfeksiyon kapabilme riski oldukça yüksek. Ayrıca kanama akıntısı sebebiyle kadınlar kendisini yeterince rahat hissedemeyebilir ve sekse odaklanmakta problem yaratabilir. Ayrıca enfeksiyon riski de yine kadının zihnini meşgul edecektir. Bu nedenle çoğu uzman tarafından, regl döneminde cinsel birleşmenin ertelenmesi tavsiye ediliyor. Bu tavsiyenin göz ardı edilmesi durumunda ise mutlaka prezervatif kullanılmasının altı çiziliyor.